Διδακτική Επίσκεψη στη βιομηχανία ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΟΙ Α.Ε. στη Σούρπη

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού επισκέφθηκαν, στην περιοχή της Σούρπης, τη βιομηχανική μονάδα ¨ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.¨ η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς άλεσης σιτηρών, συσκευασίας και εμπορίας αλεύρων.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η επαφή των μαθητών με συστήματα βιομηχανικών αυτοματισμών με χρήση προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών (PLC).

Η ξενάγηση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις έγινε από τον υπεύθυνο ηλεκτρολόγο μηχανικό κ. Μπόνο Ιωάννη

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση στα σχετικά με την ειδικότητά τους τμήματα. Στην αίθουσα ελέγχου και ηλεκτρικών πινάκων οι υπεύθυνοι εξήγησαν τον τρόπο ελέγχου όλων των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου με τη χρήση του συστήματος βιομηχανικού αυτομάτου ελέγχου scada.

Στο τμήμα μικροσυσκευασίας οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των μηχανών που συσκευάζουν με ασφάλεια όλα τα άλευρα σε πακέτα, τα οποία τελικά παλετοποιούνται με τη χρήση σύγχρονων ρομποτικών συστημάτων.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Ραυτόπουλου Στέφανου, Σαλάτα Ελένης, Φλώρου Αποστολίας, Πούλου Χρήστου και Βαλαμούτη Κωνσταντίνου.

Ευχαριστούμε το προσωπικό του εργοστασίου ¨ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε.¨ για τη θερμή φιλοξενία του.

Διδακτική Επίσκεψη στο Βόλο

Την Πέμπτη 22-2-2018 μαθητές της Α’ και Β’ λυκείου (τομέας Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας) του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη του Βόλου.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν:

 α) πολιτιστικό περίπατο από το μουσείο της πόλης μέχρι το σπίτι της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια και

β) επίσκεψη στη διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας όπου τους υποδέχτηκε ο δ/ντης κ. Μαρκογιαννάκης. Από τον υποδιευθυντή κ.Καραΐσκο και εκλεκτά στελέχη του σώματος έγινε στους μαθητές παρουσίαση αστυνομικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, θεμάτων τροχαίας, ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, αποφυγής  εξαρτησιογόνων ουσίων αλλά και επίδειξη μέσων καταστολής εγκληματικότητας όπως και επίδειξη ανίχνευσης από αστυνομικό σκύλο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση αστυνομικών κειμηλίων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Τσούγκρα Μαρία. ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμος, Φλεβάρης Αθανάσιος ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, Μπαλαμπούτη Ελισάβετ και Τσιαρδακλή Ελένη ΠΕ02 Φιλόλογοι.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της δ/νσης Αστυνομίας Μαγνησίας για τη θερμή φιλοξενία του.

Διδακτική Επίσκεψη μαθητών του Μηχανολογικού Τομέα στην ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε.

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018,  οι μαθητές Β?  τάξης του μηχανολογικού τομέα του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, επισκέφθηκαν στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων την εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. του ομίλου της ΣΙΔΕΝΟΡ στην περιοχή Τσιγγέλι στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο Διευθυντής της μονάδας Λώλος Κωνσταντίνος Μεταλλειολόγος Μηχανικός, ο οποίος εξήγησε τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν διάφορες γραμμές επεξεργασίας βιομηχανικών παραπροϊόντων, που προέρχονται από το χαλυβουργείο της SOVEL, από άλλες βιομηχανίες του Ομίλου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και από βιομηχανίες της Αττικής.

 

Κύριες δραστηριότητες είναι η παραγωγή τεχνητών σκληρών αδρανών οδοποιίας από σκωρία ηλεκτρικού κλιβάνου, η ανάκτηση  σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων προς αξιοποίηση, καθώς και η παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών για την τσιμεντοβιομηχανία. Η Εταιρία διαθέτει επίσης λιμενικές εγκαταστάσεις κατάλληλες για τη φόρτωση φορτίων χύδην, χάρη στις οποίες είναι σε θέση να παραδώσει σκληρά αδρανή για την οδοποιία σε όλα τα μεγάλα οδικά έργα σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρώην μαθητής μας κος Τσουκάλης Ιωάννης μηχανολόγος και ο κος Ευθυμίου Ιωάννης μηχανολόγος ξενάγησαν μαθητές και καθηγητές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξηγώντας τη διαδικασία επεξεργασίας των βιομηχανικών παραπροϊόντων.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι Μαγκλάρας Αθανάσιος, Χατζηπλής Κωνσταντίνος και Χατζηχαραλάμπους Ζωή, μηχανολόγοι εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε το προσωπικό της ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. για τη φιλοξενία τους.

Μαθητές-τριες του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού φύτεψαν 15 ελιές και λουλούδια παραγωγής τους στο συγκρότημα Μουρτζούκου

Ελιές από την περιοχή τους, τον Αλμυρό έφεραν και φύτεψαν σήμερα στο συγκρότημα Μουρτζούκου, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεκαεπτά μηθητές -τριες του γεωπονικού τομέα του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ στο πλαίσιο εργαστηριακού μαθήματος.
Συνοδευόμενα από τους καθηγητές τους Νικολόπουλο Κωνσταντίνο, Παπαδοδήμου Μαρία και Βαρδακά Μαρία και τον κ. Αποστ. Αγγελόπουλο, Διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν δεξιότητες στη φύτευση σε πραγματικές συνθήκες και να στείλουν μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και σε όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς βρέθηκαν στο συγκρότημα Μουρτζούκου.
 «Μιλάμε για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, για την εξωστρέφεια που αποφέρει σημαντικά οφέλη. Πληθώρα ερεθισμάτων, παραστάσεων, επιδράσεων στο περιβάλλον και απόκτηση δεξιοτήτων μέσα από εμπειρίες όπως η σημερινή. Κάνουμε το καλύτερο για να τους παρέχουμε μια άρτια εκπαίδευση», δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος ευχαριστώντας παράλληλα και τον Δήμο Αλμυρού που διαθέτει λεωφορείο για τις μετακινήσεις των μαθητών και γενικά συμπαρίσταται στο σχολείο.
 Η μαθήτρια της Β? τάξης Σοφία Ράτζα, δήλωσε για τη σημερινή δράση: «Μας ευχαριστεί ότι πραγματοποιούμε το εργαστηριακό μάθημα εκτός σχολείου και η επιλογή της ελιάς έγινε λόγω του ισχυρού συμβολισμού που έχει από την αρχαιότητα αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί αγαπημένο δέντρο στην επαρχία του Αλμυρού. Παράλληλα φυτεύσαμε γαρύφαλα και πανσέδες από το δικό μας θερμοκήπιο στο κέντρο εδώ το κτίριο της  ΔΔΕ που αντιπροσωπεύει όλα τα σχολεία. Το ατσάλι και το γυαλί του κτιρίου, θα μορφύνουν με τα φυτά μας σε γλάστρες, σε διάφορα σημεία. Θέλουμε να έχουμε περισσότερα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους, στο πραγματικό περιβάλλον και χαιρόμαστε να βλέπει η κοινωνία το έργο μας και να αρέσει στον κόσμο.»

Τσικνοπέμπτη στο ΕΠΑ.Λ Αλμυρού – 2018

 Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 για ακόμη μια φορά, μαθητές και καθηγητές έγιναν ένα για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού. Προηγήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας και στη συνέχεια τίμησαν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης.
Στήθηκε παραδοσιακό γλέντι, με σουβλάκια, την καθιερωμένη πίτα, χορούς, και ευφάνταστους καρναβαλιστές.
Μέγας χορηγός και φέτος ήταν το cafe Gossip, το οποίο προσέφερε τα 600 σουβλάκια που καταναλώνονται αυτή τη στιγμή και τα απαραίτητα κάρβουνα. Χορηγοί της εκδήλωσης  είναι και οιφούρνοι Γκάτση, Ευθυμίου, Δελημπορίδη, η καφετέρια Βερόνα, το ζαχαροπλαστείο Τάσος, για τους καθηγητές κρασί και τσίπουρο προσέφερε το ποτοποιείο Μπούτλα και το κομμωτήριο Λαρίση.

Εκπαιδευτική Εκδρομή στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών – Τρίκαλα

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 οι μαθητές της Α? τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ επισκέφθηκαν την Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα.

Μόλις φθάσαμε στη ΣΜΥ Τρικάλων μας υποδέχθηκε και μας οδήγησε στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονάδας ο Υπολοχαγός  κος Μπαγανάς.

Εκεί ενημερωθήκαμε από τον αντισυνταγματάρχη κο Τζερεμάκη για όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής, για τον τρόπο εισαγωγής σ? αυτήν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ, αλλά και για τις άλλες Ανώτερες Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων ΣΜΥΝ (Πολεμικό Ναυτικό) και  ΣΜΥΑ (Πολεμική Αεροπορία).

Στη συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τη χειμερινή διαβίωση των σπουδαστών στο  Περτούλι και στον Όλυμπο αλλά και τη θερινή διαβίωση στο Λιτόχωρο.

Μετά την πρώτη ενημέρωση που κράτησε περισσότερο από μισή ώρα κατευθυνθήκαμε στους χώρους της Σχολής όπως στους κοιτώνες των σπουδαστών και σπουδαστριών, στο στίβο μάχης, στα μελετητήρια και στα εργαστήρια Μ.Ε.Κ και ηλεκτρονικών.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο της Σχολής, που είχε αρχίσει τη λειτουργία του μόλις πριν ενάμιση μήνα. Στο μουσείο το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων αφορούν την ιστορία της Σχολής, αλλά και του 5ου Συντάγματος Πεζικού, που αποτελούνταν κυρίως από οπλίτες της περιοχής των Τρικάλων κι αντιμετώπισε τον κύριο όγκο της Ιταλικής εαρινής επίθεσης τον Μάρτιο του 1941. Επίσης πολλά εκθέματα είναι από στρατιωτικούς της περιοχής των Τρικάλων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η διήγηση από τους υπευθύνους του Μουσείου της υπεράσπισης του υψώματος 731 από το ΙΙ/5 τάγμα υπο την διοίκηση του Μαγνησιώτη (Πουρί-Ζαγοράς) Δημήτριου Κασλά, του οποίου η διαταγή κατέληγε: «… Επαναλαμβάνω, τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας.»

Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση ευχαριστήσαμε τους υπευθύνους για την φιλοξενία και αποχωρήσαμε από τους χώρους της Σχολής και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην επίσκεψη στη ΣΜΥ ? Τρίκαλα οι εκπαιδευτικοί Βαρδάκης Κων/νος ? μηχανολόγος, Τακούδης Ηλίας – στελεχών διοίκησης,  Μαγκλάρας Αθανάσιος – μηχανολόγος, Χατζηχαραλάμπους Ζωή ? μηχανολόγος, και Μελισσουργού Γεωργία Αγγλικών.

Επίσκεψη μαθητών στην έκθεση AGROTICA 2018

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 οι Β΄ και Γ΄ τάξεις του τομέα γεωπονίας του  1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση ?Agrotica 2018? στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα διάφορα περίπτερα της έκθεσης και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων όσο και στον τομέα των γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, συστήματα άρδευσης κ.λπ.). 

Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουν με τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές για διάφορα ζητήματα που αφορούν τη γεωργική πράξη.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί  Νικολόπουλος Κωνσταντίνος Γεωπόνος, Βαρδακά Μαρίνα Γεωπόνος και Κυριακοπούλου Μαρία Δασολόγος.