Πενταήμερη 2016-17 Θεσσαλονίκη

2016-12-14_00_PARKING_COSMOS 2016-12-22_01 2016-12-22_02Οι μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού ταξίδεψαν για ένα πενθήμερο στην νύμφη του Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα γνώρισαν πολλές ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας.

Από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου οι μαθητές/τριες, μαζί με τους συνοδούς τους καθηγητές: Σακομήτρο Παναγιώτη, Τσούγκρα Μαρία, Κουρεμάδη Στεργιανή.

Επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας, τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο, την Αγία Σοφία και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Μουσείο Κινηματογράφου και το Αθλητικό Μουσείο.

Περιηγήθηκαν στην Αρχαία Αγορά, τον Λευκό Πύργο, την Άνω Πόλη και το Επταπύργιο.

Τέλος ξεναγήθηκαν στο Οχυρό Ρούπελ και περιηγήθηκαν στη λίμνη Κερκίνη.

Την άψογη διοργάνωση της εκδρομής ανέλαβε το ταξιδιωτικό γραφείο της κας Μίνας Τελκή την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Επρόκειτο για μία επιτυχημένη πενθήμερη εκδρομή καθώς πραγματοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγικοί και ψυχαγωγικοί στόχοι για τους οποίους οργανώθηκε.

Επίσκεψη στο Εργοστάσιο ΕΡΛΙΚΟΝ (ΣΙΔΕΝΟΡ)

2016-12-16-01 2016-12-16-03 2016-12-16-02Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, μαθητές των τμημάτων του Μηχανολογικού και Ηλεκτρολογικού Τομέα, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΕΡΛΙΚΟΝ του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.

Η ΕΡΛΙΚΟΝ παράγει μια ολοκληρωμένη σειρά ηλεκτροδίων και συρμάτων συγκόλλησης.Συγκεκριμένα παράγονται τύποι ηλεκτροδίων και συρμάτων συγκόλλησης για κοινούς και ελαφρά κραματωμένους χάλυβες, για λεπτόκοκκους κατασκευαστικούς χάλυβες, για σκληρές αναγομώσεις, για χάλυβες αντοχής στον ερπυσμό, για ανοξείδωτους και πυρίμαχους χάλυβες, όπως και για χυτοσιδήρους και αλουμίνιο.

Τους μαθητές και τους συνοδούς τους υποδέχτηκε και οδήγησε στον προορισμό τους ο υπεύθυνος υποδοχής κος Αγαθαγγελίδης Κυριάκος.

Στους μαθητές και στους συνοδούς καθηγητές μοιράστηκαν προστατευτικά κράνη, γυαλιά και μάσκες προκειμένου να περιηγηθούν με ασφάλεια στους χώρους του εργοστασίου. Η ξενάγηση περιέλαβε όλη την πορεία παραγωγής ηλεκτροδίων με επικάλυψη αλλά και των συρμάτων συγκόλλησης.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους μηχανικούς κους Ματθαίο Γεώργιο και Γρηγοριάδη Δημήτριο καθώς και το προσωπικό του εργοστασίου για τη φιλοξενία τους.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι Μηχανολογοι εκπαιδευτικοί: Χατζηπλής Κων/νος ΠΕ1706, Μαγκλάρας Αθανάσιος ΠΕ1702, Χατζηχαραλάμπους Ζωή ΠΕ1702 και Τακούδης Ηλίας ΠΕ1802 Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Διδακτική Επίσκεψη στήν ΕΒΟΛ

2016-12-07_%ce%b5%ce%b2%ce%bf%ce%bb01 2016-12-07_%ce%b5%ce%b2%ce%bf%ce%bb02 2016-12-07_%ce%b5%ce%b2%ce%bf%ce%bb03Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και του τομέα Πληροφορικής καθώς και μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν στην ΒΙ.ΠΕ. Βόλου το εργοστάσιο γάλακτος ¨ΕΒΟΛ¨ το οποίο δραστηριοποιείται στη παραγωγή και διάθεση προϊόντων γάλακτος.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να αποκτήσουν οι μαθητές γνώσεις και μαθησιακές εμπειρίες σε θέματα σχετικά με συστήματα βιομηχανικών αυτοματισμών με χρήση προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών (PLC) και δίκτυα υπολογιστών, να γνωρίσουν την παραγωγική διαδικασία από κοντά και να εξοικειωθούν με τις βασικές έννοιες της επιχειρηματικής λειτουργίας ενός εργοστασίου.
Η ξενάγηση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις έγινε από τον υπεύθυνο του τμήματος πωλήσεων του εργοστασίου κ. Οικονόμου και τον υπεύθυνο του τεχνικού τμήματος κ. Θεοχάρη.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ξενάγηση στα τμήματα παστερίωσης και συσκευασίας. Στην αίθουσα ελέγχου (control room) οι υπεύθυνοι εξήγησαν τον τρόπο ελέγχου όλων των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου με τη χρήση του συστήματος βιομηχανικού αυτομάτου ελέγχου scada.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Ραυτόπουλου Στέφανου, Βαλαμούτη Κωνσταντίνου, Σαλάτα Ελένης, Τοπαλίδη Μαρίας, Φείδα Χαρίκλειας, Φλώρου Αποστολίας, Πούλου Χρήστου και της υποδιευθύντριας Μπαλαμώτη Ευαγγελίας.

Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Πόλης «ΒΟΛΟΣ»

2016-12-07_%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b7%cf%82Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Πόλης στο Βόλο στο πλαίσιο του διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος «Το Google Art Project ως εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης» που υλοποιείται φέτος σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου και το παράρτημά του στις φυλακές Κασσαβετείας.

Με τη βοήθεια της υπεύθυνης αρχαιολόγου οι συμμετέχοντες μαθητές ήρθαν σε επαφή με το χτες και το σήμερα της πόλης του Βόλου σε ένα ξεχωριστό μουσειακό χώρο, που ορίζεται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παλιά αντικείμενα (όπως εργαλεία, ρούχα κα), αλλά και σύγχρονες φωτογραφίες της πόλης.

Το εν λόγω μουσείο εγκαινιάστηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 και φιλοξενεί 120 αντικείμενα και 900 λεπτά ηχητικών μαρτυριών και οπτικοακουστικού υλικού που αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης του Βόλου. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο μουσείο πόλης που λειτουργεί στην Ελλάδα και ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους μαθητές, που με μία ώρα Ιστορία την εβδομάδα στο ωρολόγιο πρόγραμμα, δεν έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν και να εντρυφήσουν στον πολιτισμό, την κληρονομιά τους, αλλά και να μυηθούν στην αποκωδικοποίηση της τέχνης και την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε κάθε μορφή της.

Ακολούθησε ψυχαγωγική επίσκεψη στο χριστουγεννιάτικο χωριό του Βόλου εν όψει των Χριστουγέννων.

Υπεύθυνες καθηγήτριες για τη δράση
Τσούγκρα Μαρία ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμος
Κοτζαγιώτου Αποστολία ΠΕ02 Φιλόλογος
Μπαλαμπούτη Ελισσάβετ ΠΕ02 Φιλόλογος
Λέτσιου Μαρίνα ΠΕ17.02 Μηχανολόγος

Ο Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων Με Αναπηρία

2016-12-02_01 2016-12-02_02Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού για την ?Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του ΕΠΑ.Λ. με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αλμυρού. Οργανώθηκε από την κα Θεοδοσίου Μαρία Ψυχολόγο και την κα Ανθούλη Ελένη ειδικότητας Γραφικών Τεχνών, εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού.

Παραβρέθηκαν όλοι οι μαθητές και των δύο σχολείων μαζί με τους καθηγητές τους. Επίσης παρόντες ήταν ο κος Λάμπρος Μορφακίδης διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και ο κος Καπράνας Γεώργιος διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της κας Θεοδοσίου Μαρίας με θέμα: ?Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ. Φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία?.

Στην συνέχεια ακολούθησε διαδραστική παρουσίαση της κας Ανθούλη Ελένης. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στου μαθητές να αντιληφθούν με επάρκεια το διαπραγματευόμενο θέμα.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν αρκετά και μεταξύ αυτών:

1. Όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν ή μπορεί να παρουσιάσουν, περιστασιακά η μόνιμα αυτές τις ?ειδικές ανάγκες?, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

2. Άρα η έννοια της ?ειδικής ανάγκης? ουσιαστικά αντιστοιχεί στην ιδιαιτερότητα του καθενός ατόμου, η οποία καθρεφτίζει και την μοναδικότητά του.

3. Ουσιαστικά αναφέρεται σε όποιον διαφοροποιείται από τον μέσο άνθρωπο, π.χ. σε κάποιον που έχει ακουστική απόκλιση.

4. Όσο περισσότερα είναι τα σημεία διαφοροποίησης τόσο πιο υψηλή είναι η ?ειδική ανάγκη? και επομένως ο ιδιαίτερος τρόπος χειρισμού της.

?Σχεδιασμός για όλους, είναι μια ηθική προσέγγιση, φορέας της βασικής ανθρώπινης αρχής της ισότητας και του σεβασμού των ιδιοτήτων των ατόμων?.

Τελικά μπορούμε να σπάσουμε τα εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Ευχαριστώντας τις δυο ομιλήτριες για αυτή την όμορφη ?συνάντηση?, εκείνο που σίγουρα μας έμεινε τελικά εκτός όλων των άλλων, ήταν η ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού με τους υπέροχους μαθητές με ειδικές δεξιότητες του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού.