Εκπαιδευτική Εκδρομή στην Σχολή Μονίμων Αξιωματικών(ΣΜΥ) και στην πόλη των Τρικάλων.

Την Τρίτη  19 Φεβρουαρίου 2019 τμήματα μαθητών της Α? τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. ΑΛΜΥΡΟΥ επισκέφθηκαν την Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) Σ.Μ.Υ. στα Τρίκαλα, στα πλαίσια του μαθήματος «ΣΕΠ, Εργασιακό Περιβάλλον, Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία».

Μόλις φθάσαμε στη ΣΜΥ Τρικάλων μας υποδέχθηκαν και μας οδήγησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονάδας, όπου ενημερωθήκαμε από τον Υπολοχαγό Μπαγανά Βασίλειο για όλο το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής, για τον τρόπο εισαγωγής σ’ αυτήν μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ, αλλά και για τις άλλες Ανώτερες Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων ΣΜΥΝ (Πολεμικό Ναυτικό) και ΣΜΥΑ (Πολεμική Αεροπορία). Επίσης ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες της Σχολής, την Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική Εκπαίδευση των σπουδαστών, τις συνθήκες διαβίωσης και τις προοπτικές καριέρας των αποφοίτων.

Μετά την πρώτη ενημέρωση που κράτησε περισσότερο από μισή ώρα κατευθυνθήκαμε στους χώρους της Σχολής και συγκεκριμένα στο 3ο κτίριο διαβίωσης των σπουδαστών και σπουδαστριών.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο της Σχολής. Στο μουσείο το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων αφορούν την ιστορία της Σχολής, αλλά και του 5ου Συντάγματος Πεζικού, που αποτελούνταν κυρίως από οπλίτες της περιοχής των Τρικάλων κι αντιμετώπισε τον κύριο όγκο της Ιταλικής εαρινής επίθεσης τον Μάρτιο του 1941. Επίσης πολλά εκθέματα είναι από στρατιωτικούς της περιοχής των Τρικάλων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η διήγηση από τους υπευθύνους του Μουσείου της υπεράσπισης του υψώματος 731 από το ΙΙ/5 τάγμα υπο την διοίκηση του Μαγνησιώτη (Πουρί-Ζαγοράς) Δημήτριου Κασλά, του οποίου η διαταγή κατέληγε: «… Επαναλαμβάνω, τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας.»

Το στρατόπεδο στο οποίο στεγάζεται  Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού βρίσκεται σε διαδικασία μετονομασίας από την αρμόδια επιτροπή του ΓΕΣ.

Ο Διευθυντής του σχολείου μας κος Καπράνας Γεώργιος  έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του μουσείου την πρόταση όλων μας μαθητών και εκπαιδευτικών, που επισκεφθήκαμε τη Σχολή, ώστε το στρατόπεδο να μετονομαστεί σε «Στρατόπεδο Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά», για να τιμηθεί ο Μαγνησιώτης αυτός ήρωας του Ελληνοϊταλικού  Πολέμου.

Αφού ολοκληρώθηκε η ενημέρωση ευχαριστήσαμε τους υπευθύνους για την φιλοξενία και αποχωρήσαμε από τους χώρους της Σχολής και κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Τους μαθητές συνόδεψαν στην επίσκεψη στη ΣΜΥ ? Τρίκαλα οι εκπαιδευτικοί Καπράνας Γεώργιος- ηλεκτρολόγος- Δ/ντης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού, Χατζηχαραλάμπους Ζωή – μηχανολόγος, Χατζηπλής Κων/νος – μηχανολόγος, Βαρδάκης Κωνσταντίνος Μηχανολόγος και Λιάκος Ιωάννης Γεωπόνος.