Επίσκεψη για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο ?ΓΝΩΣΗ ? ΠΡΟΛΗΨΗ ? ΖΩΗ? στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού

Διδακτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού σε εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο ?ΓΝΩΣΗ ? ΠΡΟΛΗΨΗ ? ΖΩΗ? στο πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο: ?ΓΝΩΣΗ ? ΠΡΟΛΗΨΗ ? ΖΩΗ?.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) ?Πάνος Μυλωνάς? με την υποστήριξη της ?Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.?

Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ?Πάνος Μυλωνάς?» συστάθηκε στις 12 Μαΐου 2005. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα. Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση στοχεύοντας κατ? εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Βασικοί στόχοι του Ινστιτούτου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας αλλά και η παραπέρα ενίσχυση, ενδυνάμωση και στήριξη της πολιτείας στην ανάληψη και τήρηση ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών στη χώρα μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.
Αιτία για την ίδρυση του Ινστιτούτου είναι το γεγονός ότι έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη τα οποία αποτελούν και την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα.
Αφορμή αποτέλεσε η τραγική άδικη απώλεια του Πάνου Μυλωνά, ενός νέου με εξαίρετο ήθος, τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και συντάκτη του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε ηλικία 22 ετών σε τροχαίο ατύχημα το μεσημέρι της 22ας Μαρτίου 2004 ενώ πήγαινε να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στην Πάτρα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους μαθητές ώστε να υιοθετήσουν σωστή συμπεριφορά ως μελλοντικοί οδηγοί και ως χρήστες του οδικού δικτύου γενικότερα αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση της σύγχρονης μάστιγας της εποχής μας, των τροχαίων δυστυχημάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Ο.Α.Σ. ?Πάνος Μυλωνάς? αποτελούνταν από θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος. Για το εργαστήριο του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε η Κινητή Μονάδα Οδικής Ασφάλειας, η οποία ταξιδεύει σε όλη τη χώρα καλύπτοντας ανάγκες που υπάρχουν σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη. Προσφέρει ενημέρωση με βιωματικό τρόπο, με τη χρήση προσομοιωτών και εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού παρακολουθούν το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να βιώσει την επικινδυνότητα να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, το αίσθημα του κινδύνου και τη σημαντικότητα της ζώνης κατά τη διάρκεια ανατροπής (προσομοιωτής ανατροπής) και πρόσκρουσης (προσομοιωτής πρόσκρουσης), καθώς και πολλές διαφορετικές συνθήκες προσομοίωσης της οδήγησης με τη βοήθεια του ειδικών προσομοιωτών (απόσπαση προσοχής, επίδραση του βάρους κατά τη σύγκρουση κ.α).

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού στον προσομοιωτή ανατροπής
Οι εντυπώσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών ήταν πάρα πολύ θετικές καθώς θεώρησαν πως οι γνώσεις που αποκόμισαν από τη διδακτική επίσκεψη θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα εφόδια στην πορεία τους ως μαθητές την τρέχουσα στιγμή αλλά και ως ενήλικοι στη συνέχεια.