Αρχείο κατηγορίας Αγωγή Υγείας

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2017

ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2017 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε αφορμή τον εορτασμό τής Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στις 2 Οκτωβρίου 2017, το 1ο ΕΠΑ.Λ Αλμυρού διοργάνωσε  πρόγραμμα με ποικίλες δράσεις που διαμορφώθηκε ειδικά για αυτή την ημέρα από τη Διεύθυνση, τον Σύλλογο διδασκόντων και τον γυμναστή τού Σχολείου κ. Φλεβάρη Αθανάσιο.

Αρχικά, πραγματτοποιήθηκε αγιασμός στο αμφιθέατρο του σχολείου και στη συνέχεια η πρώτη και η δευτέρα τάξη (σε μικτές ομάδες αγοριών και κοριτσιών) ασχολήθηκαν με αθλοπαιδιές, μπάσκετ και βόλεϊ στο γυμναστήριο του σχολείου. Η τρίτη τάξη παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακών χορών με τους εκπαδευτικούς Σακομήτρο Παναγιώτη και Λέτσιου Μαρίνα.

Ακολούθησε παρουσίαση πρόγραμματος cross fit απο τη γυμνάστρια Καραπτσιά Χάιδω με την συμμετοχή πολλών μαθητών.

Ταυτόχρονα, στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας με επικεφαλής την εκπαιδευτικό Τσούγκρα Μαρία και οι μαθητές σε συνεργασία με το τμήμα βρεφονηπιοκομίας ζωγράφισαν αφίσες, πανό και κολάζ με σχετικό περιεχόμενο για την ημέρα, οι οποίες αναρτήθηκαν σε χώρους του σχολείου.

Στο χώρο υποδοχής του σχολείου ομάδες μαθητών συμμετείχαν σε τουρνουά σε παιχνίδι πινγκ-πονγκ.

Ήταν μια μέρα ξεχωριστή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από κάθε άποψη: πραγματοποιήθηκαν ποικίλες και πρωτότυπες δραστηριότητες και τελικά έδωσε ένα αισιόδοξο και θετικό μήνυμα για τη ζωή.

Πολιτισμικό Πρόγραμμα – Ορατή Σκέψη

2016-05-11 ΚασσαβέτειαΤην Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 στο 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ παρουσιάστηκε το διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Το θέμα της παγκοσμιοποίησης και των διαπολιτισμικών σχέσεων μέσα από την τεχνική της Ορατής Σκέψης (Visible Thinking)».

Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν το 1Ο ΕΠΑ.Λ Αλμυρού, το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου και το Παράρτημα του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβετείας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να διδαχθεί το επίκαιρο θέμα της παγκοσμιοποίησης και της διαπολιτισμικότητας μέσα από μια εναλλακτική, απλή, ευέλικτη και οικονομική -από άποψη χρόνου- τεχνική που αφορά σε όλες τις μορφές τέχνης, αυτή της Ορατής Σκέψης.

Οι μαθητές των τριών σχολείων μέσα από την επεξεργασία αυθεντικών έργων τέχνης καλλιέργησαν την κριτική και δημιουργική σκέψη τους διερευνώντας τα υποθέματα:

1. Το θέμα της Μετανάστευσης από την οπτική γωνία των μεταναστών
2. Το θέμα της Μετανάστευσης από την οπτική γωνία των κατοίκων των χωρών που υποδέχονται μετανάστες
3. Κινητικότητα Πληθυσμών
4. Διαπολιτισμικές Σχέσεις
5. Ειρήνη και Ανεκτικότητα, Βία, Πόλεμος και Ανεκτικότητα

Τελικό προϊόν της σύμπραξης αυτής υπήρξε ένα βιβλίο με εμπειρίες, αναλύσεις διαφορετικών οπτικών, προβληματισμούς και ζωγραφιές των συμμετεχόντων μαθητών, αν και το σπουδαιότερο ήταν η ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε θέματα ανεκτικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Αποστολία Κοτζαγιώτου, ΠΕ02 Φιλόλογος
Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου, ΠΕ03 Μαθηματικός
Μαρία Τσούγκρα, ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμος
Γεωργία Χατζηθεοδώρου, ΠΕ19 Πληροφορικής

Actionaid – Παιδιά με αναπηρία ορατά σε όλα τα σχολεία

actionaid Το 1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ συμμετείχε στην παγκόσμια εβδομάδα δράσης 2016 της actionaid, που πραγματοποιήθηκε στις 16-23 Απριλίου και ήταν αφιερωμένη στα παιδιά με αναπηρία. Οι μαθητές μας πήραν ενεργητικά μέρος στην εκστρατεία αυτή και φιλοτέχνησαν τρεις αφίσες, που αφιέρωσαν με την αγάπη και το ενδιαφέρον τους στα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

α1α2αβ3

Η αφίσα των Α3 & Β2

α3-β2

Η αφίσα των Α1, Α2 & Β3

βρεφβ4

Η αφίσα του τμήματος Β΄ Βρεφονηπιοκομίας & του Β4

Οι αφίσες είναι αναρτημένες στην διεύθυνση:

http://actionaideducation.tumblr.com/

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:

Κοτζαγιώτου Αποστολία ΠΕ02 Φιλόλογος

Μπαλαμπούτη Ελισσάβετ ΠΕ02 Φιλόλογος

Τσούγκρα Μαρία ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμος

Επίσκεψη της Ομάδας Αγωγής Υγείας στο Κέντρο ΑΡΩΓΗ

2015-02-05 ΑΡΩΓΗ00   Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 η ομάδα Αγωγής Υγείας του 1ου ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ που ασχολείται με την χρησιμότητα της χρήσης του κράνους από τους δικυκλιστές, που αποτελείται από μαθητές της Γ? τάξης του τομέα Μηχανολογίας της ειδικότητας «Τεχνίτης Οχημάτων», επισκέφθηκαν το Θεσσαλικό Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή στη Λάρισα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνήσουν τις δυσκολίες αποκατάστασης μετά από ένα τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα και αν η χρήση του κράνους είναι αναγκαία και ίσως σωτήρια για του δικυκλιστές, αλλά και η ζώνη ασφαλείας σε οδηγό και συνεπιβάτες των εμπρός και πίσω καθισμάτων διαφόρων οχημάτων (ΙΧ επιβατικά, λεωφορεία, ταξί κλπ.) .

2015-02-05 ΑΡΩΓΗ01Μόλις φθάσαμε μας υποδέχθηκε η κα Στογιάννη η οποία αφού μας χαιρέτησε μα σύστησε το βασικό μας ξεναγό τον φυσικοθεραπευτή κο Καϊτετζίδη Χρήστο.

Ξεναγηθήκαμε στα τμήματα κλειστής νοσηλείας, αλλά και στα εξωτερικά ιατρεία του κέντρου. Το κέντρο διαθέτει τμήματα Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Υδροθεραπείας, Κινησιοθεραπείας, Θεραπευτικού γυμναστηρίου, και Παιδικό τμήμα.
Ο ξεναγός μας διευκρίνισε ότι μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε κτύπημα στο κεφάλι ή στην σπονδυλική στήλη, πέρα από τα πιθανά κατάγματα τα οποία θα θεραπευθούν σε ορθοπεδικές κλινικές στα νοσοκομεία. Η δουλειά του κέντρου αρχίζει ακριβώς μετά την έξοδο του τραυματία από το νοσοκομείο. Ίσως χρειαστεί να περάσει από όλα τα τμήματα γιατί ένα σοβαρό κτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει τέτοια βλάβη, ώστε ο εγκέφαλος να υποστεί διαγραφή βασικών κινήσεων και λειτουργιών, που πριν το ατύχημα ήταν αυτονόητες. Αυτές λοιπόν οι λειτουργίες πρέπει να «ξαναδιδαχθούν».
Η αποκατάσταση αφορά την επιστροφή του ασθενή στο οικογενειακό και στο κοινωνικό περιβάλλον του, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Για παράδειγμα με την Λογοθεραπεία μπορούν να αποκατασταθούν διαταραχές της ροής του λόγου, διαταραχές μάσησης και κατάποσης.

Με μια υπερσύγχρονη ρομποτική συσκευή βάδισης ο ασθενής «διδάσκεται» στην αρχή παθητικά και στη συνέχεια όλο και ποιο ενεργητικά από την αρχή πώς να περπατά.

Σε ερώτηση μαθητή γιατί να έρθει ένας παραπληγικός στο κέντρο αφού πάλι στο καροτσάκι θα είναι και δεν πρόκειται να θεραπευτεί, η απάντηση του κου Καϊτετζίδη ήταν αφοπλιστική. Ο παραπληγικός στο κέντρο θα μάθει κάθεται στο καρότσι, να κινείται με αυτό, να μπορεί να ντύνεται, να πηγαίνει από το καρότσι στο κρεβάτι του και αντιστρόφως, αν πέσει από το καρότσι να μπορεί να ξανακαθίσει σ? αυτό και πολλά άλλα. Μας είπε ότι υπάρχουν παραπληγικοί που ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκάλες με το καρότσι και μας υπενθύμισε τους παραολυμπιακούς όπου συμμετέχουν παραπληγικοί αθλητές με αμαξίδιο. Και αυτοί εκπαιδεύθηκαν σε κέντρα αποκατάστασης μετά τη αρχική έξοδο τους από το νοσοκομείο.
Σκοπός του κέντρου αποκατάστασης Αρωγή είναι η αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των ασθενών μέσα από συνεχώς προσαρμοζόμενα προγράμματα αποκατάστασης με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων που θα τους επιτρέψει να ζουν και να συμμετέχουν στο κοινωνικό σύνολο.

Η Εργοθεραπεία έχει στόχο την αυτοεξυπηρέτηση του ασθενή, τον βοηθάει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά την καθημερινή του δραστηριότητα με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών εκπαίδευσης και τεχνολογίας. Παράλληλα να βελτιώσει τις δεξιότητές του και να διαμορφώσει κατάλληλα εργονομικά τον περιβάλλοντα χώρο του για την καλύτερη προσπελασιμότητα του ασθενή.

Στο τμήμα Κινησιοθεραπείας αντιμετωπίζεται ο κάθε ασθενής με ευθύνη και συνέπεια. Ξεκινώντας από την αξιολόγηση του προβλήματος του, διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα θεραπειών προσαρμοσμένο στην πάθηση του που θα οδηγήσει τελικά στην αποθεραπεία.
Ο ασθενής να ενημερώνεται ώστε να εξοικειωθεί σχετικά με την πάθηση του, έτσι ώστε να αποφύγει πιθανά λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπότροπη.
2015-02-05 ΑΡΩΓΗ03Η Υδροθεραπεία είναι από τις βασικότερες συνιστώσες της Ομάδας Αποκατάστασης και αναφέρεται στην εφαρμογή του νερού ως θεραπευτικό μέσο. Η πλειονότητα των τραυματισμών και των παθήσεων, θεραπεύεται πολύ πιο αποτελεσματικά και σύντομα με την βοήθεια της θεραπείας στο νερό.

Στα οφέλη της Υδροθεραπείας ανήκουν η μείωση της σπαστικότητας και της ευαισθησίας στον πόνο, η βελτίωση της ευκολίας κίνησης των αρθρώσεων, της σταθερότητας και ισορροπίας του κορμού καθώς και συμβάλλει στην ανάπτυξη ψυχολογικού οφέλους ανυψώνοντας το ηθικό του ασθενούς.

Θεωρείται κατάλληλη για τις περισσότερες παθήσεις όπως κακώσεις νωτιαίου μυελού, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που είναι βασικά προβλήματα που δημιουργούνται μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα.

Στο εξειδικευμένο τμήμα φυσικοθεραπείας, για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων, αθλητικών κακώσεων, οσφυαλγία κτλ.

Μετά την ξενάγηση οδηγηθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κέντρου όπου ο κος Καϊτετζίδη μα διηγήθηκε διάφορα περιστατικά που γνώριζε από την εμπειρία του και νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Αρωγή και ήταν αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων με δίκυκλα κυρίως αλλά και αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια μας παρουσίασε έρευνα «Αναβάτες και Κράνος» με στοιχεία της Ελληνικής πραγματικότητας όπως:

4 στους 10 αναβάτες μοτοσυκλετών δεν φορούν κράνος!
2 στους 10 αναβάτες φορούν κράνος ακατάλληλο και επικίνδυνο!
2 στους 10 αναβάτες φορούν κράνος που δεν είναι καλά δεμένο, άρα πολύ επικίνδυνο!
7 στους 10 επιβάτες δεν φορούν κράνος!
Τα 8 στα 10 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στην χώρα μας, με αναβάτες και επιβάτες που δεν φορούν κράνος, καταλήγουν σε σοβαρό τραυματισμό του αναβάτη ή σε θάνατο αναβάτη και επιβάτη!
Στα περισσότερα από 40% των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα, οι παθόντες αναβάτες και επιβάτες δεν θα είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή την μόνιμη ολική ανικανότητα εάν φορούσαν κράνος!

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι:
Φορέστε Κράνος ? Σώζει Ζωές !

Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων ήρθαν και κουβέντιασαν μαζί μας τις δικές τους εμπειρίες η Επιστημονική Διευθύντρια Κλειστής Νοσηλείας κα Στυλιανή Παπακώστα (φυσίατρος) καθώς και ο Επιστημονικός Διευθυντής Ανοικτής Νοσηλείας κος Αθανάσιος Τσιβγούλης (φυσίατρος).

2015-02-05 ΑΡΩΓΗ02Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πλούσιο μπουφέ που προσέφερε το κέντρο Αρωγή σε όλους μας.
Αφού τους ευχαριστήσουμε για όλα, ευχόμαστε αυτά που μάθαμε και είδαμε εκεί, να γίνουν αιτία για να αλλάξουμε συμπεριφορές, όταν κυκλοφορούμε στους επικίνδυνους ελληνικούς δρόμους σαν οδηγοί, συνεπιβάτες, αναβάτες αλλά και πεζοί, γιατί η ζωή είναι πολύτιμη.
Στην εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Βαρδάκης Κωνσταντίνος μηχανολόγος ΠΕ17.06, Σακομήτρος Παναγιώτης ΠΕ18.18 Οχημάτων και η κα Τοπαλίδη Μαρία ΠΕ17.03 Ηλεκτρολόγος.

Ομιλία για το AIDS από εκπροσώπους του Κ.Υ. Αλμυρού

Ομιλία σχετικά με το AIDS, τις επιπτώσεις του και τρόπους προφύλαξης πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές της Α΄τάξης στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.

DSC05973Η ομιλία έγινε για κάθε τμήμα ξεχωριστά ώστε τα παιδαγωγικά αποτελέσματα να είναι μεγαλύτερα. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια Προγράμματος Αγωγής Υγείας – AIDS, που υλοποιεί το Κέντρο Υγείας Αλμυρού.
Ομιλήτριες ήταν η κα Ζαχαράκη Ελένη Επισκέπτρια Υγείας του Κ.Υ. Αλμυρού και η κα Βουγιουκλή Χρυσούλα Κοινωνική Λειτουργός επίσηςτου Κ.Υ. Αλμυρού.

Επίσκεψη στις Φυλακές Ανηλίκων Κασσαβέτειας

« ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ»

Το σκηνικό στη θέση του, ο ήχος και η μουσική υπόκρουση έχουν ρυθμιστεί, οι ηθοποιοί έχουν βάλει τα κοστούμιά τους ,αγωνία και ?
Η παράσταση αρχίζει!
Το κοινό παρακολουθεί προσεκτικά. Ο δάσκαλος, γεμάτος περηφάνεια, στέκει σε μια γωνιά , επιβλέπει , υπενθυμίζει, καμαρώνει. Είναι οι μαθητές του και τα πάνε μια χαρά. Από την αρχή κατάλαβε πως το έργο του Γιώργου Αλεξανδρή «πως γλίτωσε η πρωτοχρονιά» που είχε διαλέξει ,ήταν το κατάλληλο.
Στο τέλος όλοι χειροκροτούν και τα χαμόγελα γεμίζουν τον τόπο.

1Αυτή θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές σύντομες αφηγήσεις για σχολικές γιορτές παραμονές των Χριστουγέννων.

Εδώ , όμως, έχουμε κάτι διαφορετικό.
Η γιορτή αυτή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σωφρονιστικού καταστήματος ανηλίκων στην Κασσαβέτεια από τους μαθητές ? ηθοποιούς- τρόφιμους και ο δάσκαλος τους καμάρωνε και με το παραπάνω, γιατί όχι μόνο έμαθαν τους ρόλους και τα είπαν καλά? αλλά είχαν και απόλυτη ενσυναίσθηση των όσων παρουσίαζαν, έκαναν έμμεσα την αυτοκριτική τους, έδειξαν αυτοπεποίηθηση και το κέφι τους για ζωή. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τα ταλέντα τους που κανένας πριν ίσως δεν τους είχε κάνει να υποψιαστούν πως είχαν, ονειρεύτηκαν όπως ο καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο. Κυρίως, όμως, εξέφρασαν την ανάγκη τους για προσωπική επαφή, γιατί ποιος μπορεί να ζήσει χωρίς το συνάνθρωπο του που ξέρει άλλοτε να αφουγκράζεται, να δοκιμάζει, άλλοτε να επιπλήττει αλλά και να συγχωρεί; Τελικά, έκαναν κάτι διαφορετικό , είχαν μια ευκαιρία.
Το κοινό? εμείς, άλλοι μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού και οι δάσκαλοί μας , που τους καταχειροκροτήσαμε όχι από αμηχανία, συστολή ή υποχρέωση αλλά γιατί τα πήγαν περίφημα και ας είχαν δυσκολίες -όπως μας είπαν. Τα χαμόγελα , όταν κοινό και ηθοποιοί γίναμε παρέα, υπό τη διακριτική παρουσία των φρουρών, ήταν αυτά που άνοιξαν το δρόμο για συγχαρητήρια, κουβέντες , πειράγματα, ευχές. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και για μας.2

Εδώ, λοιπόν, έχουμε κάτι ξεχωριστό.
Και είναι τόσο ιδιαίτερο, όταν υπάρχουν πρόσωπα και πράγματα που εξακολουθούν ακόμη να μας εκπλήσσουν ευχάριστα ! Όπως ένας αγώνας για τη ζωή που- ίσως ξεκινά από το περιθώριό της αλλά- μπορεί να βρει τους φωτεινούς δρόμους.Αυτές τις διαδρομές αξίζει να τις υποστηρίξουμε?

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ   ΑΓΩΓΉΣ ΥΓΕΊΑΣ « ΈΦΗΒΟΙ ΕΝ ΓΝΏΣΕΙ ΚΑΙ ΔΡΆΣΕΙ »2014-15