Σημαντικό – Yποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μ.Δ. αρχίζουν από την Τετάρτη 15 Ιουνίου και λήγουν την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016. Πιο αναλυτικά:

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό

  • θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
  • στη συνέχεια και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να τροποποιούν το Προσωρινό Μ.Δ. ή/και να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση).
  • μέσα στην προθεσμία δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου, εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Μ.Δ., απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνεται το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. και υποβάλλει εκ νέου Μ.Δ. (βλ. παρ. ΣΤ2).

Α2. Προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου.

Από την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ. Από τις 15-6-2016 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο Μ.Δ. (Προσωρινή Αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να κάνουν την τελική Οριστικοποίηση του Μ.Δ, ως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Eγγραφές για το σχολικό έτος 2016-2017

Από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 έως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιούνται οι εγγραφές για το σχολικό έτος 2016-2017 στο 1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ.

Νεο_ΕΠΑΛ-Τομείς_ΕιδικότητεςΟι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. αποκτούν Απολυτήριο Λυκείου και Πτυχίο ειδικότητας τεχνικού με σκοπό την άμεση απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας. 

Ταυτόχρονα, για όσους το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α.Τ.Ε.Ι.) ή σε Στρατιωτικές Σχολές (Α.Σ.Σ.Υ) και Σχολή Αστυφυλάκων κατόπινΕιδικών Πανελλαδικών εξετάσεων (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και δύο μαθήματα ειδικότητας).

Από το σχ. έτος 2016-17  οι απόφοιτοι ΕΠΑ.Λ. έχουν πρόσβαση και στα Πανεπιστήμια (Α.Ε.Ι.)και στη Σχολή Πυροσβεστικής ποσοστιαία, μέσω των ίδιων (Ειδικών) Πανελλαδικών εξετάσεων.

Στην Α? Τάξη του ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εγγραφούν οι κάτοχοι Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Στην Β? Τάξη του ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εγγραφούν όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την φοίτηση τους στην Α? Τάξη του ΕΠΑ.Λ. ή στην Α? Τάξη του ΓΕ.Λ..

 Επίσης μπορούν να εγγραφούν οι κάτοχοι Απολυτηρίου ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Λ. ή οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΕ για απόκτηση πτυχίου μόνο.

Για του απόφοιτους της Γ? τάξης κατά το σχολικό έτος 2016-17 προβλέπεται μέσα από τον θεσμό του «Προαιρετικού Μεταλυκειακού έτους ? Τάξης Μαθητείας», η δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό την εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, κανονική ασφάλιση (συντάξιμα ένσημα) και άδειες) και συμπληρωματικής εργαστηριακής εκπαίδευσης στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίο επιπέδου 5.

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ  θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2016-17 οι παρακάτω τομείς και ειδικότητες:

Για εγγραφή στην Α? τάξη απαιτείται:

  • Αστυνομική ταυτότητα κηδεμόνα,
  • Απολυτήριο Γυμνασίου (αποστέλλεται από το Γυμνάσιο),
  • 1 φωτογραφία για Δελτίο μαθητικού εισιτηρίου και
  • φωτογραφία για την καρτέλα του μαθητή.

Για εγγραφή στην Β? τάξη απαιτείται:

  • Αστυνομική ταυτότητα κηδεμόνα,
  • Απολυτήριο ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Λ. ή πτυχίο ΤΕΕ για όσους εγγράφονται μόνο για απόκτηση ειδικότητας,
  • 1 φωτογραφία για Δελτίο μαθητικού εισιτηρίου και 1 φωτογραφία για την καρτέλα του μαθητή (μόνο για όσους εγγράφονται για δεύτερη ειδικότητα).

Για εγγραφή στην Γ? τάξη απαιτείται:

? Αστυνομική ταυτότητα κηδεμόνα,
? 1 φωτογραφία για Δελτίο μαθητικού εισιτηρίου

 

1η Mαθητικής Γιορτή Καινοτομίας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Στην παραλία του Βόλου φιλοξενήθηκε από την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 μέχρι και την Κυριακή12 Ιουνίου 2016, η έκθεση των μαθητών των ΕΠΑΛ, που έγινε στο πλαίσιο της 1ης μαθητικής γιορτής καινοτομίας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοβουλία των διευθυντών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου, του 2ου Ε.Κ. Ν. Ιωνίας και του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού και των διευθυντών των ΕΠΑΛ του Νομού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν χθες το απόγευμα παρουσία πολλών φορέων, μαθητών, εκπαιδευτικών. Το «παρών» έδωσε ο γενικός διευθυντής της επαγγελματικής εκπαίδευσης κ. Μουστάκας που εκφώνησε χαιρετισμό, ενώ μίλησαν και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας κ. Σαβελίδης, η περιφερειακή διευθύντρια κ. Αναστασοπούλου και οι τρεις διευθυντές των ΕΚ κ.κ. Τσοκανάκης, Νικολόπουλος και Μπερέτας και άλλοι εκπαιδευτικοί παράγοντες.

2016-06-10-img010 2016-06-10-img11 2016-06-10-img020 2016-06-10-img040 2016-06-10-img050 2016-06-10-img060 2016-06-10-img070 2016-06-10-img080 2016-06-10-img090 2016-06-10-img100 2016-06-10-img110Στη διάρκεια της έκθεσης, έγινε αναφορά για το τι προσφέρουν τα ΕΠΑΛ και τα Εργαστηριακά Κέντρα, ενώ παράλληλα, είχε δημιουργηθεί ένα έντυπο που διανεμήθηκε και περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες όλων των ΕΠΑΛ του Νομού.

Όπως τονίστηκε, στόχος είναι να γίνει γνωστή η εκπαίδευση που δίνεται μέσω των ΕΠΑΛ στα εργαστηριακά μαθήματα, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια και παρέχεται υψηλό επίπεδο γνώσης και τεχνογνωσία, ώστε ο μαθητής όταν τελειώσει, θα έχει και Πτυχίο εκτός από το Απολυτήριο, που θα του παρέχει τη δυνατότητα εισόδου στην Αγορά Εργασίας.

Στο χώρο, στήθηκε μία τέντα 300 τ.μ. δίπλα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου υπήρχαν τα έργα των μαθητών, αλλά και πρώην μαθητών που συμμετείχαν στην υλοποίηση των έργων και τώρα έχουν αποφοιτήσει και παρουσιάστηκαν ανά Τομέα και Ειδικότητα.

Όπως αναφέρθηκε και στα έντυπα που διανεμήθηκαν, τα εργαστηριακά κέντρα είναι αυτόνομες μονάδες που βοηθούν τους μαθητές των ΕΠΑΛ στα Εργαστηριακά Μαθήματα.

Στο Νομό Μαγνησίας λειτουργούν 10 ΕΠΑΛ με 12 τομείς και 37 ειδικότητες συνολικά.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν, είχαν επιλεγεί ανάλογα με το χώρο που καταλαμβάνουν, κι έτσι δοθηκε η δυνατότητα σε όσους βρέθηκαν, να δουν από κοντά ανεμογεννήτριες, αυτοκίνητο, σύστημα μέτρησης νερού, ηλεκτρικού και φυσικού αερίου μέσω οπτικών ινών, νέες τάσεις κομμωτικής, ρομποτικά συστήματα κ.λ.π.

1η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Το 1ο Ε.Κ. (Εργαστηριακό Κέντρο ) ΑΛΜΥΡΟΥ στο οποίο εκπαιδεύονται στα εργαστηριακά μαθήματα οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ και του ΕΠΑ.Λ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ συμμετέχει στην 1η Μαθητική Έκθεση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 10, 11 & 12 Ιουνίου 2016 στην Παραλία του Βόλου.

Αφίσα έκθεσης-1

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα των μαθητών των Επαγγελματικών Λυκείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.