H Eορτή των Τριών Ιεραρχών και η κοπή της Βασιλόπιτας

 2016-01-29 02Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2015-2016 η σχολική – θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2016, επειδή ήταν ημέρα Σάββατο εορτάσθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016.

Έτσι και στο σχολείο μας τιμήθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών με Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Αλμυρού.

Τον ενδέκατο αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού, καθιερώθηκε ο κοινός εορτασμός τριών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, και του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας.

2016-01-29 01Αυτό έγινε γιατί είχε δημιουργηθεί μεταξύ των πιστών μεγάλη διαμάχη για το ποιος από του τρεις Αγίους Πατέρες ήταν σπουδαιότερος από τους άλλους. Έτσι είχαν χωριστεί σε «Βασιλείτες», Γρηγορίτες» και «Ιωαννίτες». Σύμφωνα με το συναξάρι της ημέρας ο Άγιος ιεράρχης Ιωάννης ο Μαυρόπους επίσκοπος Ευχαϊτών τους είδε σε όραμα και τους τρεις μαζί να του λένε: «Εμείς ένα είμαστε ενώπιον του Θεού και δεν υπάρχει καμμιά αντίθεση ανάμεσά μας … όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας, ώστε οι Χριστιανοί να μας τιμούν ενωμένους».

2016-01-29 03Παράλληλα όμως με αυτή την κοινή εορτή τιμήθηκε η υπέρτατη προσφορά τους στην παιδεία, η ακλόνητη και θερμουργός πίστη προς τον Θεό και η απαράμιλλη ποιμαντορική και φιλανθρωπική τους δράση.

Από τότε επικράτησε εθιμοτυπικά η εορτή των Τριών Ιεραρχών να σχετίζεται με την παιδεία και τα ελληνικά γράμματα, έθος που συνεχίστηκε και κατά τη περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε και πήρε εθνικό χαρακτήρα. Στους Τούρκους εμφανιζόταν ως θρησκευτική εορτή και ημέρα εξέτασης της προόδου των μαθητών, αλλά ουσιαστικά οι παπάδες-δάσκαλοι καλλιεργούσαν στα Ελληνόπουλα τον πόθο για ελευθερία.

Μετά την απελευθέρωση αναγνωρίστηκε επίσημα ως η πιο λαμπρή εορτή των ελληνικών σχολείων και της εκπαίδευσης γενικότερα, πρώτα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με απόφαση της Συγκλήτου το σχολικό έτος 1843-44, και αργότερα πια νομοθετικά από την ελληνική πολιτεία.

Στη συνέχεια με την επιστροφή στο σχολείο μετά τον εκκλησιασμό έγινε η κοπή της Βασιλόπιτας των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Λάρισας

2016-01-28 01Στις 28 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τομέων των Ηλεκτρονικών και Οικονομίας ? Διοίκησης στο ΑΤΕΙ Λάρισας, με την παρουσία 30 μαθητών και τεσσάρων συνοδών εκπαιδευτικών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των παιδιών με ένα από τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και προσφέρει σε μεγάλο βαθμό επαγγελματική αποκατάσταση.

Το πρώτο κτίριο στο οποίο περιηγηθήκαμε ήταν η βιβλιοθήκη, όπου η υπεύθυνη κα Ντρογκούλη Έλενα μας περίμενε για να μας ξεναγήσει στον μαγικό «Κόσμο του Βιβλίου». Μάθαμε για την χωρητικότητα και τα πληροφοριακά συστήματα εύρεσης βιβλίων που χρησιμοποιεί η βιβλιοθήκη, ανακαλύψαμε σύγχρονα βιβλιοστάσια και αναγνωστήρια όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να αναζητήσουν οι ίδιοι βιβλία και πληροφορίες υπό την καθοδήγηση της υπευθύνου κας. Σιώκη Καλλιόπης , παίζοντας οι ίδιοι τον ρόλο του φοιτητή.

Ακολούθησε η ξενάγηση των μαθητών του τομέα των Ηλεκτρονικών στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής από τον κ.Χαϊκάλη Κώστα, μόνιμο καθηγητή του τμήματος. Έγινε ενημέρωση για το τμήμα, τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, τις προοπτικές στην αγορά εργασίας που προσφέρει στους αποφοίτους, τις μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος ERASMUS. Ακολούθησαν ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τις σπουδές στο συγκεκριμένο τμήμα, τις επιλογές που έχουν ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών ( SOFTWARE, HARDWARE, Δίκτυα και Επικοινωνίες), την πρακτική εξάσκηση και την διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

 2016-01-28 02Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το εργαστήριο Υπολογιστών , τον χώρο που δουλεύουν οι φοιτητές και η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τις ευχές του υπευθύνου όσο και των μαθητών για την ανανέωση της γνωριμίας τους με την ιδιότητα πλέον του φοιτητή.

Στη συνέχεια σαν τομέας Οικονομίας ? Διοίκησης επισκεφθήκαμε το εργαστήριο του τουριστικού τομέα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και με την βοήθεια του κ. Αμοιράδη Χρήστου μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε πως δουλεύει η αίθουσα εστιατορίου ενός σύγχρονου ξενοδοχείου.

Καθίσαμε σαν πελάτες στις καρέκλες, διαβάσαμε το μενού που υπήρχε στους πίνακες, χαζέψαμε την σύγχρονη κουζίνα, τα μηχανήματα και τα εργαλεία, περάσαμε μια βόλτα από το εργαστήρι ?μπαρ και μιλήσαμε αρκετή ώρα για την προοπτικές του τουρισμού και της συγκεκριμένης σχολής ειδικότερα.

2016-01-28 04Η πορεία μας συνεχίστηκε στο τμήμα Λογιστικής που με την βοήθεια του κ. Κουλουκτσή Ιωάννη περιηγηθήκαμε σε μια αίθουσα εργαστηρίου λαμβάνοντας μια γενική εικόνα του χώρου εργασίας των φοιτητών. Αναφερθήκαμε αναλυτικά στα προγράμματα σπουδών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ίδρυμα, εξετάσαμε τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή φοίτηση καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.

Τέλος στην προσπάθεια μας να νιώσουν οι μαθητές πραγματικοί φοιτητές και εμείς οι καθηγητές να αναπολήσουμε τα φοιτητικά μας χρόνια καθίσαμε στο ?CAFFE-TEI?, ρίχνοντας κλεφτές ματιές σε τραπέζια με ανοιγμένα βιβλία και καφέδες, σε τραπέζια με σημειώσεις και υπολογιστές και σε τραπέζια με στρωμένο τάβλι.

2016-01-28 03Με ένα χαμόγελο στα χείλη και νιώθοντας την θερμή φιλοξενία που μας χάρισαν οι άνθρωποι του ΑΤΕΙ Λάρισας, ανοίξαμε καινούργιους ορίζοντες, θέσαμε νέους στόχους, ενισχύσαμε την θέληση των μαθητών της Γ΄τάξης να κατακτήσουν τον στόχο που οι ίδιοι έχουν θέσει για τον εαυτό τους και υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε για να μάθουμε καινούργια πράγματα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους υπευθύνους στο ΑΤΕΙ Θεσσαλίας που είχαν την καλοσύνη και την ευχαρίστηση να μας υποδεχθούν και έστω προσωρινά να μας εντάξουν στην μεγάλη τους οικογένεια.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Τακούδης Ηλίας στελεχών διοίκησης, Λυκίδης Ευστάθιος ηλεκτρονικός, Αμπραζογούλα Κωνσταντία ηλεκτρονικός και Καραδήμου Δήμητρα οικονομολόγος.