έκλειψη Ηλίου

2015-03-20 2 Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 έφτασε στα mail του σχολείου μας ένα, με την υπουργική απόφαση που έλεγε:

«? Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

2015-03-20 3Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ? όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30- 13.00).

Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης?».

Αναπροσαρμόσαμε το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας, δεν έγιναν διαλείμματα και στο χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποιήθηκε η 4η και η 6η διδακτική ώρα κανονικά και στο ενδιάμεσο διάστημα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του σχολείου.
Στην εκδήλωση αυτή συνδεθήκαμε με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, απ? όπου σε ζωντανή μετάδοση είδαμε την έκλειψη του Ήλιου. Παράλληλα ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας κος Κουτσικος Αθανάσιος – φυσικός – εξήγησε σε όλους μας μαθητές και εκπαιδευτικούς το φαινόμενο με μια αναλυτική ομιλία.

Η εκδήλωση παρά το σύντομο της οργάνωσης κατά γενική ομολογία στέφθηκε με επιτυχία.