Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι κατασκευές των μαθητών στην Μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης

Εγκαινιάστηκε το πρωί της Τετάρτης 25 Απριλίου 2018 η 2η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στην κεντρική πλατεία Αλμυρού και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Αλμυρού συνδιοργάνωσαν την έκθεση κατά την οποία παρουσιάζονται έργα των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Γιαννιός και ο πρωτοπρεσβύτερος Ευστάθιος Βαρβαρέλης τέλεσαν τον αγιασμό για τα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία φορέων, πολιτών και μαθητών. Χαιρετισμούς απηύθυναν μερικοί από τους επίσημους προσκεκλημένους, ανάμεσα στους οποίους ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης απασχόλησης ? εμπορίου κ. Γεώργιος Κίτσιος, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης.

Κατασκευές όπως η τράπεζα κοπής λέιζερ, ο έλεγχο φωτισμού οικίας μέσω κινητού τηλεφώνου, ο ηλιακός θερμοσίφωνας και η αυτοματοποιημένη ψησταριά κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ο Διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού δήλωσε στον «Λαό του Αλμυρού»: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια έκθεση στον Αλμυρό. Η 2η Μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης πραγματοποιείται με σκοπό το «άνοιγμα» του σχολείου και της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην κοινωνία. Αυτό εκφράζεται με την ουσιαστική συνεργασία των μαθητών, των γονέων, της τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ως Εργαστηριακό Κέντρο, στόχος μας είναι η ασφαλής και άρτια εκπαίδευση των μαθητών που εξυπηρετούμε σε πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια.
Το εργαστηριακό μας κέντρο είχα μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο κατά την προετοιμασία της έκθεσης και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η τράπεζα κοπής λέιζερ, η συσκευή κοπής βινιλίου και πλαστικού, ο έλεγχος φωτισμού οικίας μέσω κινητού τηλεφώνου, οι αιωρούμενες κατασκευές, ο ηλιακός θερμοσίφωνας, τα επιτραπέζια παιδικά παιχνίδια, οι μαλακές κατασκευές, η αυτοματοποιημένη ψησταριά, ο μετρητής θερμοκρασίας και υγρασίας είναι μερικά μόνο από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεσή μας.
Θέλω να συγχαρώ θερμά τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού και τους καθηγητές και τομεάρχες του εργαστηριακού κέντρου. Ακόμη ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη που μας παραχώρησε την κεντρική πλατεία, συνέβαλλε στο στήσιμο της έκθεσης και στηρίζει πάντα. Ευχαριστώ ακόμη την Αντιπεριφερειάρχη κα Δωροθέα Κολυνδρίνη για την οικονομική συμπαράσταση και τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Σαβελίδη για την ουσιαστική του στήριξη σε αυτό το εγχείρημα.Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την επαγγελματική εκπαίδευση. »

Γιώργος Καπράνας (Διευθυντής 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού): «Είμαι πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην πόλη του Αλμυρού η έκθεση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ. Αλμυρού και του ειδικού σχολείου. Το σχολείο μας λειτουργεί πρωτίστως ως ανοιχτό κοινωνικό σύστημα. Είναι ένας μανθάνων οργανισμός ο οποίος λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία και προσπαθεί να βελτιωθεί προάγοντας ποιοτική μάθηση.
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών μας οι οποίοι έχουν καθοδηγηθεί υποδειγματικά από τους εκπαιδευτικούς τους. Ελπίζω να μας επισκεφθούν τα σχολεία της περιοχής μας και ιδιαίτερα τα Γυμνάσια καθώς οι μελλοντικοί μαθητές μας προέρχονται από εκεί.
Ευχαριστώ θερμά τον Διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου για τη διοργάνωση της έκθεσης και την άψογη συνεργασία μας, του τομεάρχες και τους καθηγητές καθώς και τους μαθητές μας που μόχθησαν στα εργαστήρια γι? αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα. Τέλος ευχαριστώ τον διευθυντή του Ειδικού Σχολείου Αλμυρού, τους καθηγητές και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην έκθεση.»

Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν και παρουσίασαν τα έργα τους και έκαναν δηλώσεις στον «Λαό του Αλμυρού», σχετικά με τις κατασκευές τους:

Σοφία Ράτζα (μαθήτρια Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. τμήμα Γεωπονίας): «Αναφορικά με την έκθεση, το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων δημιούργησε χειροποίητο σαπούνι, λικέρ ρόδι, μαρμελάδες και λωτούς. Στο τμήμα φυτικής παραγωγής φυτέψαμε πετούνιες, πανσέδες, ντομάτες, κολοκυθιές και πολλά ακόμη. Παράλληλα, δημιουργήσαμε και κάτι εντυπωσιακόμε έναν εμβολιασμό. Κάναμε μια τομή στην πατάτα και μια τομή στην ντομάτα. Αυτά τα δύο τα ενώσαμε και μέσα στη γλάστρα και από κάτω κάνει πατάτες, ενώ από πάνω ντομάτες.»

Μαρίσα Ριζιθανάση (Β΄ Λυκείου Τομέας Υγείας και Βρεφοκομίας) ? Αικατερίνη Ράτζα (Γ΄ Λυκείου Τομέας Υγείας και Βρεφοκομίας): «Στον τομέα της Βρεφοκομίας έχουμε δημιουργήσει δύο μαριονέτες την Έλλη και τον Πινόκιο. Οι κατασκευές έγιναν με μπαλόνια και εφημερίδες ώστε να βγει το κεφάλι σκληρό και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης στον τομέα της αισθητικής, παρουσιάζουμε καλλυντικά και τεχνικές μεθόδους μακιγιάζ.»

Παναγιώτης Καβρέτζος (Β? Λυκείου Τομέας Πληροφορικής): «Στον τομέα της πληροφορικής φτιάξαμε ένα love header, το οποίο δείχνει βάση της θερμοκρασίας του σώματός σου το πόσο αγαπάς το άτομο που σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή. Δείχνει δηλαδή μέσω ενός παλμογράφου καταγράφονται οι διακυμάνσεις των παλμών. Ακόμη, δημιουργήσαμε και ένα θερμοστάτη που δείχνει την θερμοκρασία του υπολογιστή καθώς και ένα παιχνίδι μέσω του προγράμματος scratch.»

Βερβέρης Μιχάλης (Β? Λυκείου τομέας Μηχανολογίας): «Έχουμε εργαστεί πάνω σε διάφορες κατασκευές όπως είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, η αυτοματοποιημένη ψησταριά και τα ηλεκτρολογικά συστήματα του αυτοκινήτου. Είναι γεγονός όμως πως εστιάσαμε κυρίως στην ψησταριά. Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη ψησταριά που λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου. Μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα των στροφών καθώς και το ύψος της και λειτουργεί με Bluetooth. Η κατασκευή είναι των μηχανολόγων και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους ηλεκτρολόγους που έφτιαξαν τα κυκλώματα.»

Μιχάλης Ζαντιώτης (Τομέας Ηλεκτρολογίας μετα-λυκειακό έτος) : «Η κατασκευή που κάναμε, αφορά την αυτονομία καυστήρα. Χρησιμοποιήσαμε τον πρόγραμμα siemens logo και σκοπός μας είναι ο χειρισμός καυστήρα διώροφης κατοικίας εξ? αποστάσεως. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή η κινητού με την προϋπόθεση σύνδεσης στο διαδίκτυο.»

Ντονάλντο Τομέσι (Β? Λυκείου Τομέας Ηλεκτρολόγων ? Ηλεκτρονικών): «Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε πάνω στα πλαίσια του μαθήματος. Το σημαντικότερο από τα έργα που φτιάξαμε είναι η μακέτα του σπιτιού με τον ελεγχόμενο φωτισμό. Μέσω του κινητού τηλεφώνου και ενός λογισμικού που δημιουργήσαμε καταφέραμε να ελέγχουμε τον φωτισμό του σπιτιού. Ακόμη συμβάλλαμε και στη δημιουργία της αυτοματοποιημένης ψησταριάς με τα κυκλώματα που δημιουργήσαμε.»

Η ανακοίνωση από το 1ο Ε.Κ. Αλμυρού για την επιτυχία της έκθεσης.

Πλήθος κόσμου προσήλθε στην 2η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, η οποία πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, από την Τετάρτη 25 μέχρι και την Παρασκευή 27 Απριλίου.

Τα έργα των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού και του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την πρωτοτυπία, την ποιότητα, τον βαθμό δυσκολίας και την χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.) Αλμυρού το οποίο διοργάνωσε την έκθεση, το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού και το ΕΕΕΕΚ Αλμυρού οι μαθητές των οποίων συμμετείχαν με τα έργα τους στην έκθεση.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της έκθεσης που μας τίμησαν με την παρουσία τους και έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους και την στήριξή τους στην Επαγγελματική εκπαίδευση.

Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Αλμυρού που μας παραχώρησε την κεντρική πλατεία για την έκθεσή μας και μας συμπαραστέκεται στις σχολικές μας δραστηριότητες.
Ευχαριστούμε την Αντιπεριφεριάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κα Κολυνδρίνη για την οικονομική ενίσχυση.

Ευχαριστούμε τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σαβελίδη για την ουσιαστική του στήριξη σ? αυτό το εγχείρημα.

Τέλος ευχαριστούμε τους Χορηγούς μας, το εκτυπωτικό κέντρο «ΤΥΠΩΣΕ ΤΟ» και το κατάστημα ρούχων «ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ».»

Επίσκεψη για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο ?ΓΝΩΣΗ ? ΠΡΟΛΗΨΗ ? ΖΩΗ? στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού

Διδακτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού σε εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο ?ΓΝΩΣΗ ? ΠΡΟΛΗΨΗ ? ΖΩΗ? στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο: ?ΓΝΩΣΗ ? ΠΡΟΛΗΨΗ ? ΖΩΗ?.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) ?Πάνος Μυλωνάς? με την υποστήριξη της ?Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.?

Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ?Πάνος Μυλωνάς?» συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα. Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ? εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Βασικοί στόχοι του Ινστιτούτου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.
Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα.
Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, ενός νέου με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους μαθητές ώστε να υιοθετήσουν σωστή συμπεριφορά ως μελλοντικοί οδηγοί και ως χρήστες του οδικού δικτύου γενικότερα αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση της σύγχρονης μάστιγας της εποχής μας, των τροχαίων δυστυχημάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.Α.Σ. ?Πάνος Μυλωνάς? αποτελούνταν από θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. Για το εργαστήριο του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, η οποία ταξιδεύει σε όλη τη χώρα καλύπτοντας ανάγκες που υπάρχουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Προσφέρει ενημέρωση με βιωματικό τρόπο, με τη χρήση προσομοιωτών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού παρακολουθούν το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να βιώσει την επικινδυνότητα να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, το αίσθημα του κινδύνου και τη σημαντικότητα της ζώνης κατά τη διάρκεια ανατροπής (προσομοιωτής ανατροπής) και πρόσκρουσης (προσομοιωτής πρόσκρουσης), καθώς και πολλές διαφορετικές συνθήκες προσομοίωσης της οδήγησης με τη βοήθεια του ειδικών προσομοιωτών (απόσπαση προσοχής, επίδραση του βάρους κατά τη σύγκρουση κ.α).

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού στον προσομοιωτή ανατροπής
Οι εντυπώσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν πάρα πολύ θετικές καθώς θεώρησαν πως οι γνώσεις που αποκόμισαν από τη διδακτική επίσκεψη θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα εφόδια στην πορεία τους ως μαθητές την τρέχουσα στιγμή αλλά και ως ενήλικοι στη συνέχεια.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ 25,26 &27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο (Ε.Κ.)  Αλμυρού, διοργανώνουν και σας προσκαλούν στην«2η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»με έργα των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25, 26 & 27 Απριλίου 2018 στην Κεντρική πλατεία Αλμυρού.
Συμμετέχουν επίσης με τα δικά τους έργα οι και  μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αλμυρού.
Έναρξη: Τετάρτη 25 Απριλίου στις 11 το πρωί.
Ωράριο λειτουργίας: 09:00 ? 13:30 & 18:00 ? 21:00