Διδακτική Επίσκεψη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

2015-02-19 B (3)
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του 1ου ΕΠΑ.Λ Αλμυρού με το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, οι τάξεις Β΄ Φυτικής Παραγωγής , Γ΄ Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας του τομέα Γεωπονίας και Β΄ Μηχανολόγων, Γ΄ Ψυκτικών και Γ΄ Μηχανολόγων του Τομέα Μηχανολογίας του 1ου ΕΠΑ.Λ Αλμυρού πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου και πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές ασκήσεις των μαθημάτων τους.

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Αρδεύσεων, του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.
Εκεί, με τη συνεργασία του Καθηγητού του Εργαστηρίου των Αρδεύσεων Δρ. Βίρλα Παναγιώτη, πραγματοποιήθηκαν οι εργαστηριακές ασκήσεις των μαθημάτων:
1. Γεωργικής Μηχανικής Ι ( Β΄Φυτ), Άρδευση με τεχνητή βροχή και άρδευση με σταγόνες,
2. Εκμηχάνισης των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (Γ΄Επχ), Μηχανήματα άρδευσης.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες μεθόδους άρδευσης, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού (από Αμερική έως Σαουδική Αραβία).

2015-02-19 BΣτη συνέχεια έγινε παρουσίαση των υλικών, οργάνων και εξαρτημάτων των συστημάτων άρδευσης με τεχνητή βροχή και με σταγόνες,

που χρησιμοποιούνται είτε στα αγροκτήματα είτε σε χώρους πρασίνου (κήποι, χώροι αναψυχής, γήπεδα).

Ενημερώθηκαν για την σύγχρονη τεχνολογία και διαφόρων αυτοματισμών που χρησιμοποιούνται στα συστήματα για να έχουμε μείωση της απασχόλησης των αγροτών και

την καλύτερη εφαρμογή του νερού στο έδαφος και στα φυτά άρα και μείωσης του κόστους.

Παρουσιάστηκαν διάφοροι τύποι αντλιών που χρησιμοποιούνται για την άντληση νερού για την άρδευση των χωραφιών.
Έγινε επίσης παρουσίαση διαφόρων άλλων εξαρτημάτων και οργάνων που χρησιμοποιούνται στην κεφαλή (υδροκυκλώνες, φίλτρα, ρυθμιστές παροχής και πίεσης, υδρολιπαντήρες κ.ά.) ενός συστήματος στάγδην άρδευσης.
Ενημέρωση έγινε και για την υπόγεια άρδευση, την νέα μέθοδο άρδευσης όπου έχουμε την μικρότερη κατανάλωση νερού, μηδενική διαβροχή εδάφους άρα μείωση ζιζανίων και ασθενειών.

2015-02-19 B (2)
Μοντέλο γεώτρησης στο εργαστήριο.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν, είδαν, εξοικειώθηκαν και έμαθαν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει και χρησιμοποιείται στο χώρο των αρδεύσεων, ώστε να έχουμε εξοικονόμηση νερού, ενέργειας, απασχόλησης και προστασία των εδαφών από την διάβρωση και των φυτών από ασθένειες, άρα μείωση του κόστους παραγωγής.

Έτσι οι μαθητές μας ένιωσαν για λίγο σπουδαστές ενός Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Μετά το τέλος του εργαστηρίου, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της Σχολής Γεωπονίας και ξεκουράστηκαν στους χώρους της καφετέριας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές τους:
Ραχμανίδης Γεώργιος, Γεωπόνος
Παπαδή Ασημίνα, Γεωπόνος

**********************************************************************************
Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας – Λάρισα
**********************************************************************************
Οι μαθητές του τομέα Μηχανολογίας επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Αντοχής Υλικών, της Σχολής Τεχνολόγων Εφαρμογών.

2015-02-19 B (1)Εκεί με την συνεργασία του Καθηγητού του Εργαστηρίου Αντοχής Υλικών κ. Ζαούτσου Στέφανου και του βοηθού του κ. Καλογιάννη Δημήτρη, πραγματοποιήθηκαν οι εργαστηριακές ασκήσεις του μαθήματος

1. Αντοχής Υλικών, Εφελκυσμός – Θλίψη

Οι μαθητές πριν την εργαστηριακή άσκηση ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον κ. Ζαούτσο για τις δυνατότητες του εργαστηρίου και τον εργαστηριακό εξοπλισμό.

Επίσης τους έγινε εκτενής ενημέρωση και δόθηκαν απαντήσεις για την συμπεριφορά των υλικών σε μηχανικές καταπονήσεις, για τους ελέγχους του εργαστηρίου σε νέα υλικά όπως τα βιοϋλικά και τα ερευνητικά προγράμματα που έχει αναλάβει το εργαστήριο.

Μετά το πέρας των εργαστηριακών ασκήσεων έγινε συζήτηση για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων Μηχανολόγων από το ΤΕΙ.
Οι συνοδεύοντες καθηγητές, ευχαριστούμε τους καθηγητές του ΤΕΙ κυρίους Ζαούτσο Στέφανο και Καλογιάννη Δημήτρη, για τον χρόνο που αφιέρωσαν στην ενημέρωση των μαθητών μας.

Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγητές τους:

Χατζηπλής Κωνσταντίνος, Τεχνολόγος Μηχανολόγος
Μαγκλάρας Αθανάσιος, Τεχνολόγος Μηχανολόγος
Λέτσιου Μαρίνα, Τεχνολόγος Μηχανολόγος
Τα εργαστήρια αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σχολείο λόγω έλλειψης εξοπλισμού.

Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα:
Σκοπός της διδακτικής επίσκεψης και η πραγματοποίηση των εργαστηρίων στο ΤΕΙ ήταν:
Οι μαθητές να μελετήσουν, να εξοικειωθούν και να μάθουν τα υλικά, όργανα και εξαρτήματα των συστημάτων άρδευσης με τεχνητή βροχή και με σταγόνες.
Να δούνε σε λειτουργία τα συστήματα και να μελετήσουν, να εξοικειωθούν και να μάθουν τα υλικά, όργανα και εξαρτήματα των μηχανημάτων άρδευσης.
Να δούνε την συμπεριφορά των υλικών σε καταπονήσεις εφελκυσμού και θλίψης.
Να δούνε τον εργαστηριακό εξοπλισμό για τον έλεγχο των μηχανικών ιδιοτήτων των υλικών.
Οι μαθητές μας να νιώσουν για λίγο σπουδαστές ενός Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και έτσι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τα μελλοντικά βήματα στις σπουδές τους.