Ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού στο Μουσείο Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, τμήματα της Β? τάξης του ΕΠΑΛ Αλμυρού επισκέφθηκε το Μουσείο Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό για την ύδρευση της πόλης κτιριακό συγκρότημα στην περιοχή των Σφαγείων, το παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (σήμερα Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε.).

Συγκεκριμένα στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν τα τμήματα Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Γεωπονίας και Οικονομίας ? Διοίκησης. Τους μαθητές υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στους χώρους του μουσείου οι κύριοι Θωμάς Σπάχος γεωλόγος και Τάσος Μιχαηλίδης μηχανολόγος οι οποίοι παρουσίασαν την ιστορική εξέλιξη της εταιρίας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από την τουρκοκρατία έως και σήμερα.

Στη συνέχεια έγινε περιήγηση:
Στο κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, με τα αντλητικά συγκροτήματα και τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη σε λειτουργία (κεντρικό εκθετήριο). Εκεί βρίσκονται τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι παλιοί ηλεκτρικοί πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. Στο χώρο εκτίθεται και μοντέλο σε λειτουργία που δείχνει την παλιά ατμομηχανή με την αντλία από την αρχική ακόμη φάση του αντλιοστασίου.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (παλιό λεβητοστάσιο), που περιλαμβάνει και τον εντυπωσιακό, αποκατεστημένο χώρο των παλιών ατμολεβήτων.

Στο κτίριο διοίκησης, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για το νερό και τα υδραυλικά έργα και διατίθεται ένα μοναδικό αρχείο ιστορικών χαρτών, σχεδίων έργων ύδρευσης του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παλιές φωτογραφίες και σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΥΑΘ.

Στο Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Μελισσουργού Γεωργία ΠΕ06, Φλώρου Αποστολία ΠΕ1703, Χατζηχαραλάμπους Ζωή ΠΕ1702, Τακούδης Ηλίας ΠΕ1802, Φείδα Χαρίκλεια ΠΕ19 και Χατζηπλής Κων/νος ΠΕ17.06.
Στους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς δόθηκαν αναμνηστικά δώρα.
Ευχαριστούμε το προσωπικό του Μουσείου για τη φιλοξενία τους.