Διδακτική Επίσκεψη του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού στην επιχείρηση «GeoFlex»

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 οι μαθητές τής Β΄ και Γ΄ τάξης του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού επισκέφθηκαν, συνοδεία καθηγητών τους, την επιχείρηση «GeoFlex» του κ. Μηλιώνη Αντώνιου η οποία δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Στόχος της διδακτικής επίσκεψης ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις και μαθησιακές εμπειρίες σε θέματα σχετικά με τα υδραυλικά και ηλεκτρικά συστήματα αυτοματισμού και να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Ο κ. Μηλιώνης ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους της επιχείρησής του και τους μίλησε για το αντικείμενο της δουλειάς του που είναι κυρίως το εμπόριο, η εγκατάσταση και η επισκευή συστημάτων γεώτρησης και άντλησης νερού.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Ραυτόπουλου Στέφανου, Σαλάτα Ελένης και Φλώρου Αποστολίας.

Ευχαριστούμε τον κ Μηλιώνη για τη θερμή φιλοξενία.

Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου

Με λαμπρότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/3/2019 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας η εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, που είναι αφιερωμένη σε δύο παλιγγενεσίες. Στην παλιγγενεσία του ανθρωπίνου γένους με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην παλιγγενεσία του Γένους των Ελλήνων με την Επανάσταση του 1821.

Η εορτή ξεκίνησε με την ανάγνωση του μηνύματος του υπουργού Παιδείας κου Κωνσταντίνου Γαβρόγλου από το διευθυντή του σχολείου μας κο Καπράνα Γεώργιο, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε στο ακροατήριο (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες) για τη διπλή γιορτή.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η κυρίως εκδήλωση. Η εορτή, όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση, ήταν ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους τους γνωστούς και άγνωστους, που «φιλογενεία κινηθέντες» ελευθέρωσαν το Γένος των Ελλήνων από την ΘθωμανοΤουρκική σκλαβιά.

Το πρόγραμμα της εορτής ήταν:

Ήταν μία εκδήλωση που περιλάμβανε τα πάντα. Πρώτα απ’ όλα ήταν ένα μάθημα Ιστορίας για όλους μας, ένα μάθημα μουσικής με το απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους -Άκρα του τάφου σιωπή..» του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού τραγουδισμένο περίφημα από τη μαθήτρια Ζάχου Μαρίνα, αλλά και εκλησιαστικούς ύμνους και συγκεκριμένα το κοντάκιο του Ευαγγελισμού «Τη Υπερμάχω».
Το επόμενο μάθημα ήταν αυτό των παραδοσιακών χορών. Οι μαθήτριές μας χόρεψαν υπέροχα έναν νησιώτικο «μπάλο» και αποχώρησαν με ένα «μπεράτι Θεσσαλίας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο.
Την εορτή επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Τσιαρδακλή Ελένη με την βοήθεια της Νίκης Μποσνάκη, την επιμέλεια του χορευτικού είχε η εκπαιδευτικός Αρχοντή Βασιλική, την αίθουσα στόλισαν οι μαθητές/τριες της Β’ Βρεφονηπιοκομίας με την καθοδήγηση τον καθηγητριών τους Τσούγκρα Μαρίας και Μάντζιου Ασπασίας και τέλος την τεχνική επιμέλεια είχε ο εκπαιδευτικός Βαρδάκης Κωνσταντίνος.

Διδακτική επίσκεψη του τμήματος Πληροφορικής στην επιχείρηση BeliTech

Την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 το τμήμα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ Αλμυρού πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο κατάστημα BelliTech-Technology workshop του κ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, στο κέντρο του Αλμυρού. Ο κ. Λασκαρίδης μας υποδέχθηκε θερμά και μας ξενάγησε στον κόσμο της νέας τεχνολογίας των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων. Μας μίλησε για τις σπουδές του και το αντικείμενο της δουλειάς του που είναι η πώληση υπολογιστών, περιφερειακών και αναλωσίμων καθώς και η επισκευή και σύνθεση μονάδων υπολογιστών. Τα τμήματα της Β και Γ τάξης Πληροφορικής συνόδευσαν οι καθηγητές Βαλαμούτης Κων/νος ΠΕ86 και Φείδα Χαρούλα ΠΕ86.

Ενημερωτική ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του σχολείου, ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο διοικητής της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Γιώργος Ντιζές απηύθυνε σύντομη ομιλία στους μαθητές.
Οι τρόποι για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς και τα μέσα αυτοπροστασίας αποτέλεσαν τον βασικό άξονα της ομιλίας του.
Οι μαθητές άκουσαν προσεκτικά τις συμβουλές του κ. Ντιζέ, ενώ ακολούθησε συζήτηση με όπου για την επίλυση αποριών.

Μαθητεία: Ενημερώσεις των μαθητών για τα επαγγελματικά δικαιώματα

 

Συνεχείς είναι οι δράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού. Στα πλαίσια του προγράμματος της μαθητείας, Πέμπτης 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητευόμενους της Γ΄ φάσης μαθητείας σχολικού Έτους 2018-19, αλλά και για τους μαθητές του τομέα Μηχανολογίας.

Το πρωί της, στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου, πραγματοποιήθηκε ακόμη μια ενημέρωση. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κα Αμανατίδου Ελένη Δρ. Διεύθυνσης Ανάπτυξης στην ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, ο κ. Τσαμπίρας Ηλίας διευθυντής στη Διεύθυνση Μεταφορών Μαγνησίας και η κα Παναγιώτου Δήμητρα προϊστάμενη του Δημόσιου ΚΤΕΟ.
Οι ομιλητές παρουσίασαν στους μαθητευόμενους αναλυτικά τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, τόσο μετά την αποφοίτησή τους από το πρόγραμμα της μαθητείας, όσο και για τις δυνατότητες και τα δικαιώματα που τους παρέχει η πιστοποίηση επιπέδου 5.

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑ.Λ Αλμυρού στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Το 1o ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις 5/3/2019.  Στην επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των τομέων Οικονομίας Διοίκησης και Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας, των ειδικοτήτων Βρεφοκομίας, Τουριστικών Επαγγελμάτων και Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, όπως και μαθητές της Α? Τάξης.

Συγκεκριμένα οι μαθητές του τομέα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και της ειδικότητας των Τεχνικών Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών επισκέφτηκαν το τμήμα Ηλεκτρονικής όπου τους έγινε αναλυτική ενημέρωση για την ειδικότητα των Ηλεκτρονικών, τα προγράμματα σπουδών, τις προοπτικές στον επαγγελματικό χώρο, τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και τους δρόμους που αυτά ανοίγουν στο μέλλον. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν εργαστήριο της ειδικότητας όπου πέρα από την ενημέρωση ακολούθησε και επίδειξη αρκετών οργάνων που θύμιζαν τα όργανα και τον εξοπλισμό του σχολείου τους.

Οι μαθητές του τομέα Οικονομίας και Διοίκησης όπως και της ειδικότητας των Τουριστικών Επαγγελμάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μάθημα Πολιτικής Οικονομίας όπου ο καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος κ.Κουρτέσης τους ενημέρωσε για τη ¨βαριά βιομηχανία¨ της Ελλάδος που λέγεται τουρισμός και τις δυνατότητες εξέλιξης μέσα από ένα επάγγελμα που είναι διεθνοποιημένο.  Επίσης, ως συντονιστής των προγραμμάτων Erasmus + της σχολής εξήγησε τις προοπτικές που ανοίγονται όταν κάποιος φοιτητής του τμήματος αποφασίσει να κάνει την πρακτική του άσκηση στο εξωτερικό. Μια προοπτική που είναι δεδομένη για τους μαθητές του σχολείου μας που είναι μέλη της ομάδας Teachers4E.

Οι μαθητές του τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας όπως και της ειδικότητας της Βρεφοκομίας επισκέφτηκαν τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής και Μαιευτικής. Περιηγήθηκαν στα εργαστήρια των δύο τμημάτων και πήραν μια πρώτη γεύση από τα μαθήματα που θα διδαχθούν και τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν μετά την αποφοίτηση τους.

Οι μαθητές της Α? τάξης διανεμήθηκαν στα παραπάνω τμήματα σύμφωνα με τα μαθήματα επιλογής που παρακολουθούν στο σχολείο.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί : Λυκίδης Ευστάθιος, Ηλεκτρονικός, Αμπραζογούλα Κωνσταντία, Ηλεκτρονικός, Αρχοντή Βασιλική, Αγγλικής / Συντονίστρια Ευρωπαϊκού προγράμματοςTeachers4E,  Ξυδοπούλου Βασιλική, Νοσηλευτικής και Παπαδημητρίου Βασιλική, Νομικός.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν τη διοίκηση και τους καθηγητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία και τις πολύτιμες πληροφορίες που τους παρείχαν.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, μαθητές των ειδικοτήτων Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικών Οχημάτων, Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού  και Κλιματισμού, Τεχνικών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής και Βοηθών Νοσηλευτή του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού επισκέφθηκαν τα ΑΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων που οργανώνει κάθε χρόνο το σχολείο.

Οι μαθητές των τομέων Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Διοίκησης και Οικονομίας και Πληροφορικής, φιλοξενήθηκαν στα εργαστήρια Αντοχής Υλικών όπου τους υποδέχθηκε ο καθηγητής μηχανολογίας κύριος Ζαούτσος Στέφανος που ανήκει στο ειδικό τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος. Ο κύριος Ζαούτσος ξενάγησε τους μαθητές και τους εξήγησε τη λειτουργία των συσκευών και των προγραμμάτων που υπάρχουν στα εργαστήρια.

Οι μαθητές παρακολούθησαν ένα πείραμα δοκιμής σε εφελκυσμό, όπου δοκίμιο χάλυβα St37 με διαστάσεις 130x16x4 mm καταπονήθηκε σε εφελκυσμό έως και την τελική του θραύση και στη συνέχεια παρακολούθησαν εικόνες στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο του εργαστηρίου.

Οι μαθητές του τομέα Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας επισκέφθηκαν το τμήμα Νοσηλευτικής. Εκεί οι διδάσκοντες τους ξενάγησαν στα εργαστήρια, τους παρουσίασαν προπλάσματα (ανθρώπινα ομοιώματα) με βαθειά τραύματα και ανέπτυξαν την αντιμετώπιση των τραυμάτων.

Τους μαθητές συνόδευσαν στη διδακτική αυτή επίσκεψη οι καθηγητές Μαγκλάρας Αθανάσιος, Πισιώτη Αγγελική, μηχανολόγοι, Σαλάτα Ελένη ηλεκτρολόγος, Ξυδοπούλου Βασιλική νοσηλευτικής, Βαλαμούτης Κωνσταντίνος και Παπακυριαζή Λαμπρινή πληροφορικοί.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούν τη διοίκηση του ΑΤΕΙ Λάρισας και τους καθηγητές για τη φιλοξενία.

Διδακτική επίσκεψη του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 οι μαθητές/τριες του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού στα πλαίσια του μαθήματος Θεωρία Τουρισμού και Εφαρμογές, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Ξενοδοχείο «ΑΛΟΣ» που βρίσκεται στην πόλη του Αλμυρού .

Πληροφορίες για την ίδρυση και λειτουργία μας έδωσαν οι τωρινοί ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου κ.κ Θόδωρος Σκούρας και Στέλλα Παπανάτσιου.

Μάθαμε ότι το Ξενοδοχείο «ΑΛΟΣ» είναι μια οικογενειακή Επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2000 και  από το 2004 αναβαθμίστηκε σε 2 αστέρων, διαθέτοντας ικανοποιητικό αριθμό δωματίων και κλινών για την εξυπηρέτηση της  πόλης του Αλμυρού.

Το Hotel Alos διαθέτει σνακ μπαρ και κήπο. Βρίσκεται στην πόλη του Αλμυρού. Το κατάλυμα προσφέρει δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους του. Άλλες παροχές περιλαμβάνουν υπηρεσία δωματίου και κοινόχρηστη κουζίνα.

Όλα τα κλιματιζόμενα δωμάτια παρέχουν πρόσβαση σε μπαλκόνι με θέα στον κήπο και το βουνό. Είναι εξοπλισμένα με τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ιδιωτικό μπάνιο με στεγνωτήρα μαλλιών και δωρεάν προϊόντα περιποίησης.

Περισσότερους πελάτες εξυπηρετεί τους καλοκαιρινούς μήνες και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Έλληνες και λιγότεροι ξένοι τουρίστες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων που διαμένουν στο Ξενοδοχείο, είναι κυρίως άνθρωποι που επισκέπτονται την περιοχή του Αλμυρού για επαγγελματικούς σκοπούς. Η ζήτηση ημερησίως είναι της τάξης του 50% με 60%  για κρατήσεις που αφορούν 4 με 5 δωμάτια. Οι κρατήσεις γίνονται κυρίως τηλεφωνικά, με πληροφόρηση μέσω Ηλεκτρονικών πλατφορμών (https://www.booking.com/hotel/gr/alos.) για την λειτουργία του Ξενοδοχείου.

Αποχαιρετώντας  και αφού ευχαριστήσαμε τους οικοδεσπότες, αυτό που έμεινε σαν τελική εντύπωση όλων μας είναι ότι το  Hotel Alos προσφέρει στους πελάτες του μια ζεστή ατμόσφαιρα, κάτι που σε κάνει να νοιώθεις άνετα σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι σου.

Τους μαθητές συνόδευσε ο υπεύθυνος καθηγητής του Μαθήματος κ. Τακούδης Ηλίας.

Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο της Μαθητείας

Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού την Πέμπτη 7 Μαρτίου  2019, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητευόμενους της Γ΄ φάσης μαθητείας σχ. Έτους 2018-19. Η εκδήλωση είχε θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας».

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν η κυρία Ηλιδάκη Μάγδαπροϊσταμένη της δ/νσης υγιεινής και ασφάλειας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και ο κύριος Παναγιώτης Υδραίος, ηλεκτρολόγος μηχανικός ? επιθεωρητής του ανωτέρω τμήματος. Συμμετείχαν οι μαθητευόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την κυρία Ηλιδάκη να αναφέρει εργασίες με περισσότερη και λιγότερη επικινδυνότητα. Ανέλυσε το αντικείμενο της επιθεώρησης εργασίας (αμοιβές εργαζομένων, άδειες, αδήλωτη εργασία, επιδόματα καθώς και ασφάλεια και υγεία εργαζομένων, μέτρα πρόληψης, ελέγχους, υποχρεώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών).

Στη συνέχεια αναλύθηκαν οι επαγγελματικοί κίνδυνοι στον χώρο εργασίας και συγκεκριμένα τις κατηγορίες επικινδυνότητας: Α΄ κατηγορία χημικά εργοστάσια, μεταλλικές κατασκευές, Β΄ κατηγορία οικοδομές, μηχανουργεία, συνεργεία κλπ και Γ΄ κατηγορία ξενοδοχεία, διοικητικές υπηρεσίες, ξενοδοχεία.

Ακολούθησε αναφορά στην επαγγελματική ασθένεια, στο επαγγελματικό ατύχημα, στο παρ? ολίγο ατύχημα, στη διάκριση των ατυχημάτων με αναφορές στα στατιστικά δεδομένα και στην αντίληψη του κινδύνου.

Ακολούθησε ανάλυση για τις διατάξεις ασφαλείας και τα μέτρα υγιεινής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τον κύριο Υδραίο καθώς και λεπτομερής ανάλυση για τους κινδύνους από το ηλεκτρικό ρεύμα και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις από τους μαθητευόμενους και συζήτηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος, ο διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού κος Αγγελόπουλος Απόστολος, ο υπεύθυνος μαθητείας κος Μαγκλάρας Αθανάσιος και οι  διδάσκοντες  εκπαιδευτικοί  της μαθητείας Βαλαμούτης Κων/νος, Γλυκού Άννα, Σακομήτρος Παναγιώτης, Σαλάτα Ελένη και Χατζηχαραλάμπους Ζωή.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ηλιδάκη και τον κύριο Υδραίο για τον χρόνο που μας διέθεσαν.

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης γιορτάστηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 για ακόμη μια φορά, μαθητές και καθηγητές έγιναν ένα για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.

Από νωρίς το πρωί στήθηκαν οι ψησταριές όπου οι μαθητές έψησαν εκατοντάδες σουβλάκια προσφορά των χορηγών.
Στήθηκε παραδοσιακό γλέντι, με σουβλάκια, την καθιερωμένη πίτα, χορούς, και ευφάνταστους καρναβαλιστές.