Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργάνωσε και φέτος τις «Ανοιχτές Θύρες» (Open Days), ένα πενθήμερο επισκέψεων μαθητών Λυκείων & Γυμνασίων με σκοπό την άμεση επαφή των μαθητών με το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και τις σπουδές σε όλα τα Τμήματά του. Στόχος της διοργάνωσης να δοθεί έμφαση (α) στην προβολή σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων, (β) στη διαφήμιση των ερευνητικών προσπαθειών του ΠΘ, και (γ) στη μεθοδολογία διδασκαλίας και έρευνας στον ακαδημαϊκό χώρο διαμέσου επιδείξεων εκλαϊκευμένων πειραμάτων και σύντομων ελκυστικών διαλέξεων ως προς τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

2 1 3Το σχολείο μας και συγκεκριμένα ο τομέας Βρεφονηπιοκομίας επέλεξε να επισκεφτεί το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης την Τρίτη 21/2/2017. Αρχικά, μας υποδέχτηκε ο κ. Κώστας Μάγος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΠΕ ΠΘ, στο κτήριο Δελμούζου και στο χώρο του γυμναστηρίου. Η διδασκαλία του αφορούσε στις διαπολιτισμικές σχέσεις και είχε τίτλο: «Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία» (Ουαρσάν Σάιρ).

Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά όλη την ώρα, ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα των προσφύγων, έπαιξαν παιχνίδι ρόλων και στο τέλος έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους πρόσφυγες:

* Είμαστε δίπλα σας μια ζεστή αγκαλιά_ Δημήτρης
* Κουράγιο
* Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας όπου και όποτε θέλετε!

* Υπομονή

* Μην ξεχνάτε να κάνετε όνειρα? όλοι είμαστε ίσοι και ίδιοι?_ Κατερίνα Μπούγια

* Καλή δύναμη

* Do not give up your dreams. Hope for the best. Keep trying. God will help you all.

* Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

* Μην ξεχνάτε να κάνετε όνειρα!_ Σοφία

* Να είστε πάντα ανοιχτοί στο όνειρο και την ελπίδα_ Ελευθερία

* Μην αισθάνεστε ξένοι. Μπορεί να είμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά είμαστε όλοι ίσοι. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας και μην σταματάτε ποτέ να ονειρεύεστε_ Δέσποινα_ Έφη_ Έλενα

* Πρέπει να σκοτώνουμε κάθε λανθασμένη και προκατειλημμένη άποψη. Γιατί θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν με τέτοιο τρόπο αν είμαστε εμείς πρόσφυγες;_ Άγγελος

* Να ξεπερνάτε τις δυσκολίες με χαμόγελο!_ Σοφία

* Υπομονή, κουράγιο, δύναμη, αγάπη, στοργή, ανεκτικότητα. Όλοι είμαστε ίσοι και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Εκπαίδευση στη διαφορετικότητα_ Άσπα Αντωνιάδη& Βαγγελίτσα Παπαδημουλά

* Όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση, στην εκπαίδευση, την παιδεία. Δεν είσαι μόνος σου, μην είσαι ανασφαλής. Θα σου προσφέρουμε βοήθεια, αγάπη. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό χρώμα, θρησκεία, οικογένεια, αλλά όλοι μας είμαστε άνθρωποι κι έχουμε τα ίδια θέλω!_ Ελπίδα Παυλίδη

* Με δύναμη να αντιμετωπίζετε κάθε δυσκολία. Οι δρόμοι από εδώ και πέρα για εσάς θα είναι ανοιχτοί!

* Κουράγιο, Θετική ενέργεια, Ελπίδα, Θάρρος, Δύναμη, Στοργή, Αγάπη, Αλληλεγγύη, Δικαίωμα, Ύπαρξη, Ισότητα, Κατανόηση. Να έχετε στόχους!

* Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει αξιοπρεπώς και γι αυτό είμαστε εδώ για σας, για να σας βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, όσο μπορούμε! Διότι άμα είμαστε και εμείς στη θέση σας θα θέλαμε να μας φέρονται αναλόγως.

* Αγαπητοί πρόσφυγες. Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός το 2016 μοίρασε 1.000.000 γεύματα στους πρόσφυγες που κατάφεραν κι έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Με πρωτοβουλία του προέδρου Β. Μαρινάκη μοίρασε ρούχα, φροντίδα, ζεστασιά, αγάπη. Αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Όλοι είμαστε ίσοι. Πρέπει να παραδειγματιστούμε απ? αυτό. Ζήτω ο Ολυμπιακός Σ.Φ. Πειραιώς. Ισότητα πάνω απ΄ όλα!

* Μην αφήσετε τον κόσμο να καταστρέψει τη ζωή σας. Ονειρευτείτε και πραγματοποιήστε τα όνειρά σας, τις κρυφές επιθυμίες σας_ Κων.

Για την «Κούκλα στην Εκπαίδευση», μας μίλησε στη συνέχεια στο εργαστήριο Εικαστικών ο κ. Απόστολος Μαγουλιώτης, καθηγητής ΠΤΠΕ ΠΘ. Οι μαθητές μας γνώρισαν τον τρόπο και τα υλικά για την κατασκευή της κούκλας. Άλλωστε η Κουκλοθεατρική έκφραση και δημιουργία αποτελούν διδακτικό υλικό στο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών προσχολικής ηλικίας και τους κέντρισε το ενδιαφέρον.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί:

Τσούγκρα Μαρία, Βρεφονηπιοκόμος

Μάντζιου Ασπασία, Βρεφονηπιοκόμος

Κοτζαγιώτου Αποστολία, φιλόλογος

Επίσκεψη Γεωπονίας Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

επίσκεψη γεωπονίαΤην Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017 ο τομέας Γεωπονίας και ο τομέας Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού επισκέφθηκαν το τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, στα πλαίσια του προγράμματος του Πανεπιστημίου ?Ανοιχτές Θύρες?. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με σκοπό οι μαθητές μας να αποκτήσουν μια κατ’ αρχήν εικόνα του Πανεπιστημιακού χώρου και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στα εργαστήρια της Σχολής.
Η υποδοχή έγινε από την υπεύθυνη της γραμματείας του Τμήματος η οποία αφού μας έκανε μία πρώτη ξενάγηση στους χώρους της σχολής, κατόπιν μας οδήγησε στο εργαστήριο της γεωργικής μηχανολογίας. Εκεί ο υπεύθυνος καθηγητής ανέπτυξε τις σύγχρονες πρακτικές κατεργασίας του εδάφους, προέβαλε video με τα τρακτέρ του μέλλοντος και μας έκανε επίδειξη ενός ρομπότ που χρησιμοποιείται στο αγρόκτημα της σχολής για την συλλογή χρήσιμων δεδομένων που αφορούν το έδαφος και τις καλλιέργειες.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το εργαστήριο φυτοπαθολογίας, όπου ο υπεύθυνος καθηγητής μας παρουσίασε το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τα συμπτώματα από προσβολή μύκητα σε φύλλα καρυδιάς χρησιμοποιώντας τα στερεοσκόπια. Επίσης με τη χρήση των μικροσκοπίων μπόρεσαν να εξετάσουν τον μύκητα που προκαλεί αυτήν την προσβολή.
Τελευταίο επισκεφθήκαμε το εργαστήριο οικολογίας και αγροτικών οικοσυστημάτων όπου ένας υποψήφιος διδάκτορας παρουσίασε ένα πρόγραμμα που εκπόνησαν για τη σχέση της επιβίωσης ενός είδους γερακιού σε ένα περιβάλλον επιβαρυμένο από τις εντατικές γεωργικές καλλιέργειες. Η παρουσίαση έγινε με την προβολή video και προξένησε το ενδιαφέρον των μαθητών μας οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες με τους μαθητές να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς αποκόμισαν πολύ θετικές εντυπώσεις. Ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ΄ τάξης η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο για επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς από φέτος έχουν την δυνατότητα εισαγωγής και στα Α.Ε.Ι.
Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τους μαθητές συνόδευσαν ο τομεάρχης των δύο τομέων κ. Βαλαμούτης Κωνσταντίνος και οι καθηγητές του τομέα Γεωπονίας κ. Βαλκανιώτου Θεοδώρα και κ. Νικολόπουλος Κωνσταντίνος.