Επίσκεψη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα)

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Μηχανολογικού Τομέα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, επισκέφτηκαν το ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και της συνεργασίας του σχολείου μας με τα ΤΕΙ.

DSC_0146 6 3 (1)Α. Τους μαθητές της Γ’ τάξης των ειδικοτήτων α) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, β) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Κλιματισμού και Αερισμού γ) Τεχνικός Οχημάτων και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο καθηγητής μηχανολογίας κος Κιτσάκης Κων/νος, ο οποίος τους οδήγησε αρχικά στο εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Μηχανουργικής Τεχνολογίας (LMT&MT).

Το εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Μηχανουργικής Τεχνολογίας (LMT&MT) ανήκει στον κατασκευαστικό Τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Οι εκπαιδευτικές του και ερευνητικές δραστηριότητες καλύπτουν τα παρακάτω πεδία:

1. Κατεργασίες (αρχικής μορφοποίησης, παραμόρφωσης, αφαίρεσης υλικού, συγκολλήσεις, προηγμένες κατεργασίες, ταχεία πρωτοτυποποίηση).

2. Εργαλειομηχανές, εργαλεία, ρομποτικά συστήματα, ευέλικτα συστήματα παραγωγής, κατεργασίες σε εικονικό περιβάλλον.

3. Σχεδιασμό, Προραμματισμό, Προσομοίωση και κατασκευή με ΗΥ.

4. Μοντελοποίση – βελτιστοποίηση κατεργασιών και συστημάτων (Design of Experiments, Taguchi method and Artificial Neural Networks).

5. Lean Manufacturing (JIT, Cell production, Kaizen, TQM, Simultaneous Engineering).

Υπεύθυνος εργαστηρίου είναι ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Δ. Κεχαγιάς, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός.
Ο κύριος Κιτσάκης αρχικά εξήγησε τη λειτουργία ενός CNC τόρνου. Αναφέρθηκε στις εντολές βοηθητικών λειτουργιών, στις βασικές εντολές προγραμματισμού, στις εντολές συστημάτων συντεταγμένων, στην αντιστάθμιση και τέλος στους κύκλους κατεργασίας.

Σειρά είχε η επίδειξη λειτουργίας CNC φρέζας. Ο κύριος Κιτσάκης έδειξε πως γίνεται ο προγραμματισμός αναλύοντας ένα πρόγραμμα με το οποίο γίνεται ξεχόνδρισμα τεμαχίου από αλουμίνιο, δημιουργία αυλάκων και τρύπημα σε διάφορα σημεία του κομματιού αλλάζοντας ταυτόχρονα διαφορετικά κοπτικά εργαλεία.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τον εργαστηριακό χώρο όπου φυλάσσεται η ρομποτική πίστα bowling, έργο για το οποίο υπήρξε πρόκριση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» .
Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και οι εκτυπωτές 3D, οι οποίοι εκτυπώνουν τρισδιάστατα αντικείμενα.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι μηχανολόγοι εκπαιδευτικοί Χατζηχαραλάμπους Ζωή και Χατζηπλής Κων/νος.

Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Ιδρύματος και τον κ. Κιτσάκη για τη φιλοξενία τους

Β. Οι μαθητές του Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας φιλοξενήθηκαν στα εργαστήρια Αντοχής των Υλικών όπου τους υποδέχθηκαν ο καθηγητής μηχανολογίας κος Ζαούτσος Στέφανος και ο κος Καλογιάννης Δημήτριος που ανήκει στο ειδικό τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Ο κος Ζαούτσος παρουσίασε στους μαθητές τις δυνατότητες του εργαστηρίου στον έλεγχο της αντοχής διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς όπως στην Ιατρική (αρθροπλαστική γόνατος και ισχύου), όπου ελέγχουν προβλήματα αντοχής στα εμφυτεύματα και δίνουν τις απαραίτητες λύσεις.

Επίσης στον τομέα της Ιατρικής (αγγειοπλαστική με μπαλονάκι) μελετούν προβλήματα αντοχής που οφείλονται στις διαβαθμίσεις του εξαρτήματος (μπαλονάκι), που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση τάσεων στα σημεία των απότομων διαβαθμίσεων που προκαλούν αστοχία στο υλικό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε θεωρητική ενημέρωση στην καταπόνηση σε εφελκυσμού και πραγματοποιήθηκε η άσκηση στη μηχανή του εργαστηρίου με δοκίμιο χάλυβα St37 με διαστάσεις 130x16x4 mm καταπονήθηκε σε εφελκυσμό έως και την τελική του θραύση, αλλά και δοκιμή αλουμινίου.

Διάγραμμα Φορτίου – Επιμήκυνσης δοκιμίου από Αλουμίνιο

Διάγραμμα Φορτίου – Επιμήκυνσης δοκιμίου από Χάλυβα

Οι μαθητές στη συνέχεια ξεναγήθηκαν και τους εξηγήθηκε η λειτουργία των συσκευών που υπάρχουν στα εργαστήρια. Παρουσιάστηκαν οι συσκευές δυναμικής φόρτισης, θερμιδομετρίας, δυναμικής μηχανικής ανάλυσης, κρούσης, τον θερμικό φούρνο και το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο που έχει την δυνατότητα μεγέθυνσης (1.000.000Χ), που επιτρέπει τη λεπτομερή ανάλυση φθοράς και όχι μονον διαφόρων υλικών.
Δοκίμιο Ξύλου εμποτισμένου με φάρμακό για την καταστροφή μικροοργανισμών σε μεγέθυση 1.000.000 φορές
Οι μαθητές αφού ευχαρίστησαν τον κο Ζαούτσο αποχώρησαν πλήρως ικανοποιημένοι από τη διδακτική επίσκεψη με τους συνοδούς τους καθηγητές κους Μαγκλάρα Αθανάσιο Μηχανολόγο – τομεάρχη Μηχανολογίας του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού και Βαρδάκη Κωνσταντίνο Μηχανολόγο.

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργάνωσε και φέτος τις «Ανοιχτές Θύρες» (Open Days), ένα πενθήμερο επισκέψεων μαθητών Λυκείων & Γυμνασίων με σκοπό την άμεση επαφή των μαθητών με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και τις σπουδές σε όλα τα Τμήματά του. Στόχος της διοργάνωσης να δοθεί έμφαση (α) στην προβολή σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων, (β) στη διαφήμιση των ερευνητικών προσπαθειών του ΠΘ, και (γ) στη μεθοδολογία διδασκαλίας και έρευνας στον ακαδημαϊκό χώρο διαμέσου επιδείξεων εκλαϊκευμένων πειραμάτων και σύντομων ελκυστικών διαλέξεων ως προς τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

2 1 3Το σχολείο μας και συγκεκριμένα ο τομέας Βρεφονηπιοκομίας επέλεξε να επισκεφτεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης την Τρίτη 21/2/2017. Αρχικά, μας υποδέχτηκε ο κ. Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΠΕ ΠΘ, στο κτήριο Δελμούζου και στο χώρο του γυμναστηρίου. Η διδασκαλία του αφορούσε στις διαπολιτισμικές σχέσεις και είχε τίτλο: «Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία» (Ουαρσάν Σάιρ).

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά όλη την ώρα, ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα των προσφύγων, έπαιξαν παιχνίδι ρόλων και στο τέλος έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους πρόσφυγες:

* Είμαστε δίπλα σας μια ζεστή αγκαλιά_ Δημήτρης
* Κουράγιο
* Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας όπου και όποτε θέλετε!

* Υπομονή

* Μην ξεχνάτε να κάνετε όνειρα? όλοι είμαστε ίσοι και ίδιοι?_ Κατερίνα Μπούγια

* Καλή δύναμη

* Do not give up your dreams. Hope for the best. Keep trying. God will help you all.

* Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

* Μην ξεχνάτε να κάνετε όνειρα!_ Σοφία

* Να είστε πάντα ανοιχτοί στο όνειρο και την ελπίδα_ Ελευθερία

* Μην αισθάνεστε ξένοι. Μπορεί να είμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας και μην σταματάτε ποτέ να ονειρεύεστε_ Δέσποινα_ Έφη_ Έλενα

* Πρέπει να σκοτώνουμε κάθε λανθασμένη και προκατειλημμένη άποψη. Γιατί θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο αν είμαστε εμείς πρόσφυγες;_ Άγγελος

* Να ξεπερνάτε τις δυσκολίες με χαμόγελο!_ Σοφία

* Υπομονή, κουράγιο, δύναμη, αγάπη, στοργή, ανεκτικότητα. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Εκπαίδευση στη διαφορετικότητα_ Άσπα Αντωνιάδη& Βαγγελίτσα Παπαδημουλά

* Όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, την παιδεία. Δεν είσαι μόνος σου, μην είσαι ανασφαλής. Θα σου προσφέρουμε βοήθεια, αγάπη. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό χρώμα, θρησκεία, οικογένεια, αλλά όλοι μας είμαστε άνθρωποι κι έχουμε τα ίδια θέλω!_ Ελπίδα Παυλίδη

* Με δύναμη να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία. Οι δρόμοι από εδώ και πέρα για εσάς θα είναι ανοιχτοί!

* Κουράγιο, Θετική ενέργεια, Ελπίδα, Θάρρος, Δύναμη, Στοργή, Αγάπη, Αλληλεγγύη, Δικαίωμα, Ύπαρξη, Ισότητα, Κατανόηση. Να έχετε στόχους!

* Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει αξιοπρεπώς και γι αυτό είμαστε εδώ για σας, για να σας βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, όσο μπορούμε! Διότι άμα είμαστε και εμείς στη θέση σας θα θέλαμε να μας φέρονται αναλόγως.

* Αγαπητοί πρόσφυγες. Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός το 2016 μοίρασε 1.000.000 γεύματα στους πρόσφυγες που κατάφεραν κι έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Με πρωτοβουλία του προέδρου Β. Μαρινάκη μοίρασε ρούχα, φροντίδα, ζεστασιά, αγάπη. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Όλοι είμαστε ίσοι. Πρέπει να παραδειγματιστούμε απ? αυτό. Ζήτω ο Ολυμπιακός Σ.Φ. Πειραιώς. Ισότητα πάνω απ΄ όλα!

* Μην αφήσετε τον κόσμο να καταστρέψει τη ζωή σας. Ονειρευτείτε και πραγματοποιήστε τα όνειρά σας, τις κρυφές επιθυμίες σας_ Κων.

Για την «Κούκλα στην Εκπαίδευση», μας μίλησε στη συνέχεια στο εργαστήριο Εικαστικών ο κ. Απόστολος Μαγουλιώτης, καθηγητής ΠΤΠΕ ΠΘ. Οι μαθητές μας γνώρισαν τον τρόπο και τα υλικά για την κατασκευή της κούκλας. Άλλωστε η Κουκλοθεατρική έκφραση και δημιουργία αποτελούν διδακτικό υλικό στο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών προσχολικής ηλικίας και τους κέντρισε το ενδιαφέρον.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί:

Τσούγκρα Μαρία, Βρεφονηπιοκόμος

Μάντζιου Ασπασία, Βρεφονηπιοκόμος

Κοτζαγιώτου Αποστολία, φιλόλογος

Επίσκεψη Γεωπονίας Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

επίσκεψη γεωπονίαΤην Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 ο τομέας Γεωπονίας και ο τομέας Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού επισκέφθηκαν το τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, στα πλαίσια του προγράμματος του Πανεπιστημίου ?Ανοιχτές Θύρες?. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό οι μαθητές μας να αποκτήσουν μια κατ’ αρχήν εικόνα του Πανεπιστημιακού χώρου και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στα εργαστήρια της Σχολής.
Η υποδοχή έγινε από την υπεύθυνη της γραμματείας του Τμήματος η οποία αφού μας έκανε μία πρώτη ξενάγηση στους χώρους της σχολής, κατόπιν μας οδήγησε στο εργαστήριο της γεωργικής μηχανολογίας. Εκεί ο υπεύθυνος καθηγητής ανέπτυξε τις σύγχρονες πρακτικές κατεργασίας του εδάφους, προέβαλε video με τα τρακτέρ του μέλλοντος και μας έκανε επίδειξη ενός ρομπότ που χρησιμοποιείται στο αγρόκτημα της σχολής για την συλλογή χρήσιμων δεδομένων που αφορούν το έδαφος και τις καλλιέργειες.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργαστήριο φυτοπαθολογίας, όπου ο υπεύθυνος καθηγητής μας παρουσίασε το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα συμπτώματα από προσβολή μύκητα σε φύλλα καρυδιάς χρησιμοποιώντας τα στερεοσκόπια. Επίσης με τη χρήση των μικροσκοπίων μπόρεσαν να εξετάσουν τον μύκητα που προκαλεί αυτήν την προσβολή.
Τελευταίο επισκεφθήκαμε το εργαστήριο οικολογίας και αγροτικών οικοσυστημάτων όπου ένας υποψήφιος διδάκτορας παρουσίασε ένα πρόγραμμα που εκπόνησαν για τη σχέση της επιβίωσης ενός είδους γερακιού σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο από τις εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Η παρουσίαση έγινε με την προβολή video και προξένησε το ενδιαφέρον των μαθητών μας οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μαθητές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς αποκόμισαν πολύ θετικές εντυπώσεις. Ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ΄ τάξης η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς από φέτος έχουν την δυνατότητα εισαγωγής και στα Α.Ε.Ι.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τους μαθητές συνόδευσαν ο τομεάρχης των δύο τομέων κ. Βαλαμούτης Κωνσταντίνος και οι καθηγητές του τομέα Γεωπονίας κ. Βαλκανιώτου Θεοδώρα και κ. Νικολόπουλος Κωνσταντίνος.

Εκδρομή στα Τρίκαλα (ΣΜΥ)

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 τμήματα μαθητών της Α?, και Γ? τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ επισκέφθηκαν την Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα.

IMG_20170214_120423 DSC_0124 DSC_0122 DSC_0115Μόλις φθάσαμε στη ΣΜΥ Τρικάλων μας υποδέχθηκαν και μας οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονάδας όπου ενημερωθήκαμε από τον Υπολοχαγό Μπαγανά Βασίλειο για όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής, για τον τρόπο εισαγωγής σ? αυτήν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ, αλλά και για τις άλλες Ανώτερες Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων ΣΜΥΝ (Πολεμικό Ναυτικό) και ΣΜΥΑ (Πολεμική Αεροπορία).

Μετά την πρώτη ενημέρωση που κράτησε περισσότερο από μισή ώρα κατευθυνθήκαμε στους χώρους της Σχολής όπως στους κοιτώνες των σπουδαστών και σπουδαστριών, στο στίβο μάχης, στα μελετητήρια και στα εργαστήρια Μ.Ε.Κ και ηλεκτρονικών.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο της Σχολής, που είχε αρχίσει τη λειτουργία του μόλις πριν ενάμιση μήνα. Στο μουσείο το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων αφορούν την ιστορία της Σχολής, αλλά και του 5ου Συντάγματος Πεζικού, που αποτελούνταν κυρίως από οπλίτες της περιοχής των Τρικάλων κι αντιμετώπισε τον κύριο όγκο της Ιταλικής εαρινής επίθεσης τον Μάρτιο του 1941. Επίσης πολλά εκθέματα είναι από στρατιωτικούς της περιοχής των Τρικάλων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η διήγηση από τους υπευθύνους του Μουσείου της υπεράσπισης του υψώματος 731 από το ΙΙ/5 τάγμα υπο την διοίκηση του Μαγνησιώτη (Πουρί-Ζαγοράς) Δημήτριου Κασλά, του οποίου η διαταγή κατέληγε: «… Επαναλαμβάνω, τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας.»

Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση ευχαριστήσαμε τους υπευθύνους για την φιλοξενία και αποχωρήσαμε από τους χώρους της Σχολής και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην επίσκεψη στη ΣΜΥ ? Τρίκαλα οι εκπαιδευτικοί Τακούδης Ηλίας – στελεχών διοίκησης, Χατζηχαραλάμπους Ζωή – μηχανολόγος, Χατζηπλής Κων/νος – μηχανολόγος, Βαρδάκης Κωνσταντίνος Μηχανολόγος και Μελισσουργού Γεωργία Αγγλικών.