Υποδειγματική Θεία Λειτουργία (2η)

DSC05902  Την δεύτερη Υποδειγματική Θεία Λειτουργία, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με ευλάβεια την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 οι μαθητές της Γ? τάξης του 1ου ΕΠΑΛ ΑΛΜΥΡΟΥ στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλμυρού (μικρός ναός), στα πλαίσια διδακτικής επίσκεψης για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις θεματικές ενότητες Πειθώ, Δίκαιος ? Άδικος λόγος.
Οι Διδακτικοί στόχοι ήταν:
Οι μαθητές να προσεγγίσουν τον ιερατικό λόγο ως επιστημονικό και να επισημάνουν τη γλώσσα του και τις τεχνικές του.
Να κατανοήσουν τη λειτουργία του Ευαγγελικού λόγου ως μέσου πειθούς.
Να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν την κριτική τους ικανότητα και
Να αποσαφηνίσουν έννοιες.
Οι Παιδαγωγικοί στόχοι ήταν:
Οι μαθητές βιωματικά να οδηγηθούν σε γαλήνη και ψυχική ανάταση, ειδικά την περίοδο αυτή της μελέτης και της προετοιμασίας για τις εξετάσεις.
Οι μαθητές να μπαίνουν ασυνείδητα αρχικά και συνειδητά στην πορεία σε μια προσωπική διαδικασία αυτοελέγχου, αυτογνωσίας αυτοπροσδιορισμού και αυτοπραγμάτωσης
Εργαλεία γι? αυτή τη διαδικασία : η παρατήρηση, η έρευνα πεδίου, η ενεργός συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία και η μελέτη περίπτωσης (Ευαγγελική περικοπή της ημέρας).
Την υποδειγματική θεία λειτουργία και αυτή τη φορά τέλεσε ο πρεσβύτερος π. Ευστάθιος Βαρβαρέλης και η ερμηνεία των διαδραματιζομένων έγινε από τον θεολόγο αρχιμανδρίτη π. Γεώργιο Γιαννιό. Τη θέση του ιεροψάλτη στο αναλόγιο κάλυψε με απόλυτη επιτυχία ο μαθητής της Γ? τάξης του σχολείου μας Χρήστος Γαλατσίδας πτυχιούχος Ιεροψάλτης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας (παράρτημα Αλμυρού).
Ο π. Γεώργιος Γιαννιός είπε στους μαθητές ποιες Θείες Λειτουργίες τελούνται στην Εκκλησία μας, με συχνότερη τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που εκείνη την ημέρα η Εκκλησία μας εόρταζε την Ανακομιδή των Λειψάνων του.

DSC05905
Όπως και με τη Β΄ τάξη ανέλυσε στους μαθητές τα στάδια της Θείας Λειτουργίας, παρουσίασε τα άμφια που φορούν οι ιερείς και εξήγησε τι συμβολίζει το κάθε ένα από αυτά, εξήγησε τη χρήση των ιερών σκευών και τις ιερές πράξεις που υλοποιούσε ο π. Ευστάθιος σε κάθε βήμα.
Ερμήνευσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τον τρόπο με τον οποίο ο άρτος και ο οίνος με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος μετασχηματίζονται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού. Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία και στο τέλος απεύθυναν ερωτήσεις στους ιερείς για τις απορίες που τους είχαν δημιουργηθεί.
Η μεγάλη έκπληξη ήταν οι ερωτήσεις, οι οποίες άγγιξαν εξόχως Πνευματικά Θέματα, δείχνοντας ακόμη μια φορά την ωριμότητα της ηλικίας τους. Έτσι εξηγήθηκαν από τους ιερείς οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, που είναι οι: «Μετά Φόβου Θεού, Πίστεως και Αγάπης προσέλθετε». Δηλαδή:
«Μετά ΦΟΒΟΥ Θεού, Πίστεως και Αγάπης προσέλθετε». Ο φόβος δεν είναι δουλικός φόβος, είναι ένα ευγενικό αίσθημα ευλάβειας και κατανύξεως, αίσθημα σεβασμού θείας συστολής και σοφίας. Άλλωστε: «αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» Ψαλμ. 110, 10.
«Μετά φόβου Θεού, ΠΙΣΤΕΩΣ και Αγάπης προσέλθετε». Όχι πίστη αφηρημένη, όχι πίστη σε μια δήθεν «ανώτερη δύναμη», αλλά πίστη στο συγκεκριμένο Τριαδικό Θεό, όπως ακριβώς Τον ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Καμιά αμφιβολία και κανένας δισταγμός δεν πρέπει να υπάρχει στην καρδιά του Χριστιανού που μεταλαμβάνει, ότι αυτό που κοινωνεί είναι ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ. Αν δεν το πιστεύει, ας μην προσέλθει.
«Μετά φόβου Θεού, Πίστεως και ΑΓΑΠΗΣ προσέλθετε». Πρέπει όταν κοινωνούμε να βασιλεύει στην καρδιά μας το πιο ευγενικό συναίσθημα, η κατά Θεό αγάπη. Σκληρές καρδιές, που δεν μαλακώνουν, ούτε μέσα στην Εκκλησία, ούτε μπροστά στη θεϊκή φωτιά της απέραντης αγάπης του Θεού δεν έχουν θέση στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ο Κύριός μας είναι Θεός της Αγάπης και επιτρέπει και στις πιο σκληρές καρδιές, επιτρέπει σε όλους εμάς του αμαρτωλούς, μέσω του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως να ακουμπήσουμε στο Πετραχήλι του Πνευματικού μας της αμαρτίες και να αγαπήσουμε τον διπλανό μας φίλο ή εχθρό και να τον συγχωρήσουμε ότι και αν μας έκανε. Γιατί για όλους μας πρότυπο είναι ο Κύριος, που πάνω στο Σταυρό φώναξε: «Πάτερ άφες αυτοίς· ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».
Και τώρα είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε να παρακαθίσουμε στο Δείπνο που μας προσφέρει ο Χριστός.
Όλη αυτή η συζήτηση έγινε αφορμή να ζητήσουν μαθητές μας να παραμείνουν μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για να Εξομολογηθούν ώστε να είναι έτοιμοι να Κοινωνήσουν κατά τον Εκκλησιασμό του σχολείου μας τις 30 Ιανουαρίου ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών.

DSC05897
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αποχώρησαν από τον ιερό ναό, αφού ευχαρίστησαν θερμά τον π. Ευστάθιο Βαρβαρέλη και τον π. Γεώργιο Γιαννιό για τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε να υλοποιηθεί η Υποδειγματική Θεία Λειτουργία και δώσαμε ραντεβού για τις 20 Φεβρουαρίου 2015 για μια αντίστοιχη εκδήλωση με τους μαθητές της Α? τάξης του σχολείου μας.
Τους μαθητές συνόδευσαν η φιλόλογος καθηγήτρια κα Μπαλαμπούτη Ελισσάβετ, ο μαθηματικός κος Παληοδήμος Παναγιώτης, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού κύριοι Καπράνας Γεώργιος και Βαρδάκης Κωνσταντίνος και ο διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Αλμυρού κύριος Μακρυγιάννης Ευάγγελος.