Διδακτική επίσκεψη στο φαρμακείο «Ανατολιώτη» στην πλατεία του Αλμυρού

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, μαθητές/τριες της Β΄ τάξη του τομέα Υγείας-Πρόνοιας -Ευεξίας, στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Σύγχρονη Αισθητική Ι» πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο φαρμακείο «Ανατολιώτη».

Οι υπεύθυνες φαρμακοποιοί μας ενημέρωσαν για την πολιτική πωλήσεων των καλλυντικών προϊόντων στο χώρο του φαρμακείου και για τα καινοτόμα καλλυντικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες φροντίδας του δέρματος αντρών, γυναικών αλλά και παιδιών.

Η υπεύθυνη στο τομέα της αισθητικής του φαρμακείου μας ξενάγησε στην καμπίνα περιποίησης και μας πρόσφερε μια περιποίηση αρωματοθεραπείας -ΣΠΑ προσώπου με προϊόντα της εταιρίας Estee Lauder.

H υπεύθυνη στο κομμάτι των φαρμάκων μας τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με την αισθητικό, που οδηγεί στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, βοηθώντας τον να βρει την καλύτερη λύση σε προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην υγεία του δέρματός του.

Οι μαθήτριες διατύπωσαν και έλυσαν τις απορίες τους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παίρνοντας μαζί μας γλυκές στιγμές γνώσης και υπέροχα δώρα.

Ευχαριστούμε θερμά τα κορίτσια του φαρμακείου, που με χαρά μας υποδέχθηκαν στο χώρο τους και απλόχερα μας πρόσφεραν την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Διδακτική επίσκεψη στο Ηλεκτρολογείο Αυτοκινήτων του Μακρή Ευάγγελου

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές της Β΄ τάξης του Τομέα Μηχανολογίας, στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος Βασική Ηλεκτρολογία και Εφαρμογές, επισκέφθηκαν, συνοδεία καθηγητών τους, το Ηλεκτρολογείο Αυτοκινήτων του κ. Μακρή Ευάγγελου στον Αλμυρό.

Βασικός σκοπός της διδακτικής επίσκεψης ήταν, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να κατανοήσουν οι μαθητές τούς τρόπους ασφαλούς λειτουργίας ενός ηλεκτρολογείου αυτοκινήτων.

Εκεί, αφού ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον κ. Μακρή, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την αποσυναρμολόγηση και την συναρμολόγηση ενός εναλλακτήρα, στα μέρη του οποίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος ο οποίος κατέληξε στην αντικατάσταση των ρουλεμάν του.

Τους μαθητές στην διδακτική επίσκεψη συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Φλώρου Αποστολία, Σαλάτα Ελένη και Πούλος Χρήστος.

Ευχαριστούμε τον κ Μακρή Ευάγγελο για τη φιλοξενία.

Διδακτική Επίσκεψη της Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας του 1 ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ σε βιοκλιματική κατοικία στην Ευξεινούπολη

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές της Β΄ τάξης του μηχανολογικού τομέα του 1ου ΕΠΑ.Λ. ? Ε.Κ. Αλμυρού, στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος Στοιχεία Τεχνικής Θερμοδυναμικής, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ευξεινούπολη, σε πρότυπη κατοικία παθητικά  και βιοκλιματικά σχεδιασμένη, με μηδενικές απαιτήσεις σε θέρμανση και ψύξη.
Το   κτήριο διαθέτει μια θερμική αδράνεια που αψηφά τις μετεωρολογικές μεταβολές.
Συντηρεί τη θερμοκρασία του το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν ή πολύ υψηλή αντίστοιχα.
Την ξενάγηση στο χώρο πραγματοποίησαν ο ιδιοκτήτης και κατασκευαστής Μπακόλας Χαράλαμπος

Διδακτική Επίσκεψη σε κατάστημα βοτάνων και βιολογικών προϊόντων.

Μαθητές/τριες του τμήματος Γ΄ Αισθητικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ στις 19/02/2020 επισκέφθηκαν το κατάστημα «Ιβίσκος» στο κέντρο του Αλμυρού, στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος SPA και Λουτροθεραπεία και στην διδακτική ενότητα « βοτανοθεραπεία-αισθητικές περιποιήσεις σώματος με καταπλάσματα και κομπρέσες βοτάνων». Η υπεύθυνη του καταστήματος μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τις χρήσεις και τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, τα αιθέρια έλαια και τα φυσικά καλλυντικά και σαπούνια.

Οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν αποξηραμένα βότανα και να γευτούν αποξηραμένα φρούτα της ελληνικής γης. Να πάρουν πληροφορίες για super food, όπως τους σπόρους της αρώνιας, την κινόα και το ιπποφαές.. Να ενημερωθούν από την κα Χαρδαλούπα για τη χρήση στο δέρμα και τα μαλλιά καθώς και τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτικών ελαίων, όπως βαλσαμέλαιο, λάδι αβοκάντο και χαμομηλόλαδο.

Ευχαριστούμε πολύ την υπεύθυνη του καταστήματος «Ιβίσκος» για την μαγική βόλτα που μας προσέφερε στο κόσμο των βοτάνων και των μπαχαρικών.

Διδακτική Επίσκεψη των μαθητών του τομέα Υγείας- Πρόνοιας – Ευεξίας του 1 ΕΠΑΛ-ΕΚ Αλμυρού στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Αγωγή»

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στα πλαίσια των μαθημάτων:  Εργασιακό περιβάλλον τομέα, Νοσηλευτική Ι και Δημιουργική Απασχόληση στη Προσχολική Ηλικία Ι, οι μαθητές της Β? τάξης του τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας του  1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού  πραγματοποίησαν  διδακτική ? ενημερωτική επίσκεψη στους χώρους του ΚΔΑΠ συνοδεία της τομεάρχη Υγείας και Οικονομίας κ. Μαρίας Τσούγκρα, της καθηγήτριας νοσηλευτικής κ. Ευανθίας Μπέη και της καθηγήτριας Μαιευτικής κ. Δήμητρας Μπέρτσα.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε  παρουσίαση της Δομής και συγκεκριμένα ο σκοπός και οι στόχοι  των προγραμμάτων εκπαίδευσης, θεραπείας, ψυχαγωγίας και ένταξης που πραγματοποιούνται σε αυτή μέσα σε ένα ευχάριστο, ασφαλές και δομημένο περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα και συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της δομής και ενημερώθηκαν για τις δράσεις της Δομής.

Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας ειδικότητες επαγγελματιών όπως κοινωνική λειτουργός, νοσηλεύτρια, φυσικοθεραπεύτρια, δασκάλα ειδικής αγωγής, νηπιαγωγός ειδικής αγωγής, γεωπόνος, γυμναστής ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτής, ειδικό βοηθητικό προσωπικό αναφέρθηκαν στον ρόλο τους στην υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, όλα όσα αναφέρθηκαν αποτέλεσαν ερέθισμα για να ακολουθήσει διαδικασία ερωταποκρίσεων μεταξύ των μελών της Διεπιστημονικής Ομάδας και των μαθητών.

Με την ευκαιρία της υλοποίησης της δράσης επιθυμούμε να εκφράσουμε προς τον διευθυντή κ.Ιωάννη Δεληζήση και τους διδάσκοντες της δομής, τις θερμές ευχαριστίες μας για  την ξενάγηση, την ενημέρωση, τα κεράσματα και τα όμορφα χειροποίητα δώρα τους  και προσδοκούμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο μέλλον.

Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της μαθητείας- Δεοντολογία/ Προβολή Επιχείρησης

Στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού την Πέμπτη  6 Φεβρουαρίου   2020, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητευόμενους της Δ΄ φάσης μαθητείας σχ. Έτους 2019-20.

Η εκδήλωση αφορούσε σε τρία θέματα σχετικά με τη δεοντολογική συμπεριφορά, την προβολή μιας επιχείρησης μέσω διαδικτύου και τέλος την επαγγελματική ηθική.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δ/ντης του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος, ο οποίος καλωσορίζοντας τους ομιλητές, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των ενημερώσεων  που γίνονται στο πλαίσιο της μαθητείας για τους απόφοιτους οι οποίοι έρχονται σε πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κυρία Τζιουμάκη Γλυκερία, ιδιοκτήτρια του πολυχώρου εκπαίδευσης Αξιον Εστί η οποία ανέλυσε το  θέμα:  Αρχές επαγγελματικής και επιχειρηματικής ηθικής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κυρία Έλσα Τσινίκα, ιδιοκτήτρια της εταιρίας Talos Construction, που αναφέρθηκε στην:   Αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την επίτευξη σκοπών επικοινωνίας και προβολής της επιχείρησης.

Κλείνοντας την ενημέρωση η κυρία Καπούλα Νάνσυ πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας μίλησε για το σημαντικό ζήτημα που αφορά στην:   Επαγγελματική και δεοντολογική συμπεριφορά προς συναδέλφους και συνεργάτες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος,  ο υπεύθυνος μαθητείας κος Μαγκλάρας Αθανάσιος και οι  διδάσκοντες  εκπαιδευτικοί  της μαθητείας Βαλαμούτης Κων/νος, Γλυκού Άννα, Σακομήτρος Παναγιώτης, Σαλάτα Ελένη και Χατζηχαραλάμπους Ζωή.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Τζουμάκη Γλυκερία, την κυρία Τσινίκα Έλσα και την κυρία Καπούλα Νάνσυ  για τον χρόνο που μας διέθεσαν.

Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο της Μαθητείας – Δικαιώματα και Υποχρεώσεις εργαζομένων και εργοδοτών

Στο 1o ΕΠΑΛ Αλμυρού την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητευόμενους της Δ΄ φάσης μαθητείας σχ. Έτους 2019-20.

Η εκδήλωση είχε θέμα «Ανάλυση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εργαζομένων και εργοδοτών ».

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κος Ηλίας Καλλές, Διευθυντής Προσωπικού του εργοστασίου Βόλου της Χαλυβουργίας Ελλάδος.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δ/ντης του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχία του θεσμού της μαθητείας και ειδικότερα σε αυτήν που πραγματοποιείται στο 1ο ΕΠΑΛ Αλμυρού λόγω του αριθμού των μαθητευομένων αλλά και της μετέπειτα επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Στη συνέχεια ο κος Καλλές αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα των εργοδοτών. Μεταξύ άλλων ανέλυσε την υποχρέωσή τους για παροχή εργασίας στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθη ο εργαζόμενος, την καταβολή μισθού, την παροχή πρόνοιας, την  έκδοση πιστοποιητικού εργασίας, προϋπηρεσίας ή υπηρεσίας  και την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Σχετικά με τις προσλήψεις και τις απολύσεις ανέφερε την ύπαρξη πλέον των ατομικών συμβάσεων εργασίας και το καθεστώς των απολύσεων σε ότι αφορά στα δικαιώματα που έχει και ο εργοδότης αλλά και ο εργαζόμενος.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, οφείλουν να  επιδεικνύουν ευσυνειδησία, προθυμία και   επιμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να τηρούν τους όρους που επιβάλλει η υγιεινή και η ασφάλεια της εταιρίας,  να έχουν  έγγραφη άδεια της εταιρίας για  να απασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο σε άλλα πρόσωπα,   να μην απουσιάζουν αυθαίρετα από τα καθήκοντά τους και να   δικαιολογούν τη μη έγκαιρη προσέλευσή τους ή την πρόωρη αποχώρησή τους από την εργασία τους κλπ.

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από τους μαθητευόμενους σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τη διαφορά τους από τις κλαδικές, τα εργατικά ατυχήματα, τα θέματα υγείας  και τις άδειες που δικαιούνται ενώ ζήτησαν διευκρινήσεις για το θέμα των απολύσεων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αλμυρού κος Καπράνας Γεώργιος, ο διευθυντής του Ε.Κ. Αλμυρού κος Αγγελόπουλος Απόστολος, ο υπεύθυνος μαθητείας κος Μαγκλάρας Αθανάσιοςκαι οι  διδάσκοντες  εκπαιδευτικοί  της μαθητείας Βαλαμούτης Κων/νος, Γλυκού Άννα, Σακομήτρος Παναγιώτης, Σαλάτα Ελένη και Χατζηχαραλάμπους Ζωή.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ηλία Καλλέ για τον χρόνο που μας διέθεσε.