Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού που εκπονεί το πρόγραμμα με θέμα «Ζηρέλια – Οι δίδυμες λίμνες» πραγματοποίησε στις 4 και 5 Μαρτίου 2016 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κιλκίς.
Την πρώτη μέρα, μετά την άφιξη της ομάδας στο χώρο του Κ.Π.Ε. στο Παλαιό Γυναικόκαστρο , η υπεύθυνη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. κ. Αρσινόη Παρασκευά, μας ενημέρωσε για την ταυτότητα και τις δράσεις του Κέντρου και μας παρουσίασε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος «Η λίμνη Δοϊράνη: βλέπω-δρω-ρωτώ».
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διαδικασίας βιωματικής προσέγγισης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη λίμνη Δοϊράνη, όπου εκεί το μέλος του Κ.Π.Ε. κ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος, μας μίλησε για το οικοσύστημα της λίμνης και μας ξενάγησε στο Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης όπου στεγάζονται εκθέματα τα οποία αναδεικνύουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον της περιοχής.
Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Μάθαμε ότι έχει επιφάνεια 43,1 τετ. χλμ. .από τα οποία τα 27,3 τετ. χλμ. ανήκουν στην Π.Γ.Δ.Μ. και τα 15,8 τετ. χλμ στην Ελλάδα. Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνδυάζεται με τα στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο.
Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε την Πικρολίμνη, στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, μια αβαθή λίμνη με μέσο βάθος 1 m και έκταση που κυμαίνεται από 3,7 έως 4,5 τετ. χλμ., ο πυθμένας της οποίας αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα. Στη λίμνη λειτουργεί πηλοθεραπευτήριο και το καλοκαίρι η πηλοθεραπεία γίνεται εντός στη λίμνης στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη. Από εκεί συνεχίσαμε και καταλήξαμε στην πόλη του Κιλκίς όπου ακολούθησε περιήγηση στο εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου.
Η συμμετοχή της ομάδας στο πρόγραμμα ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία μιας που μέσα από τη θεωρητική και βιωματική προσέγγιση του θέματος αποκόμισε πολλές γνώσεις και συνέλεξε υπέροχες εικόνες και πολύτιμες στιγμές.
Η περιβαλλοντική ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Φλώρου Αποστολία ΠΕ17.03 (Ηλεκτρολόγος), Φείδα Χαρούλα ΠΕ19 (Πληροφορικής), Ραυτόπουλο Στέφανο ΠΕ17.03 (Ηλεκτρολόγος) και μαθητές από τα τμήματα Β? και Γ? πληροφορικής, Β? και Γ? ηλεκτρολόγων και Α? τάξης.