Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς… «Το καλωσόρισμα του Διευθυντή»

Αγαπητά μου παιδιά. Θα μπορούσα σήμερα να σας μιλήσω για την επιτυχία σας. Έχετε φτάσει σε ένα σημαντικό σταθμό και σας αξίζουν συγχαρητήρια, όπως αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα στους γονείς-αδέλφια και στους φίλους σας, που ήταν μαζί σας στο ταξίδι των τριών χρόνων του γυμνασίου, καθώς και του ενός ή δύο χρόνων του Λυκείου. Αλλά δε θα μιλήσω γι’ αυτό. Θα μπορούσα να επαναλάβω αυτό που λέγεται σε εκατοντάδες σχολεία αυτές τις μέρες, για τις υποχρεώσεις σας στο σχολείο και για τη σημασία της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας ως μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης. Σε λίγα χρόνια θα γίνετε μέλη ή θα ελέγχετε τους μηχανισμούς παραγωγής, τα μέσα παραγωγής αλλά και τους μηχανισμούς καταστροφής μιας σύγχρονης οικονομίας. Αλλά ούτε γι’ αυτό θα μιλήσω. Θα μιλήσω σήμερα για τη Heder Dorniden, μια νεαρή δρομέα του Πανεπιστημίου της Minnesota και την τεράστια αποφασιστικότητά της μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Θα μιλήσω για σας, για τη δική σας γενιά και γιατί εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το 2008 η Heder Dorniden τρέχει σε αγώνες δρόμου των 600μ. Ο αγώνας διαρκεί λιγότερο από 90΄΄. Είναι αγώνας ταχύτητας και αντοχής. Τρείς γύροι της κόλασης τον αποκαλούν οι ειδικοί. Οι αθλητές τρέχουν στη μέγιστη ταχύτητα που επιτρέπει η φυσιολογία και η μυική τους δύναμη, ελπίζοντας ότι το γαλακτικό οξύ δε θα επιδράσει στους μυς πριν τερματίσουν. Στα 400μ η Dorniden ανεβάζει ταχύτητα και περνά στην πρώτη θέση. Βρίσκεται 200μ πριν τον τερματισμό και φαίνεται να συνδυάζει τη δύναμη και την αντοχή, που τις εγγυώνται τη νίκη. Ξαφνικά χάνει την ισορροπία της. Στο βίντεο βλέπουμε τα πόδια της να μπλέκονται με τη δρομέα που ακολουθεί, να παραπαίει προς στιγμής, να πέφτει με τα χέρια στο χώμα, να πέφτει στα γόνατα, να σέρνεται στο στομάχι και να χτυπά το κεφάλι στο χώμα, πριν ακινητοποιηθεί και χαθεί από το βίντεο, καθώς η κάμερα ακολουθεί τους υπόλοιπους δρομείς. Οι θεατές ωστόσο βλέπουν τη Heder να σηκώνεται, να σηκώνεται τρέχοντας. Στα δευτερόλεπτα που απομένουν καλύπτει την απόσταση που έχασε, περνά στην τρίτη θέση, τρέχει πιο γρήγορα- περνά στη δεύτερη θέση, ακόμα πιο γρήγορα, πλησιάζει την αθλήτρια που ηγείται, τρέχει ακόμα πιο γρήγορα και σκύβει για να τερματίσει. Η Heder Dorniden τερματίζει πρώτη. Εκείνη τη μέρα η Heder γράφει ιστορία και το βίντεο αποτελεί πηγή έμπνευσης για εκατοντάδεες εκατομμύρια που το βλέπουν. Ψάξτε το στο Youtube.

Σήμερα αγαπητοί μαθητές η χώρα μας βρίσκεται πεσμένη κάτω. ‘Εχετε τη δύναμη να σηκωθείτε και να τρέξετε; Έχετε το θάρρος να αγωνιστείτε για ανανέωση, εκσυγχρονισμό και διαφάνεια; Είστε σε θέση να οικοδομήσετε μαι νέα, σύγχρονη και δημιουργική Ελλάδα; Μια Ελλάδα που να στέκεται περήφανη στην Ευρώπη; Μπορείτε φίλες και φίλοι. Εσείς μπορείτε και μόνο εσείς μπορείτε και θα εξηγήσω το γιατί.

Πρώτα θα αποκτήσετε τις γνώσεις, ενώ σε συνδυασμό με την ενεργητικότητα και τη φρεσκάδα σκέψης που έχετε, μπορείτε να οδηγήσετε την κοινωνία μας στα τολμηρά βήματα που χαρακτηρίζουν τις επιτυχημένες κοινωνίες του 21ου αιώνα. Στην καινοτομία, στον εκσυγχρονισμό και τη συνεχή ανανέωση, στη διαφάνεια. Ίσως δεν έχετε την πείρα για να τα καταφέρετε μόνοι σας, αλλά αυτό μη σας σταματά. Μπορείτε να το απαιτήσετε από όσους κυβερνούν αυτή τη χώρα και τους θεσμούς της. Να τα απαιτήσετε και να τα επιβάλλετε με ανυποχώρητη επιμονή και αστείρευτη υπομονή. Μπορείτε να τα επιβάλλετε με τη μεθοδικότητα και τον επαγγελματισμό, που θα διδαχθείτε στο σχολείο. Ανεξάρτητα από την ειδικότητά σας, η μεθοδικότητα και ο επαγγελματισμός είναι πανίσχυρα εργαλεία, χρησιμοποιήστε τα. Μην ακούτε όσους λένε ότι οι νέοι είναι απαθείς και πολιτικά αδιάφοροι, τους βολεύει να σας καθήσουν στη γωνιά της απάθειας. Μην ακούτε όσους λένε ότι είστε η γενιά του εγώ. Τους βολεύει να ασχολείστε με τα ιδιωτικά παρά με τα κοινά, διότι η ενασχόληση όλων με τα κοινά σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Αυτά τρομάζουν όσους αποδείχτηκαν ανίκανοι να χειριστούν της υποθέσεις της κοινής μας πολιτείας.

Επιπλέον όμως, φίλες και φίλοι, μην ακούτε όσους σας λένε ?δε θα τα καταφέρετε?.

Παρατήστε τα όσο είναι ακόμα καιρός. Αγνοείστε αυτή την προτροπή και θα έχετε φτάσει στα μισά της επιτυχίας. Ένα πράγμα που θα παρατηρήσετε στη ζωή είναι τα συνεχή εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σας. Θα πέσετε, θα σας κατηγορήσουν, θα θελήσουν να σας σταματήσουν. Να προσβλέπετε σ’ αυτές τις δυσκολίες, είναι μέρος της ζωής. Ο ρόλος σας είναι να επιδεικνύετε ανυποχώρητη επιμονή. Μπροστά στις δυσκολίες, γράφει ο Alexander Sordenisi, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, διότι οι δυσκολίες δείχνουν ότι ότι η σκαπάνη μας έχει χτυπήσει το μπαούλο του κρυμμένου θυσαυρού. Εξάλλου, μη ξεχνάτε, ότι πίσω από κάθε ιστορία επιτυχίας κρύβονται πολυάριθμες ιστορίες απογοήτευσης.

Ο Walt Disney είδε την ιδέα του, για την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων, να απορρίπτεται 302 φορές πριν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ο Χριστόφορος Κολόμβος απορρίφθηκε από πρίγκηπες της Γένοβας και της Βενετίας, πριν αποτανθεί στο βασιλιά της Ισπανίας, ο οποίος τον απέρριπτε για 5 χρόνια. Ο Thomas Edison έκαψε ανεπιτυχώς όλες τις ίνες στο εργαστήριό του, πειραματιζόμενος για το λαμπτήρα, πριν απομονώσει τελικά την ίνα σε κενό αέρος. Και ο μυθικός Οδυσσέας πάλευε 10 χρόνια πριν φτάσει στην Ιθάκη για να βρει την Πηνελόπη περικυκλωμένη από τους μνηστήρες.

Οι δυσκολίες αποτελούν επιβεβαίωση ότι έχετε θέσει υψηλούς στόχους και στην κατάσταση που βρίσκετε η χώρα μας χρειαζόμαστε φιλόδοξους στόχους. Ανανέωση του πολιτικού λόγου, διαφάνεια, υπευθυνότητα. Πολλοί αδιαφορούν, όσοι βολεύονται το πολεμούν. Αλλά η χώρα μας τα χρειάζεται.

Βρίσκεστε σήμερα στον προστατευμένο χώρο του σχολείου για ένα ταξίδι τεράστιων προκλήσεων. Οι δυσκολίες που θα αφήνετε πίσω σας και τα εμπόδια που θα βρίσκετε μπροστά σας είναι μια συνεχής υπενθύμηση της φλόγας που καίει μέσα σας. Να θυμάστε τη Heder Dorniden. Η Ελλάδα σήμερα σας έχει ανάγκη και εσείς έχετε τη δύναμη να σηκωθείτε και να αρχίσετε το τρέξιμο, έχετε το θάρρος να αγωνιστείτε για ανανέωση, εκσυγχρονισμό, διαφάνεια, καλύτερη μόρφωση. Εδώ θα εμπλουτίσετε τη μάθησή σας και θα ανοίξουν οι ορίζοντες της σκέψης σας, ενώ μαζί με την ανησυχία και ζωντάνια που έχετε θα βοηθηθείτε για να οικοδομήσετε μια σύγχρονη δημιουργική Ελλάδα, μια Ελλάδα που να μας κάνει υπερήφανους. Γιατί πιστεύω σε σας, γιατί πιστεύω στη γενιά που έχω μπροστά μου. Διότι αυτή η γενιά, εσείς, γεννηθήκατε από γονείς που έχουν γαλουχηθεί στις δυσκολίες αλλά παραμένουν ελεύθεροι, ενώ τη σημερινή μας γενιά προσπαθούν με δόλιο τρόπο να την υποτάξουν οικονομικά εδώ και 6 χρόνια.

Αυτοί που μας κυβερνούν εδώ και χρόνια δεν έχουν καταλάβει κάτι απλό. Ότι αυτή η χώρα δεν τους ανήκει, αλλά είναι δική μας και ανήκει στους κατοίκους της. Αν το κατανοούσαν αυτό οι πολιτικοί δε θα δεχόταν να χρηματίζονται. Το στρατό της δικής τους χώρας εξοπλίζουν. Οι μεγαλοβιομήχανοι θα πλήρωναν τους φόρους. Δικό μας είναι το δημόσιο ταμείο. Ο εισαγγελέας δε θα διαπλεκόταν σε βάρος υποθέσεων της δικής του πατρίδας. Δικά μας είναι τα δισεκατομμύρια που διακυβέβονται. Οι διοικητές των υπηρεσιών θα κατανοούσαν ότι το δημόσιο συμφέρον αφορά και τη δική τους οικογένεια. Τις δικές μας οικογένειες προστατεύει το δημόσιο.

Το ότι γεννηθήκατε ελεύθεροι, από ελεύθερους γονείς, έχει τεράστια σημασία. Γιατί πήρε του Μωυσή 40 χρόνια για να βρει τη γη της επαγγελίας; Δεν είναι το ότι χάθηκε σε μια έρημο με μήκος μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Δεν είναι το ότι απενεργοποιήθηκε το Google Map στο Smartphone του. Γιατί ο Μωυσής περιφερόταν 40 χρόνια πριν δείξει στο λαό του τη γη της επαγγελίας, πρωτού ξεψυχίσει ο ίδιος; Διότι η γη της επαγγελίας δεν ανήκε στους υπόδουλους Ισραηλίτες. Δεν θα ήξεραν τι να την κάνουν. Ένας λαός που έζησε υπόδουλος για αιώνες είχε τη δύναμη της επιβίωσης, αλλά όχι τη φωτιά της δημιουργίας. Η γη της επαγγελίας ήταν γι’ αυτούς που γεννήθηκαν ελεύθεροι, στα χρόνια της περιπλάνησης, από ελεύθερους γονείς. Γι’ αυτό σας λέω ότι μπορείτε να τα καταφέρετε. Μπορείτε να τα καταφέρετε διότι κουβαλάτε μέσα σας τη φλόγα της δημιουργίας.

Σε τρία χρόνια, άλλοι σε δύο ή ένα θα είστε απόφοιτοι. Τι θα δείτε εκεί έξω από εσάς εξαρτάται. Μπορείτε να δείτε μια διχοτομημένη, διεφθαρμένη και χρεοκοπημένη πατρίδα που σας οδηγεί στην ανεργία. Μια πατρίδα του ?ναι? και του ?όχι?. Ή μπορείτε να δείτε την ευκαιρία για μια νέα Ελλάδα. Μπορεί να κυτάξετε χάμω και να δείτε μπροστά στη μύτη σας το χώμα ανακατεμένο με ιδρώτα και αίμα. Μπορείτε να κλάψετε για την ατυχία ή να δεχτείτε στοΐκά την αποτυχία. Αλλά η Heder Dorniden μας διδάσκει να κυτάξουμε μπροστά. Δείτε το τέρμα του δρόμου, σφίξτε τις γροθιές σας, ξεχάστε τον πόνο και σηκωθείτε τρέχοντας. Γρήγορα, πιο γρήγορα και ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό φίλες και φίλοι είναι το μήνυμά μου. Οπωσδήποτε αξίζει να προσπαθήσετε και αν προσπαθήσετε θα τα καταφέρετε. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς…

Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στη σχολική σας ζωή!

Αγιασμός για τη Νέα Σχολική Χρονιά

Με πολλές ευχές και χαμόγελα έγινε ο Αγιασμός στο σχολείο μας για τη νέα σχολική χρονιά.

3Τον Αγιασμό πραγματοποίησε ο πατήρ Ευστάθιος Βαρβαρέλης ο οποίος ανέγνωσε και το μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου προς τους μαθητές τη μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

2Στη συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου μας κ. Καπράνας μίλησε στα παιδιά για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν ώστε να πραγματοποιήσουν τα ονειρά τους, να μην απογοητεύονται από όποια προβλήματα και αποτυχίες παρουσιάζονται, αλλά να συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι να πραγματοποιήσουν τα ονειρά τους.

1Εκ μέρους του Δημάρχου κου Εσερίδη μίλησε στα παιδιά ο κ. Μαμούρας Βασίλειος, ο οποίος τόνισε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για όλους τους μαθητές και τους εκπαίδευτικούς.
Οι μαθητές αφού παρέλαβαν τα βιβλία τους αποχώρησαν από το σχολείο.

Ο Αγιασμός στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 09.00 θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στο 1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς 2015-2016.
Καλούνται όλοι οι μαθητές αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες που επιθυμούν, να  παρεβρεθούν στο χώρο του σχολείου μας κατά την ανωτέρω ημερομηνία και ώρα.
Εκ της Διευθύνσεως του Σχολείου

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ 1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ

Από το 1ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ (1ο ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ) ανακοινώνεται ότι συνεχίζονται οι εγγραφές μαθητών της Α΄ και Β΄ και Γ΄ τάξης ΕΠΑΛ οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2015. Επίσης ξεκίνησαν και οι μετεγγραφές μαθητών των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), στην Α΄ και Β΄ τάξη αντίστοιχα του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου 2015
Οι εγγραφές ? μετεγγραφές πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 08.00 ως 13.00 στο σχολικό συγκρότημα του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ (Οπλ. Βελέντζα ? Μητάκου).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 2422023700 ? 2422024757

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ

1o ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ 2015-16 (640x578)