Επίσκεψη στο ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισα)

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Μηχανολογικού Τομέα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, επισκέφτηκαν το ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων και της συνεργασίας του σχολείου μας με τα ΤΕΙ.

DSC_0146 6 3 (1)Α. Τους μαθητές της Γ’ τάξης των ειδικοτήτων α) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, β) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Κλιματισμού και Αερισμού γ) Τεχνικός Οχημάτων και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο καθηγητής μηχανολογίας κος Κιτσάκης Κων/νος, ο οποίος τους οδήγησε αρχικά στο εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Μηχανουργικής Τεχνολογίας (LMT&MT).

Το εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Μηχανουργικής Τεχνολογίας (LMT&MT) ανήκει στον κατασκευαστικό Τομέα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Οι εκπαιδευτικές του και ερευνητικές δραστηριότητες καλύπτουν τα παρακάτω πεδία:

1. Κατεργασίες (αρχικής μορφοποίησης, παραμόρφωσης, αφαίρεσης υλικού, συγκολλήσεις, προηγμένες κατεργασίες, ταχεία πρωτοτυποποίηση).

2. Εργαλειομηχανές, εργαλεία, ρομποτικά συστήματα, ευέλικτα συστήματα παραγωγής, κατεργασίες σε εικονικό περιβάλλον.

3. Σχεδιασμό, Προραμματισμό, Προσομοίωση και κατασκευή με ΗΥ.

4. Μοντελοποίση – βελτιστοποίηση κατεργασιών και συστημάτων (Design of Experiments, Taguchi method and Artificial Neural Networks).

5. Lean Manufacturing (JIT, Cell production, Kaizen, TQM, Simultaneous Engineering).

Υπεύθυνος εργαστηρίου είναι ο Αν. Καθηγητής Ιωάννης Δ. Κεχαγιάς, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός.
Ο κύριος Κιτσάκης αρχικά εξήγησε τη λειτουργία ενός CNC τόρνου. Αναφέρθηκε στις εντολές βοηθητικών λειτουργιών, στις βασικές εντολές προγραμματισμού, στις εντολές συστημάτων συντεταγμένων, στην αντιστάθμιση και τέλος στους κύκλους κατεργασίας.

Σειρά είχε η επίδειξη λειτουργίας CNC φρέζας. Ο κύριος Κιτσάκης έδειξε πως γίνεται ο προγραμματισμός αναλύοντας ένα πρόγραμμα με το οποίο γίνεται ξεχόνδρισμα τεμαχίου από αλουμίνιο, δημιουργία αυλάκων και τρύπημα σε διάφορα σημεία του κομματιού αλλάζοντας ταυτόχρονα διαφορετικά κοπτικά εργαλεία.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τον εργαστηριακό χώρο όπου φυλάσσεται η ρομποτική πίστα bowling, έργο για το οποίο υπήρξε πρόκριση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» .
Στον ίδιο χώρο υπάρχουν και οι εκτυπωτές 3D, οι οποίοι εκτυπώνουν τρισδιάστατα αντικείμενα.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι μηχανολόγοι εκπαιδευτικοί Χατζηχαραλάμπους Ζωή και Χατζηπλής Κων/νος.

Ευχαριστούμε τη διοίκηση του Ιδρύματος και τον κ. Κιτσάκη για τη φιλοξενία τους

Β. Οι μαθητές του Β’ τάξης του τομέα Μηχανολογίας φιλοξενήθηκαν στα εργαστήρια Αντοχής των Υλικών όπου τους υποδέχθηκαν ο καθηγητής μηχανολογίας κος Ζαούτσος Στέφανος και ο κος Καλογιάννης Δημήτριος που ανήκει στο ειδικό τεχνικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Ο κος Ζαούτσος παρουσίασε στους μαθητές τις δυνατότητες του εργαστηρίου στον έλεγχο της αντοχής διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς όπως στην Ιατρική (αρθροπλαστική γόνατος και ισχύου), όπου ελέγχουν προβλήματα αντοχής στα εμφυτεύματα και δίνουν τις απαραίτητες λύσεις.

Επίσης στον τομέα της Ιατρικής (αγγειοπλαστική με μπαλονάκι) μελετούν προβλήματα αντοχής που οφείλονται στις διαβαθμίσεις του εξαρτήματος (μπαλονάκι), που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση τάσεων στα σημεία των απότομων διαβαθμίσεων που προκαλούν αστοχία στο υλικό.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε θεωρητική ενημέρωση στην καταπόνηση σε εφελκυσμού και πραγματοποιήθηκε η άσκηση στη μηχανή του εργαστηρίου με δοκίμιο χάλυβα St37 με διαστάσεις 130x16x4 mm καταπονήθηκε σε εφελκυσμό έως και την τελική του θραύση, αλλά και δοκιμή αλουμινίου.

Διάγραμμα Φορτίου – Επιμήκυνσης δοκιμίου από Αλουμίνιο

Διάγραμμα Φορτίου – Επιμήκυνσης δοκιμίου από Χάλυβα

Οι μαθητές στη συνέχεια ξεναγήθηκαν και τους εξηγήθηκε η λειτουργία των συσκευών που υπάρχουν στα εργαστήρια. Παρουσιάστηκαν οι συσκευές δυναμικής φόρτισης, θερμιδομετρίας, δυναμικής μηχανικής ανάλυσης, κρούσης, τον θερμικό φούρνο και το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο που έχει την δυνατότητα μεγέθυνσης (1.000.000Χ), που επιτρέπει τη λεπτομερή ανάλυση φθοράς και όχι μονον διαφόρων υλικών.
Δοκίμιο Ξύλου εμποτισμένου με φάρμακό για την καταστροφή μικροοργανισμών σε μεγέθυση 1.000.000 φορές
Οι μαθητές αφού ευχαρίστησαν τον κο Ζαούτσο αποχώρησαν πλήρως ικανοποιημένοι από τη διδακτική επίσκεψη με τους συνοδούς τους καθηγητές κους Μαγκλάρα Αθανάσιο Μηχανολόγο – τομεάρχη Μηχανολογίας του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού και Βαρδάκη Κωνσταντίνο Μηχανολόγο.