Διδακτική επίσκεψη των μαθητών του 1ου ΕΚ και 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού στα εργαστήρια ρομποτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την Παρασκευή 12-4-2019 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του 1ου ΕΚ και 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού στο Βόλο στα «Εργαστήρια Ρομποτικής, Προγραμματισμού και πρωτότυπης δημιουργίας για παιδιά» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια:
α)των συναφών μαθημάτων των ειδικοτήτων της πληροφορικής, της ηλεκτρολογίας και της ηλεκτρονικής (με συνοδούς καθηγητές τους: Βαλαμούτη Κωνσταντίνο ΠΕ86, τομεάρχη πληροφορικής, Φείδα Χαρίκλεια ΠΕ86, Φλώρου Αποστολία ΠΕ83 , Λυκίδη Ευστάθιο ΠΕ84)
β)του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων» (με συνοδούς τις καθηγήτριες Τσούγκρα Μαρία ΠΕ87.09, τομεάρχη υγείας και οικονομίας και σύνδεσμο με το ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων την κ. Μπαλαμπούτη Ελισσάβετ ΠΕ02).
γ)του προγράμματος «Νόησις» (με συνοδούς τις καθηγήτριες Μάντζιου Ασπασία ΠΕ87.09, υπεύθυνη του προαναφερθέντος προγράμματος, Παπακυριαζή Λαμπρινή ΠΕ86).
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και αρχικά παρακολούθησαν επίδειξη αυτοσχέδιων σεισμογράφων (κατασκευασμένων είτε με υλικά χαμηλού κόστους όπως ένα αποδομημένο ηχείο κι ένα βαρίδι ψαρέματος, είτε με συναρμολογήσιμα πλαστικά τουβλάκια) που λειτουργούν αποτελεσματικότατα ως προς τη μέτρηση του σεισμικού μεγέθους.
Στη συνέχεια ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα GAIA (Green Awareness In Action) που στόχο έχει την καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης και συμπεριφορών μέσα από τις σχολικές κοινότητες με τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας.
Με αφορμή τη διεθνή ημέρα πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα οι μαθητές ενημερώθηκαν επίσης για το πρόγραμμα ESA (United Space in Europe) που ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος και τις εργασίες που γίνονται από ομάδες του πανεπιστημίου σε συνεργασία και με σχολεία για έναν «ντετέκτιβ του κλίματος» μέσω μετρήσεων ρύπων στην πόλη του Βόλου.
Κατόπιν παρακολούθησαν βίντεο Αμερικανικής εταιρείας σχεδιασμού μηχανών και ρομπότ όπου ένα ρομπότ μιμείται τις ανθρώπινες κινήσεις της «τέχνης της φυγής» (parkour) ( https://youtu.be/LikxFZZO2sk) και στη συνέχεια στο δεύτερο μέρος της επίσκεψης έγινε επίδειξη της κατασκευής ρομπότ με κιτ κλειστής αρχιτεκτονικής δανέζικης εταιρίας με συναρμολογήσιμα πλαστικά τούβλα, συνοδευτικά εργαλεία, εξαρτήματα (κινητήρες,αισθητήρες κλπ). Ακολούθησε για τους μαθητές βιωματική ενασχόληση με τα ρομπότ και ανοιχτή συζήτηση για τη λειτουργία και τη χρήση τους.
Ευχαριστούμε θερμά το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη φιλοξενία του και τους κυρίους Γ. Πρώια και Σ. Κούρια για τη συμβολή τους στη γνωριμία των μαθητών με τον κόσμο της ρομποτικής.