Επίσκεψη στην ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. και την ΕΤΗΛ Α.Ε.

2 3 6 7 8 9 12 13 15Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 μαθητές της Β? τάξης του Μηχανολογικού Τομέα, ΒΨ (Β? τάξη Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού) και ΒΜΗΧ (Β? τάξη Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών) του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. και την ΕΤΗΛ Α.Ε. (ΑΡΓΟΣ ΑΕΒΕΞ), του ομίλου της ΣΙΔΕΝΟΡ στην περιοχή Τσιγγέλι στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Οι εγκαταστάσεις της ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. περιλαμβάνουν διάφορες γραμμές επεξεργασίας βιομηχανικών παραπροϊόντων, που προέρχονται από το χαλυβουργείο της SOVEL, από άλλες βιομηχανίες του Ομίλου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και από βιομηχανίες της Αττικής.

Μας υποδέχθηκε ο πρώην μαθητής μας Τσουκάλης Ιωάννης εργοδηγός, ο ξεναγός μας Ευθυμίου Ιωάννης Τεχνολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός και ο Διευθυντής της μονάδας Λώλος Κωνσταντίνος Μεταλλειολόγος Μηχανικός.

Κύριες δραστηριότητες της εταιρίας είναι η παραγωγή τεχνητών σκληρών αδρανών οδοποιίας από σκωρία ηλεκτρικού κλιβάνου, η ανάκτηση σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων προς αξιοποίηση, καθώς και η παραγωγή δευτερογενών πρώτων υλών για την τσιμεντοβιομηχανία. Η Εταιρία διαθέτει επίσης λιμενικές εγκαταστάσεις κατάλληλες για τη φόρτωση φορτίων χύδην, χάρη στις οποίες είναι σε θέση να παραδώσει σκληρά αδρανή για την οδοποιία σε όλα τα μεγάλα οδικά έργα σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Αρχικά επισκεφθήκαμε στην εταιρεία ΕΤΗΛ Α.Ε., που ασχολείται με ηλεκτρολογικά, μηχανολογικά και τεχνικά έργα, με απόλυτη σύγχρονη τεχνολογία (μηχανήματα, CNC) καλύπτει όλο το φάσμα των κατασκευών σε μηχανήματα, κτήρια και εν γένη βιομηχανικών εγκαταστάσεων, βάση σχεδίων των πελατών της, με άριστη τεχνική επάνδρωση, σε όλα τα επίπεδα.

Στο μηχανουργείο επιδείχθηκε στους μαθητές η λειτουργεία του ψαλιδιού, της πριονοκορδέλας μετάλλων και του παντογράφου, που κόβει με ακρίβεια και ποιότητα εξαρτήματα με πλάσμα για πάχη μετάλλου μέχρι 7 mm και με οξυγόνο για μεγαλύτερα πάχη, τις συγκολλήσεις όπου οι μαθητές παρακολούθησαν συγκολλήσεις TIG, σωλήνων υψηλής πίεσης με δημιουργία ρίζας στην κόλληση και το εφαρμοστήριο-ηλεκτρολογείο όπου επιδείχθηκε μειωτήρας σε επισκευή, κινητήρας φορτωτή σε επισκευή και η κατεργασία εξαρτημάτων στον τόρνο.

Στην συνέχεια παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της βροχής ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. στη μονάδα γραφίτη ο οποίος έρχεται από την Ουκρανία και προστίθεται στον χάλυβα στο χαλυβουργείο για να βελτιθούν οι ιδιότητες του παραγόμενου μετάλλου.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση όλης της γραμμής παραγωγής με την παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας.

Στην τελική συνάντηση στην αίθουσα παρουσιάσεων της εταιρείας τα στελέχη της εταιρείας αποδέχθηκαν πρότασή μας για πραγματοποίηση μιας άλλης διδακτικής επίσκεψης στα πλαίσια του εργαστηριακού μαθήματος των συγκολλήσεων με εξάσκηση των μαθητών στους χώρους της εργασίας.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι Μαγκλάρας Αθανάσιος, Χατζηπλής Κωνσταντίνος και Βαρδάκης Κωνσταντίνος μηχανολόγοι εκπαιδευτικοί.