Εγκαίνια Εργαστηρίου Αυτοματισμού

Αλιεύουμε από την εφημερίδα «Θεσσαλία» της 29ης Μαρτίου 2016 το ρεπορτάζ του κου Φώτη Σπανού για τα τα εγκαίνια της νέας αίθουσας εργαστηρίου Αυτοματισμού στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού – 1ο Ε.Κ. Αλμυρού που είναι Δωρεά της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΟΙ.

εγκαινια θεσσαλια

Εορτασμός της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Με λαμπρότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, που είναι αφιερωμένη σε δύο παλιγγενεσίες. Στην παλιγγενεσία του ανθρωπίνου γένους με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην παλιγγενεσία του Γένους των Ελλήνων με την Επανάσταση του 1821.

2Στην αρχή ο διευθυντής του σχολείου μας κος Καπράνας Γεώργιος 3το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κου Νίκου Φίλη προς τις μαθήτριες και τους μαθητές για την 25η Μαρτίου 1821.

Στη συνέχεια ο διευθυντής μας εξέφρασε κάποιες σκέψεις για τις δύο μεγάλες εορτές λέγοντας μεταξύ άλλων:

«?Αυτό το χαρμόσυνο άγγελμα, αυτή η πανέμορφη ανακοίνωση ότι ο Θεός συγχώρεσε τον άνθρωπο και στέλνει το Μονογενή του Υιό, για να σηκώσει στους αναμάρτητους ώμους του όλη την αμαρτία του κόσμου, είναι ο ευτυχισμένος Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Πόση λοιπόν ευτυχία θα πρέπει να αισθάνθηκε η Αγνή εκείνη Κόρη, όταν ο Άγγελος της ανακοίνωσε τον απώτερο σκοπό της ύπαρξής της, όταν κατανόησε ότι ο καρπός των σπλάχνων της θα ήταν ο Λυτρωτής, ο Μεσσίας, εκείνος που θα νικούσε το θάνατο με το θάνατό Του.

Αλλά και τι μεγάλη έμπνευση αλήθεια να ξεκινήσουν οι προγονοί μας μας τον υπέρ πάντων αγώνα τούτη τη μέρα ακριβώς, που η θρησκεία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της Θείας ελεύσεως?.».

Η κυρίως εορτή ξεκίνησε με το Θούριο του Ρήγα του Βελεστινλή και μετά την ανάγνωση κάποιων σχετικών με την ημέρα κειμένων των Ν. Καζαντζάκη και Κωστή Παλαμά, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κα Αρχοντή Βασιλική ΠΕ06, που κατέληγε με προτροπές προς τους μαθητές μας κι όχι μόνο όπως:

«?Μη συμβιβαστείτε, μη ξεπουλήσετε ότι πολυτιμότερο σας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Κι αν κάποιοι δήθεν προοδευτικοί σπεύσουν να σας κατηγορήσουν σαν «προγονόπληκτους», γυρίστε, κοιτάξτε τους κατάματα κι ανταπαντήστε: «Λαός χωρίς παρελθόν δε βιώνει παρόν, δεν οσφραίνεται μέλλον». Το θαύμα συντελέστηκε, ένα θαύμα ανεπανάληπτο.

Κι επειδή δεν είμαι διόλου σίγουρη ότι είμαστε τόσο ικανοί, ώστε να επαναλάβουμε κάτι αντίστοιχο οι ίδιοι, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Άλλωστε είναι ότι έχουμε ? καλύτερα ότι μας έμεινε. Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τη γνωστή κινηματογραφική ταινία «Παπαφλέσσας» σε συνδυασμό με διαφάνειες, που εξηγούσαν την εξέλιξη του απελευθερωτικού αγώνα. Αναγνώσθηκαν ποιήματα ? Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος του Τάσου Λειβαδίτη ? και το – Η σκλάβα πόλη του Κ. Μάνου.

10Κι έφθασε η στιγμή των χορευτικών εκδηλώσεων. Ομάδα μαθητών χόρεψε: Μπεράτι ? Τασσιά, Ζωναράδικο, Τσάμικο και Χασαποσέρβικο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Συμμετείχαν οι μαθητές-τριες: Ζαντιώτη Θεοδώρα, Κλειδά Σοφία, Κατσαμπέκη Μαρία, Γκουβελάς Βασίλης, Παπαχρήστου Βιβή, Μπούτλας Άγγελος, Γκατσή Ευαγγελία, Παλιούρα Ροδούλα, Φουντούκη Ευσταθία, Ντόντα Δώρα, Γκιόκα Αθηνά, Σαμαρά Έφη, Μπουκόρος Κωνσταντίνος, Μπασαγιάννης Νίκος και Αρναούδοβα Ανέλια.

Την εορτή προετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί Αρχοντή Βασιλική, Τακούδης Ηλίας και Φλεβάρης Αθανάσιος.

Κλείνουμε με την προμετωπίδα του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος», που συντάχθηκε στην Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, το 1822, διαβάζουμε: «το Ελληνικόν Έθνος, το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν μη δυνάμενον να φέρη το βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον διά των νομίμων παραστατών του, εις Εθνικήν, συνηγμένων Συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν…».

Χρόνια Πολλά.

Παγκόσμια Ημέρα Δασών

1Την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών ο Τομέας Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας εκδήλωση αφιερωμένη στα δάση σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία Βόλου και το Δασαρχείο Αλμυρού.

Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση, εκ μέρους του κ. Γάκη Στέργιου εκπρόσωπο της Δασικής Υπηρεσίας Βόλου για τα δάση του νομού Μαγνησίας, καθώς και σύντομο χαιρετισμό και αναφορά στη σημασία της ημέρας από τον κ. Ανδριανό , Δασάρχη του Δασαρχείου Αλμυρού. Την παρουσίαση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας με αμείωτο ενδιαφέρον και έκδηλο προβληματισμό για το μέλλον των Δασών της χώρας μας.

3Στη συνέχεια οι μαθητές του Τομέα Γεωπονίας προχώρησαν σε συμβολική δενδροφύτευση στον   χώρο του σχολείου με καλλωπιστικά δένδρα που μας παραχώρησε το Δασαρχείο Λάρισας και συζήτησαν (ανταλλαγή απόψεων, επίλυση αποριών κλπ) με τον Δασάρχη Αλμυρού .

4Στη συνέχεια οι μαθητές με τη συνοδεία των υπεύθυνων καθηγητών του Τομέα τους, πήγαν στο δάσος Κουρί και ολοκλήρωσαν τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών με ένα συμβολικό καθαρισμό του τοπικού δάσους.

Παγκόσμια ημέρα Ποίησης

Στις 21 Μαρτίου -Παγκόσμια ημέρα Ποίησης- στην εκδήλωση «Πες το μ? ένα ποίημα», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κι έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, συμμετείχε το 1ο ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ με τη μαθήτρια της Β΄ τάξης Αφροδίτη Παπαγεωργίου, που συνέθεσε και απήγγειλε το ποίημα «Χαμογέλα», το οποίο και παρατίθεται.

Χαμογέλα

Χαμογέλα! Μην σταθείς στις διαφορές
κι ας κρίνεσαι τόσες πολλές φορές.
Δεν είν? τα ρούχα που φοράς,
είν? η ψυχή που κουβαλάς.
Είσαι άνθρωπος κι εσύ,
έχεις όνειρα, έχεις πνοή!
Τι κι αν είσαι μουσουλμάνος, πρόσφυγας,
γυναίκα ή τσιγγάνος;
Δώρο στον κόσμο κι η δική σου η ζωή!
Αγνόησέ τους! Ζήσε τη στιγμή σου
κι άσε τους φίλους ν? ακούσουν τη φωνή σου.
Κοίτα με λοιπόν στα μάτια να δεις την ουσία,
στο ρατσισμό και την απανθρωπιά μη δίνεις
σημασία!
Πολλές φορές αναρωτήθηκα
τι φταίει κι από τους άλλους κρίθηκα,
αφού κι εκείνοι έχουν ελαττώματα
παρ? όλα αυτά και ίσα δικαιώματα.
Ονειρεύομαι έναν κόσμο δίχως ρατσιστές
κι ανθρώπους που κοιτούν τις δικές τους τις
πληγές.
Κι αν μάθεις ν΄ αγαπάς,
τότε θα πάψεις να πονάς!
Στα χαμόγελα που θα σκορπάς
θα βρίσκεις υποστηρικτές,
συμμάχους μ΄ άδολες καρδιές!

Υπεύθυνες καθηγήτριες
Αποστολία Κοτζαγιώτου, ΠΕ02 & Ελισσάβετ Μπαλαμπούτη, ΠΕ02

Ημερίδα Ενημέρωσης Κατά Του Σχολικού Εκφοβισμού

2016-03-09 Afisa Είναι γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο , αν όχι αδύνατο, να προστατέψουμε τα παιδιά από όλες τις προκλήσεις που μπορεί να δεχθούν στη ζωή τους και να σταματήσουμε την έκθεσή τους στη βία. Η σύγχρονη πραγματικότητα τους δοκιμάζει ήδη πολλαπλώς. Στόχος όλων μας να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις δυσκολίες, να ξεπερνούν σχετικά ανώδυνα τις αρνητικές εμπειρίες, ενώ την ίδια στιγμή θα «εξοπλίζονται» με την απαιτούμενη γνώση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις.

 2016-03-09 ProsklisiΓια τον λόγο αυτό το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού και το Γραμματίκειο Γυμνάσιο Πτελεού προχώρησαν σε μια σύμπραξη ? συνεργασία και εκπόνησαν ένα δίγλωσσο, διαθεματικό – διασχολικό project με τίτλο «Το Πείραγμα που πειράζει – The teasing that really hurts» το οποίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στο αμφιθέατρο του 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και των δυο σχολείων καθώς και του κου Πλαγερά Αντώνη, ηλεκτρολόγου εκπαιδευτικού ΠΕ 17.03 υπευθύνου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων (Σ.Σ.Ν) της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και μέλους της Π.Ο.Σ.Δ. του Ν. Μαγνησίας.

2016-03-09 Img01Η παρούσα ημερίδα στόχο είχε να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τους εμπλεκόμενους – μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς – απέναντι στο φαινόμενο του εκφοβισμού, αλλά και να τους πλαισιώσει προτείνοντας λύσεις και διεξόδους.

Κι επειδή ο σχολικός εκφοβισμός επιφέρει σημαντικές και μακροχρόνιες συμπεριφορικές, συναισθηματικές και γνωστικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, η ενίσχυση των θετικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου και η καλλιέργεια της ηθικής και συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από τη βαθιά συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων μας-των δικών μας και των άλλων – μοιάζει πλέον μονόδρομος?..

Οι Εκπαιδευτικοί των Ο.Δ.Π

Αρχοντή Β. ΠΕ06, Λυκίδης Ε. ΠΕ 17.04, Πλαβός Ε. ΠΕ 17.01,  Πλαβός Ε. ΠΕ 17.01

Επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ

ΔΟΪΡΑΝΗ 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΠΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΔΟΪΡΑΝΗ 1Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού που εκπονεί το πρόγραμμα με θέμα «Ζηρέλια – Οι δίδυμες λίμνες» πραγματοποίησε στις 4 και 5 Μαρτίου 2016 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κιλκίς.

Την πρώτη μέρα, μετά την άφιξη της ομάδας στο χώρο του Κ.Π.Ε. στο Παλαιό Γυναικόκαστρο , η υπεύθυνη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. κ. Αρσινόη Παρασκευά, μας ενημέρωσε για την ταυτότητα και τις δράσεις του Κέντρου και μας παρουσίασε το θεωρητικό μέρος του προγράμματος «Η λίμνη Δοϊράνη: βλέπω-δρω-ρωτώ».

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διαδικασίας βιωματικής προσέγγισης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη λίμνη Δοϊράνη, όπου εκεί το μέλος του Κ.Π.Ε. κ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος, μας μίλησε για το οικοσύστημα της λίμνης και μας ξενάγησε στο Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης όπου στεγάζονται εκθέματα τα οποία αναδεικνύουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον της περιοχής.

ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ 1Η Λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, 75 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης. Μάθαμε ότι έχει επιφάνεια 43,1 τετ. χλμ. .από τα οποία τα 27,3 τετ. χλμ. ανήκουν στην Π.Γ.Δ.Μ. και τα 15,8 τετ. χλμ στην Ελλάδα. Ο υγρότοπος, με την πολυμορφία της βλάστησης και τον πλούτο της πανίδας, συνδυάζεται με τα στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της περιοχής, για να συνθέσουν ένα ιδιαίτερο λιμναίο τοπίο.

ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ 2Τη δεύτερη μέρα επισκεφτήκαμε την Πικρολίμνη, στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, μια αβαθή λίμνη με μέσο βάθος 1 m και έκταση που κυμαίνεται από 3,7 έως 4,5 τετ. χλμ., ο πυθμένας της οποίας αποτελείται από πηλό με θειούχες ενώσεις και νιτρικά άλατα. Στη λίμνη λειτουργεί πηλοθεραπευτήριο και το καλοκαίρι η πηλοθεραπεία γίνεται εντός στη λίμνης στην ειδικά διαμορφωμένη όχθη. Από εκεί συνεχίσαμε και καταλήξαμε στην πόλη του Κιλκίς όπου ακολούθησε περιήγηση στο εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου.
Η συμμετοχή της ομάδας στο πρόγραμμα ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία μιας που μέσα από τη θεωρητική και βιωματική προσέγγιση του θέματος αποκόμισε πολλές γνώσεις και συνέλεξε υπέροχες εικόνες και πολύτιμες στιγμές.

ΣΠΗΛΑΙΟΗ περιβαλλοντική ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Φλώρου Αποστολία ΠΕ17.03 (Ηλεκτρολόγος), Φείδα Χαρούλα ΠΕ19 (Πληροφορικής), Ραυτόπουλο Στέφανο ΠΕ17.03 (Ηλεκτρολόγος) και μαθητές από τα τμήματα Β? και Γ? πληροφορικής, Β? και Γ? ηλεκτρολόγων και Α? τάξης.