Πολιτισμικό Πρόγραμμα – Ορατή Σκέψη

2016-05-11 ΚασσαβέτειαΤην Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 στο 1ο ΕΠΑ.Λ ΑΛΜΥΡΟΥ παρουσιάστηκε το διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Το θέμα της παγκοσμιοποίησης και των διαπολιτισμικών σχέσεων μέσα από την τεχνική της Ορατής Σκέψης (Visible Thinking)».

Για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν το 1Ο ΕΠΑ.Λ Αλμυρού, το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου και το Παράρτημα του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου στο Ειδικό Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβετείας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να διδαχθεί το επίκαιρο θέμα της παγκοσμιοποίησης και της διαπολιτισμικότητας μέσα από μια εναλλακτική, απλή, ευέλικτη και οικονομική -από άποψη χρόνου- τεχνική που αφορά σε όλες τις μορφές τέχνης, αυτή της Ορατής Σκέψης.

Οι μαθητές των τριών σχολείων μέσα από την επεξεργασία αυθεντικών έργων τέχνης καλλιέργησαν την κριτική και δημιουργική σκέψη τους διερευνώντας τα υποθέματα:

1. Το θέμα της Μετανάστευσης από την οπτική γωνία των μεταναστών
2. Το θέμα της Μετανάστευσης από την οπτική γωνία των κατοίκων των χωρών που υποδέχονται μετανάστες
3. Κινητικότητα Πληθυσμών
4. Διαπολιτισμικές Σχέσεις
5. Ειρήνη και Ανεκτικότητα, Βία, Πόλεμος και Ανεκτικότητα

Τελικό προϊόν της σύμπραξης αυτής υπήρξε ένα βιβλίο με εμπειρίες, αναλύσεις διαφορετικών οπτικών, προβληματισμούς και ζωγραφιές των συμμετεχόντων μαθητών, αν και το σπουδαιότερο ήταν η ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε θέματα ανεκτικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Αποστολία Κοτζαγιώτου, ΠΕ02 Φιλόλογος
Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου, ΠΕ03 Μαθηματικός
Μαρία Τσούγκρα, ΠΕ18.33 Βρεφονηπιοκόμος
Γεωργία Χατζηθεοδώρου, ΠΕ19 Πληροφορικής