Επίσκεψη Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ)

2016-02-24_01 Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 τμήματα μαθητών της Α?, Β? και Γ? τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ επισκέφθηκαν την Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα.

Μόλις φθάσαμε στη ΣΜΥ Τρικάλων μας υποδέχθηκαν και μας οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονάδας όπου ενημερωθήκαμε από τον Υπολοχαγό Μπαγανά Βασίλειο για όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής, για τον τρόπο εισαγωγής σ? αυτήν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων Ομάδας Α? και Ομάδας Β? των ΕΠΑΛ, αλλά και για τις άλλες Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων (Ανώτερες: ΣΤΥΑ, ΣΥΔ, ΣΜΥΝ, ΣΙΡ) και (Ανώτατες: ΣΣΕ, ΣΙ, ΣΝΔ, ΣΣΑΣ κλπ).

2016-02-24_02Μετά την πρώτη ενημέρωση που κράτησε περισσότερο από μισή ώρα κατευθυνθήκαμε στους χώρους της Σχολής όπως στους κοιτώνες των σπουδαστών και σπουδαστριών, στο στίβο μάχης, στα μελετητήρια και στα εργαστήρια Μ.Ε.Κ και ηλεκτρονικών. Η εβδομάδα που επισκεφθήκαμε στη σχολή ήταν αφιερωμένη σε ακαδημαϊκή εκπαίδευση των σπουδαστών.

Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση ευχαριστήσαμε τους υπευθύνους για την φιλοξενία και αποχωρήσαμε από τους χώρους της Σχολής και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην επίσκεψη στη ΣΜΥ ? Τρίκαλα οι εκπαιδευτικοί Τακούδης Ηλίας – στελεχών διοίκησης, Χατζηχαραλάμπους Ζωή – μηχανολόγος και Χατζηπλής Κων/νος – μηχανολόγος.

Επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Λάρισας

2016-02-22_01Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016, μαθητές των ειδικοτήτων Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικών Οχημάτων, Εγκαταστάσεων Ψύξης και Κλιματισμού και Τεχνικών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού επισκέφθηκαν τα ΑΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων που οργανώνει κάθε χρόνο το σχολείο.

 Οι μαθητές του Μηχανολογικού Τομέα φιλοξενήθηκαν αρχικά στα εργαστήρια Αντοχής των Υλικών όπου τους υποδέχθηκαν ο καθηγητής μηχανολογίας κος Ζαούτσος Στέφανος και ο κος Καλογιάννης Δημήτριος που ανήκει στο ειδικό τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Ο κος Ζαούτσος ξενάγησε τους μαθητές και τους εξήγησε τη λειτουργία των συσκευών που υπάρχουν στα εργαστήρια. Παρουσιάστηκαν οι συσκευές δυναμικής φόρτισης, θερμιδομετρίας, δυναμικής μηχανικής ανάλυσης, κρούσης, τον θερμικό φούρνο κ.α.

2016-02-22_02Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν ένα πείραμα δοκιμής σε εφελκυσμό, όπου δοκίμιο χάλυβα St37 με διαστάσεις 130x16x4 mm καταπονήθηκε σε εφελκυσμό έως και την τελική του θραύση.

Το επόμενο εργαστήριο ήταν αυτό της Τεχνολογίας των μετρήσεων όπου ο κος Καλογιάννης εξήγησε και έκανε και επίδειξη σκληρομέτρησης διαφόρων δοκιμίων με τις μεθόδους κατά Rockwell, Vickers και Brinell.

2016-02-22_03Οι μαθητές του Ηλεκτρολογικού Τομέα ενημερώθηκαν από τον προϊστάμενο του τμήματος κο Νταφόπουλο για το πρόγραμμα σπουδών της σχολής και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Επίσης ξεναγήθηκαν στους χώρους των εργαστηρίων Ηλεκτροτεχνίας, Ηλεκτρικών Μηχανών, Ηλεκτρικών Μετρήσεων, Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων, Τεχνολογίας Υ.Τ., Ηλεκτρονικών Ισχύος και Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου.

2016-02-22_04Τους μαθητές συνόδευσαν στην διδακτική αυτή επίσκεψη οι καθηγητές Μαγκλάρας Αθανάσιος, Χατζηχαραλάμπους Ζωή και Χατζηπλής Κων/νος μηχανολόγοι και Πριάγγελος Χρήστος, Ραυτόπουλος Στέφανος, Φλώρου Αποστολία και Σαλάτα Ελένη ηλεκτρολόγοι.

Ευχαριστούμε τη διοίκηση του ΑΤΕΙ Λάρισας και τους καθηγητές για τη φιλοξενία τους

Κλήρωση Λαχειοφόρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου ?Του Νερού τα Παραμύθια? .

Οι τυχεροί λαχνοί σύμφωνα με την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου είναι οι αριθμοί που αναφέρονται παρακάτω και κερδίζουν αντίστοιχα:

  • 548 ένα κινητό τηλέφωνο
  • 361 ένα tablet και
  • 445 ένα ασύρματο τηλέφωνο

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν.

  • 2016-02-016_01
  • 2016-02-016_02
  • 2016-02-016_03

Φωτογραφίες από την παράδοση των δώρων στους τυχερούς της κλήρωσης.

Επίσκεψη στο Ιδρυμα Πορφυρογένη και στο εργοστασίο της ΕΨΑ στην Αγριά

«με tablet? λιγάκι παλιό, και δροσερά αναψυκτικά ΤΑΞΙΔΕΥΩ στο χρόνο και ΜΑΘΑΙΝΩ»

2016-02-16_01Στις 16 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη 67 μαθητών της Α΄ & Β΄ λυκείου του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού, τριών συνοδών καθηγητών και της υποδιευθύντριας του σχολείου στο ΄Ιδρυμα Πορφυρογένη και στους χώρους του εργοστασίου της ΕΨΑ στην Αγριά.

 Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών, θεωρητική και πρακτική, με το μηχανισμό των Αντικυθήρων, του αρχαιότερου αστρονομικού και ημερολογιακού μηχανικού υπολογιστή στον κόσμο, στα πλαίσια της έκθεσης που φιλοξενείται στο ΄Ιδρυμα Πορφυρογένη με τη συνδρομή και του ΓΕΛ Αγριάς.

2016-02-16_02Για την επίτευξη αυτής της γνωριμίας, έγινε στους μαθητές και καθηγητές προβολή, μέσω της οποίας ο καθηγητής του Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξ. Μουσάς μίλησε για το ναυάγιο του 1ου π. Χ. αιώνα στις ακτές των Αντικυθήρων και την έρευνα του, που εγκαινίασε την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα αλλά κυρίως για το πινάκιο = tablet των Αντικυθήρων του 150-100π.Χ. (θραύσματα του οποίου ανασύρθηκαν από το ναυάγιο) και τις δυνατότητες του για αστρονομικές παρατηρήσεις, πρόβλεψη του χρόνου τέλεσης των Ολυμπιακών και άλλων Πανελλήνιων αγώνων, πρόβλεψη των εκλείψεων Ήλιου και Σελήνης, την τήρηση ενός ημερολογίου πολλών ετών, χάρη στα αξιοθαύμαστα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

2016-02-16_03Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης με αλληλεπιδραστικές φωτογραφίες ενδεικτικές της μελέτης του μηχανισμού και σύγχρονους ηλεκτρονικούς με 3D απεικονίσεις του συνόλου αλλά και τμημάτων του (τροχοί, δακτύλιοι, γρανάζια, πλάκες με επιγραφές που λειτουργούν ως οδηγίες χρήσης του οργάνου κλπ).

Καθώς η γνωριμία μας με το μηχανισμό των Αντικυθήρων έγινε για πρακτικούς λόγους σε δύο ομάδες, αδράξαμε την ευκαιρία για να επισκεφτούμε, μετά από την ευγενική και άμεση ανταπόκριση των υπευθύνων στο αίτημά μας, και τον εκθεσιακό χώρο του εργοστασίου της ΕΨΑ.

Στο χώρο με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική που από ψυγεία για την παραγωγή πάγου και συντήρηση τροφίμων το 1922 μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη επιτυχημένη ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών, αν και δεν επισκεφτήκαμε το χώρο παραγωγής, είδαμε συλλεκτικά αντικείμενα, σημαδεμένα από την πατίνα του χρόνου στην πορεία του εργοστασίου προς τον εκσυγχρονισμό, μάθαμε πως βελτιώθηκε το ίδιο το προϊόν, η γραμμή παραγωγής, οι φιάλες των προϊόντων ακολουθώντας την πολιτική της ανακύκλωσης, το marketing της εταιρείας για την προώθηση των κλασσικών αλλά και των νέων προϊόντων (π.χ. αναψυκτικά με stevia) σε ένα μάθημα τοπικής ιστορίας του «επιχειρείν» με πλατύ χαμόγελο και τη δροσιά των αναψυκτικών και συλλεκτικών συσκευασιών για τα 90 χρόνιά τους που τόσο απλόχερα μας πρόσφεραν οι άνθρωποι της ΕΨΑ και θερμά τους ευχαριστούμε.

Ίσως κάποιος να έλεγε πως οι δύο αυτές δράσεις μοιάζουν αταίριαστες ?

Και όμως δεν είναι. Γιατί; Μα η απάντηση είναι απλή. Από τους Πυθαγόρειους φιλοσόφους, τον Αρχιμήδη, τον ΄Ιππαρχο και πολλoύς άλλους, χάρη στους οποίους είχαμε άνθιση των θετικών επιστημών και της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, μέχρι τους οραματιστές αδελφούς Κοσμαδόπουλου και όσους τους διαδέχτηκαν στο τιμόνι της ΕΨΑ η επιτομή της Ελληνικής φιλοσοφίας – όχι απαραίτητα με την επιστημονική έννοια του όρου – ήταν και πρέπει να συνεχίσει να είναι ,όσο και αν αλλάζουν ή δυσκολεύουν τα πράγματα γύρω μας, πως η ελκυστική περιπέτεια της γνώσης, της προσπάθειας, της δημιουργίας μας κάνει καλύτερους για τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας και αυτό πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε τους μαθητές μας να υιοθετήσουν ως αξία ζωής. Χαιρόμαστε που με τη συμπεριφορά τους δείχνουν πως το αφουγκράζονται.

Τους μαθητές συνόδευσαν: Μπαλαμώτη Ευαγγελία – μαθηματικός και υποδιευθύντρια του σχολείου, Παληοδήμος Παναγιώτης – μαθηματικός, Δρόσου Μάρθα – θεολόγος , Μπαλαμπούτη Ελισσάβετ – φιλόλογος

Βράβευση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού από τον Σύλλογο Αιμοδοτών «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Τιμητική πλακέτα δόθηκε στον διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού από τον κ.Ιγνάτιο πρόεδρο του συλλόγου αιμοδοτών «Αλληλεγγύη» ως δείγμα ευχαριστίας για την παραχώρηση του χώρο στο προαύλιο του σχολείου ούτως σώστε να πραγματοποιούνται οι αιμοδοσίες κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα.

2016-02-13_01 Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του σχολείου μας το απόγευμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου 2016 μια πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αλμυρού και του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας η «Αλληλεγγύη».

Η2016-02-13_02 ενημερωτική εκδήλωση αφορούσε την αιμοδοσία και είχε θέμα: «Σώζοντας τον άγνωστο συνάνθρωπό μας – Η αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών».

2016-02-13_03Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Μαγκλάρας Αθανάσιος μηχανολόγος εκπαιδευτικός του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού και έφορος αιμοδοσίας του συλλόγου αιμοδοτών «Αλληλεγγύη» καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους όπως και τους ομιλητές κ.Οδυσσέα Απ. Παξινό, ορθοπεδικός – αθλίατρος και κ.Χαμαλίδου Λιάνα αντιπρόεδρο του Σωματείου «SAVE MORAS».

2016-02-13_04Τον λόγο πήρε ο διευθυντής του σχολείου κ.Καπράνας Γ. ο οποίος ευχαρίστησε με την σειρά του τον Σύλλογο «Αλληλεγγύη» για την μεγάλη τιμή που έγινε η βράβευση προς το σχολείο. Επίσης τόνισε ότι το ΕΠΑΛ Αλμυρού θα συνεχίσει να είναι αρωγος σε αυτή την προσπάθεια και με συνεχείς εκδηλώσεις και ομιλίες θα προσπαθεί να προσεγγίζει όλο και περισσότερους εθελοντές αιμοδότες.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες για την εκδήλωση, αλλά και ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης θα το βρείτε στην ιστοδελίδα του almyrosinfo.gr εδώ.