Διδακτική Επίσκεψη στην έκθεση LEONARDO DA VINCI ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Την Τετάρτη 10-4-2019 μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΚ Αλμυρού και του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην έκθεση «Leonardo DA VINCI, the man, the art, the genius» που φιλοξενείται στο συγκρότημα Τσαλαπάτα στο Βόλο.Οι μαθητές παρακολούθησαν 10’βιντεο για τη ζωή και το έργο του Leonardo Da Vinci με έμφαση στις μελέτες του στην ανατομία που εντάσσονται με σύγχρονους όρους στον τομέα της «εμβιομηχανικής» δηλ. της μελέτης της δομής και λειτουργίας βιολογικών συστημάτων μέσω των αρχών και των μεθόδων της μηχανικής.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν σε χώρο αναβίωσης της αναγεννησιακής κατοικίας και είδαν δείγματα αναγεννησιακής ανδρικής και γυναικείας ενδυμασίας.
Κυρίως είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 20 μοντέλα μηχανικών εφευρέσεων που προέκυψαν από τις μελέτες του πολυσχιδούς αυτού ανθρώπου. Παράλληλα με κώδικες, 3D βίντεο και την καθοδήγηση των ανθρώπων της έκθεσης είδαν μηχανές πολιορκίας και άμυνας, πτητική, μηχανή δηλ. ένα είδος αεροπλάνου χωρίς κινητήρα, πρωτόγονο αλεξίπτωτο κλπ.
Τέλος εκτός από τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Da Vinci της ιδανικής πόλης, ακροθιγώς οι μαθητές  προσέγγισαν κάποιες μικρές και μεγάλες ζωγραφικές συνθέσεις του όπως η Μόνα Λίζα ή ο Μυστικός Δείπνος, όπου φως, φύση και  άνθρωπος κυριαρχούν ξεπερνώντας το σκοταδισμό του μεσαίωνα.
Θερμά ευχαριστούμε τους εθελοντές και την επιμελήτρια της έκθεσης που μας βοήθησαν να γνωρίσουμε αυτό τον καθολικό άνθρωπο (homo universalis) αλλά και το δήμο Αλμυρού για την ευγενική παραχώρηση του σχολικού λεωφορείου.
Συνοδοί καθηγητές:
Μπαλαμπούτη Ελισσάβετ, φιλόλογος
Τσούγκρα Μαρία,, τομεάρχης υγείας και οικονομίας
Μάντζιου Ασπασία,  βρεφονηπιοκόμος