Επίσκεψη Περιβαλλοντικής Ομάδας στις Λίμνες Ζηρέλια

Περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού που εκπονεί το πρόγραμμα με θέμα: «Ζηρέλια – Οι δίδυμες λίμνες», στο πλαίσιο της διαδικασίας βιωματικής προσέγγισης πραγματοποίησε στις 8 Απριλίου 2016 εκπαιδευτική επίσκεψη στις λίμνες Ζηρέλια.

2016-04-08 Zerelia01 Οι λίμνες Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος, που βρίσκονται νοτιοδυτικά της πόλης τουΑλμυρού στους βόρειους πρόποδες της Όθρυος. Η δυτική, και μεγαλύτερη, λίμνη έχει διάμετρο 250 μ. και βάθος περίπου 8 μ., ενώ η μικρότερη έχει διάμετρο 150 μ. και βάθος περίπου 6 μ. Η απόσταση μεταξύ των δύο λιμνών είναι περίπου 250 μ.

2016-04-08 Zerelia02Πρόκειται για δίδυμους κρατήρες που δημιουργήθηκαν κατά την πιο γνωστή εκδοχαπό σύγκρουσημετεωρίτη με τη Γη πριν από 12.500 με 8.000 χρόνια. Το φαινόμενο αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αντίστοιχες περιπτώσεις – θέσεις δεν ξεπερνούν τις 40 και σε ολόκληρο τον πλανήτη τις 178.

Ανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει μικρός γήλοφος (μαγούλα) με προϊστορικό οικισμό ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τις αρχές της Μέσης Νεολιθικής (5.800-5.300 π.Χ.) και συνέχισε να κατοικείται κατά την Εποχή του Χαλκού και τα ιστορικά χρόνια.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον καθώς και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις βασικές οικολογικές έννοιες, τα δομικά στοιχεία, τις λειτουργίες και τους μηχανισμούς εξέλιξης των λιμναίων οικοσυστημάτων.

Η περιβαλλοντική ομάδα αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς Φείδα Χαρούλα ΠΕ19 (Πληροφορικής), Φλώρου Αποστολία ΠΕ17.03 (Ηλεκτρολόγος), Ραυτόπουλο Στέφανο ΠΕ17.03 (Ηλεκτρολόγος) και μαθητές από τα τμήματα Β? και Γ? Πληροφορικής, Β? και Γ? Ηλεκτρολόγων και Α? τάξης.