Επίσκεψη Γεωπονίας Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

επίσκεψη γεωπονίαΤην Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 ο τομέας Γεωπονίας και ο τομέας Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού επισκέφθηκαν το τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, στα πλαίσια του προγράμματος του Πανεπιστημίου ?Ανοιχτές Θύρες?. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό οι μαθητές μας να αποκτήσουν μια κατ’ αρχήν εικόνα του Πανεπιστημιακού χώρου και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στα εργαστήρια της Σχολής.
Η υποδοχή έγινε από την υπεύθυνη της γραμματείας του Τμήματος η οποία αφού μας έκανε μία πρώτη ξενάγηση στους χώρους της σχολής, κατόπιν μας οδήγησε στο εργαστήριο της γεωργικής μηχανολογίας. Εκεί ο υπεύθυνος καθηγητής ανέπτυξε τις σύγχρονες πρακτικές κατεργασίας του εδάφους, προέβαλε video με τα τρακτέρ του μέλλοντος και μας έκανε επίδειξη ενός ρομπότ που χρησιμοποιείται στο αγρόκτημα της σχολής για την συλλογή χρήσιμων δεδομένων που αφορούν το έδαφος και τις καλλιέργειες.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργαστήριο φυτοπαθολογίας, όπου ο υπεύθυνος καθηγητής μας παρουσίασε το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα συμπτώματα από προσβολή μύκητα σε φύλλα καρυδιάς χρησιμοποιώντας τα στερεοσκόπια. Επίσης με τη χρήση των μικροσκοπίων μπόρεσαν να εξετάσουν τον μύκητα που προκαλεί αυτήν την προσβολή.
Τελευταίο επισκεφθήκαμε το εργαστήριο οικολογίας και αγροτικών οικοσυστημάτων όπου ένας υποψήφιος διδάκτορας παρουσίασε ένα πρόγραμμα που εκπόνησαν για τη σχέση της επιβίωσης ενός είδους γερακιού σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο από τις εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Η παρουσίαση έγινε με την προβολή video και προξένησε το ενδιαφέρον των μαθητών μας οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μαθητές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς αποκόμισαν πολύ θετικές εντυπώσεις. Ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ΄ τάξης η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς από φέτος έχουν την δυνατότητα εισαγωγής και στα Α.Ε.Ι.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τους μαθητές συνόδευσαν ο τομεάρχης των δύο τομέων κ. Βαλαμούτης Κωνσταντίνος και οι καθηγητές του τομέα Γεωπονίας κ. Βαλκανιώτου Θεοδώρα και κ. Νικολόπουλος Κωνσταντίνος.